Guvernul vrea să încaseze din redevențe mai mulți bani de companiile petroliere

Mihai Tudose și Tudorel Toader

Executivul lucrează la Legea redevențelor, a afirmat, duminică, premierul Mihai Tudose, precizând că redevențele vor fi modificate „în mod cert” de la 1 ianuarie 2018.

„Noi încă lucrăm la Legea redevențelor (…) În mod cert va trebui să modificăm redevențele, (…) cu 1 ianuarie 2018”, a declarat Tudose, la Antena 3, citat de Agerpres. El a dat asigurări că majorarea accizelor nu va genera creșterea prețului la carburanți. Totodată, întrebat dacă vor fi creșteri substanțiale de redevențe, șeful Executivului a răspuns: „Să vedem cum se comportă, (firmele—n.r.) (…). Depinde de comportamentul lor”.

Chestionat cum își explică nivelul scăzut al redevențelor din România, Tudose a precizat: „Nu s-a uitat nimeni la ei (…) Nu dau vina pe greaua moștenire, pe ce s-a întâmplat înainte (…) Eu sunt astăzi aici pus cu o misiune de către două partide, să facem ca lucrurile să meargă în această țară și, dacă vom continua să nu vedem ceea ce se întâmplă, eu cred că stăm degeaba aici”.

Redevenţele încasate de statul român pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au diminuat cu 17% în primele nouă luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nivelul acestora a ajuns abia la 741,5 milioane de lei, anunța revista Capital la începutul anului.

Scăderea taxelor ce i se cuvin statului vine după o altă diminuare, de 11,7%, înregistrată în 2015 faţă de anul precedent, ceea ce face ca nivelul redevenţelor pe care le colectează statul să fie mai mici cu 30% în ultimii doi ani. Ajustarea reflectă prăbuşirea preţului la ţiţei cu 70%, 2014 -2016, pentru că redevenţele sunt legate de cotaţiile barilului de petrol.

În România, prin Legea petrolului redevențele se calculează ca procente din valoarea producției. În funcție de dimensiunea zăcământului procentele aplicate variază între 3,5% și 13,5%, atât pentru petrol, cât și pentru gazele naturale.

Analiză pentru creșterea accizelor

În ceea ce privește majorarea accizelor la carburanți, șeful Guvernului a mai spus că se fac „simulări” la Ministerul Finanțelor.

„Deocamdată n-am stabilit nici cu cât crește, nici de când crește (…) Deocamdată la Finanțe sunt simulări pe această temă. Dar ceea ce ce este real este că ea a fost scoasă, n-a scăzut prețul la pompă nici cu un ban și, dacă atunci cineva a crezut că noi am scos acciza ca să facă profit niște firme, s-a înșelat. Atunci, încercăm să o băgăm la loc și să vedem dacă firmele vor înțelege că trebuie să rămână în aceeași paradigmă în care au jucat atunci când ea a fost scoasă. Mai avem și alte instrumente la îndemână pentru firme”, a mai afirmat Tudose.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.