Controale măsluite în Delta Dunării. Guvernatorul Deltei, ”săgeata” baronilor de Tulcea

Guvernatorul deltei Dunării
Mălin Mușătescu, Guvernatorul Deltei Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) inventează controale și sancțiuni pentru firmele private care fac agricultură în Delta Dunării. Poterele trimise de Mălin Mușetescu, guvernatorul Deltei au sancționat Agrodelta Sireasa pentru că ar fi însămânțat porumb tratat cu substanțe interzise. Firma spune că nu a folosit semințe tratate, cum au și constatat alte autorități, și că doar a întrebat ARBDD dacă poate folosi substanțele, altfel naturale, specifice agriculturii ecologice și permise în Deltă de legislația europeană.

Amenda abuzivă dată de ARBDD are însă un scop precis – să-i dea „baronului Teo” (Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea) motivele, aparent legale să rezilieze contractele de concesiune pentru folosirea de „substanțe chimice interzise”.

În realitate e ca în bancurile rusești din anii ‘60: substanțele nu sunt chimice, nu sunt nici ilegale, și nici nu au fost folosite!

Legile europene, reglementări drastice pentru agricultura din Deltă

Guvernatorul Deltei
În agricultura din ariile naturale protejate, Comisia Europeană impune folosirea exclusiv a substanțelor naturale pentru protecția semințelor și a culturilor

Legislația europeană este foarte drastică în ceea ce privește activitatea de agricultură în ariile naturale protejate. Comisia Europeană interzice cu desăvârșire folosirea pesticidelor sau îngrășămintelor chimice, deoarece acestea pot afecta grav viețuitoarele care trăiesc în rezervațiile naturale. Tocmai de aceea singurul tip de agricultură permis în astfel de zone este agricultura ecologică, în cadrul căreia pot fi folosite la combaterea dăunătorilor numai substanțe naturale, care nu afectează animalele cu sânge cald.

La acest capitol, Comisia Europeană a și adoptat mai multe regulamente (ultimul este Regulamentul 889/2008), obligatorii pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, care specifică ce substanțe de origine naturală pot fi folosite în agricultura ecologică pentru combaterea dăunătorilor. Regulamentele europene, inclusiv lista substanțelor permise în agricultura ecologică, se aplică imediat ca normă în toate țările UE, fără a necesita transpunerea îm legislația națională. Ele crează drepturi și obligații pentru persoane, acestea putându-l invoca direct în fața instanțelor naționale.

Control dirijat, afirmații false

Într-o astfel de situație s-a aflat și Agrodelta Sireasa, societate comercială care desfășoară activități de agricultură în Delta Dunării. Dată fiind nevoia de combatere a dăunătorilor, Agrodelta a întrebat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), pe 23 aprilie 2018, dacă poate folosi două produse specifice tratării semințelor în agricultura ecologică (Gamma și Alfa Seed) , cerere la care a atașat fișele tehnice ale acestora.

Guvernatorul Deltei
Agrodelta Sireasa a solicitat guvernatorului Mălin Mușetescu dreptul să folosească substanțe naturale legale, aprobate de Comisia Europeană

Din acest moment, ARBDD a abandonat interesele Deltei, în favoarea celor de natură politică, specifice baronilor de Tulcea.

Astfel, pe 4 mai 2018, doi inspectori ai ARBDD au descins la un punct de lucru al Agrodelta Sireasa, într-un control neanunțat și au încheiat un proces verbal de constatare: „controlul s-a desfășurat cu mijloace proprii în incinta agricolă Chilia și Sireasa (…) Se însămânțează porumb tratat cu «Alfa Seed», produs de Norofert Eco București. A fost depusă documentație la ARBDD pentru a informa conducerea că se folosește această substanță cu adresa 194/4 mai 2018”.

Reprezentanții societății afirmă însă că nu au însămânțat nici măcar un bob de porumb tratat și acuză reaua credință a inspectorilor, care au consemnat în fals că Agrodelta a înștiințat ARBDD că folosește substanțele, când de fapt doar ceruse aprobarea de a le folosi, fără ca ARBDD să răspundă, deși trecuseră mai bine de zece zile.

Guvernatorul Deltei nu ține cont de Regulamentele europene

Răspunsul guvernatorului Deltei, Mălin Matei Mușetescu la întrebarea dacă pot fi folosite substanțele a venit la trei zile după așa-zisul control și este de-a dreptul halucinant: „referitor la cererea prin care doriți să vă comunicăm dacă pe teritoriul RBDD pot fi folosite produsele Gamma și Alfa Seed TS (substanța activă ulei de neem) vă comunicăm (…) pe teritoriul rezervației, folosirea îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor în activități de agricultură sunt interzise”.

Guvernatorul Deltei
Mălin Mușetescu dă pe față adevăratul interes. El sugerează că substanțele naturale și legale pentru agricultura ecologică, aprobate prin Regulamentul 889/2008 (obligatoriu și pentru România) ar fi chimice și interzise

Astfel, în doar câteva rânduri, Mușetescu și oficialii ARBDD au aruncat la coș mai multe regulamente europene care permit folosirea substanțelor acreditate de Comisia Europeană pentru agricultura ecologică.

Mușetescu s-a făcut că nu înțelege că produsele menționate în adresă nu sunt chimice (de sinteză), ci naturale și că fusese solicitat doar să aprobe folosirea acestora în conformitate cu legile europene, obligatorii și pentru România.

„Amnezia” guvernatorului, probată cu documente

Ignoranța avea însă un scop precis – oficialii ARBDD trebuia să creeze aparența că Agrodelta folosește substanțe interzise în agricultura din perimetrul Deltei Dunării. Faptul că „scăparea” oficialilor ARBDD este doar una afișată e probat de un alt răspuns oficial, dat o săptămână mai târziu, în care arată că știu prea bine legile (regulamentele) Comisiei Europene: „folosirea substanțelor prevăzute de Anexa nr. 1 și nr. 2 din Regulamentul Comisiei Europene 889/2008 și 834/2007 sunt destinate în mod specific pentru agricultura ecologică, lista de substanțe fiind agreate de Comisia europeană deoarece au un impact minimal asupra mediului fiind substanțe naturale, acestea încadrându-se în politicile de mediu ale administrației rezervației biosferei Delta Dunării. Administrația rezervației biosferei Delta Dunării susține activitățile de agricultură ecologică ca singurele activități de acest tip sustenabile în perimetrul rezervației Biosferei.”

Guvernatorul Deltei
La doar o săptămână după ce au susținut că „Alfaseed” este chimic și interzis, oficialii ARBDD o întorc ca la Ploiești și „susțin” agricultura ecologică.

Deja nu mai putem vorbi de ignoranță, ci, mai probabil, de rea-credință și de abuz în serviciu.

Amendă „în lipsă”

Guvernatorul Deltei
Adevărata țintă a procesului verbal de amendare este „confecționarea” de false motive de reziliere a contractelor de concesiune

Abuzul a fost desăvârșit pe 23 mai 2018, când inspectorii ARBDD au amendat firma cu amenda maximă, de 12.000 de lei, pentru că „se tratează porumbul de semănat și se seamănă fără acte reglementare emise de ARBDD”.

Dincolo de greșelile de gramatică și de faptul că în procesul verbal se scrie că Agrodelta a fost reprezentată de Dorel Chirilă, un șef de fermă, care susține însă că nu a fost prezent acolo. Dincolo de astfel de aspecte ilegale, amenda de 12000 de lei are o miză cu mult mai mare!

Șerpăria din Deltă are tentacule și la Guvern

De mai bine de 15 ani, baronii de Tulcea au încercat să-i alunge pe proprietarii privați ai Agrodelta Sireasa de pe terenurile agricole (peste 10.000 de hectare) pe care le exploatează în Deltă. Or, amenda mincinoasă pentru fapta de a fi folosit produse interzise în agricultură (deși produsele nu au fost folosite și nici nu sunt interzise, fiind conforme cu legislația europeană, obligatorie pentru România) este destinată pentru a fi folosită ca pretext pentru rezilierea contractelor de concesiune ale Agrodelta Sireasa (folosirea de substanțe interzise este clauză de reziliere).

În acest mod, baronul „Teo”, cum i se mai spune lui Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, ar reuși ceea ce baronii Deltei încearcă de ani de zile – să pună mâna pe terenuri, averea Agrodelta Sireasa. Reamintim că subalternii baronului Teo au plăsmuit, prin fals, o hotărâre de guvern (Belina 2) prin care au consemnat, ilegal, că digurile proprietatea Agrodelta ar face parte din domeniul public al județului. Hotărârea de guvern ilegală, care avea drept scop cheltuirea a 1,2 miliarde de euro bani europeni, a fost semnată de Sorin Grindeanu, același premier care l-a numit pe Mălin Mușetescu, guvernator al Deltei Dunării!

Raportul Gărzii de mediu : „Nu au fost găsite semințe tratate”

Faptul că controlul ARBDD a avut drept țintă, de fapt, distrugerea Agrodelta Sireasa, este confirmat și de concluziile gărzii de Mediu, care a controlat Agrodelta cu numai două săptămâni înaintea ARBDD, pe 17 aprilie 2018. „Conform procesului tehnologic, pe suprafețele cultivate nu sunt folosite substanțe chimice de uz fitosanitar interzise. Au fost verificate magaziile aflate pe platforma punctului de lucru și nu au fost găsite semințe tratate, substanțe chimice interzise sau ambalajele acestora”, se menționează în raportul de control.

Produsele pentru agricultura ecologică conforme cu legislația europeană

Pe fișa de securitate a produsului Alfa Seed, incriminată de ARBDD ca fiind ilegală, se precizează că aceasta este conformă cu regulamentele UE. „Produsul Alfa Seed este un produs sută la sută natural, formulat pe bază de ulei de neem, materie organică (…) Alfa TS ajută la controlul următorilor agenți patogeni și fungi care atacă sămânța (…) este în conformitate cu regulamentul Comisiei Europene 889/2008 și este acceptat ca input în agricultura ecologică”. De unde rezultă că produsul putea fi și folosit legal.

Guvernatorul Deltei
Dovadă că produsul este conform cu legslația europeană

ARBDD s-a făcut însă că nu înțelege și l-a calificat, practic, în ciuda documentelor, drept produs chimic de sinteză!

Articol preluat de pe Subiectiv de Tulcea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.