Baronii PSD, în război cu agricultorii privați din Tulcea! Miza, un miliard de euro pentru fraude cu bani europeni

Tulcea indemnizație de hrană
„Baronul” Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea, alături de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finanțelor și parlamentar de Tulcea

Baronii PSD de Tulcea încearcă prin toate mijloacele să pună pe butuci singura societate cu profil agricol pe profit din județ. Consiliul Județean Tulcea refuză prelungirea legală a contractelor de concesiune ale Agrodelta Sireasa, controlată de omul de afaceri Traian Rece. Procese intentate pentru pretinsa încălcare a clauzelor de concesionare, campanii defăimătoare în presa locală aservită și chiar abuzuri construite pe fals și uz de fals, sunt „armele“ folosite de baronii locali pentru a determina compania agricolă să renunțe la drepturile sale. Miza este una importantă: autoritățile locale încearcă să pună mâna pe nu mai puțin de un miliard de euro, bani europeni, iar Agrodelta Sireasa le stă ca un ghimpe în coaste.

În condițiile în care agricultura românească este în criză, iar produsele de import au cucerit ţara. Agrodelta Sireasa, firmă cu toate taxele plătite la zi și premiată pentru activitatea sa,  este atacată pe toate planurile de baronii tulceni ai PSD.

Ultimul act al „războiului“ dus de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu cu Agrodelta Sireasa s-a consumat în toamna anului trecut. La 1 octombrie 2017, Consiliul Judeţean Tulcea a transmis concesionarului Agrodelta Sireasa, printr-o adresă oficială (și abuzivă, în condițiile contractului), ca la data de 15 octombrie 2017 să predea terenul „în deplină proprietate, în mod gratuit şi liber de sarcini“, în ciuda clauzelor contractuale, concesiunea urmând a fi scoasă din noul la licitaţie.

Concesionarul a refuzat însă și a transmis că „nu va proceda la predarea nici unui metru pătrat de teren agricol către Consiliul Judeţean Tulcea, decât în situaţia în care această obligaţie va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă şi va fi pusă în executare silită împotriva societăţii“.

Clauzele contractelor de concesiune, călcate în picioare

În aprilie 1998, Agrodelta Sireasa, companie controlată pe atunci de stat prin FPS a semnat primul contract de concesiune cu CJ Tulcea, pentru 4.362 de hectare, valabil pe o perioadă de 20 de ani, adică până în aprilie 2018. Un an mai târziu, în 1999, Agrodelta Sireasa Sireasa a câștigat licitația organizată de CJ Tulcea pentru concesionarea a altor 5.262 de hectare de teren, tot pe o perioadă de 20 de ani.

Tulcea
Baronii județului Tulcea au trecut la abuzuri grave împotriva agricultorilor privați. Sursa Foto: Ziarul de Tulcea

Contractele semnate au fost unele tip, conținând exact aceleași clauze ca și în cazul celorlalte concesiuni, Agrodelta Sireasa nefiind favorizată cu absolut nimic. De altfel, statul avea control deplin asupra acestei companii, deci nu se poate ănuispecula că la mijloc ar fi fost un interes privat.

Statul nu s-a dovedit însă un bun administrator, așa că Agrodelta Sireasa se îndrepta încet, încet spre faliment. Abandonată de FPS pe mâna unor firme căpușe și înglodată în datorii față de furnizori și prestatori, compania a cunoscut o transformare totală în 2003, atunci când fostul senator Traian Rece a riscat să preia pachetul de acțiuni deținut, la acea vreme, de Autoritatea pentru Administrare a Activelor Statului (AVAS).

În prezent, o dată cu apropierea termenului scadent al primului contract de concesiune, CJ Tulcea a început presiunile asupra Agrodelta Sireasa pentru ca aceasta să renunțe la drepturile sale legale. Clauza legală care îi irită atât de mult pe baronii locali prevede că contractul poate fi prelungit cu încă 20 de ani, în aceleași condiții, prin simpla notificare în acest sens a concendentului cu 60 de zile înainte de terminarea termenului inițial.

Această clauză contractuală, asumată prin semnătura reprezentanților legali ai CJ Tulcea și aprobată prin hotărâri ale acestei autorități, în perioada în care Agrodelta Sireasa era a statului și NU administrată de Traian Rece, are putere de lege conferită de principiul de drept al respectării contractelor și a legilor aplicabile.

Mai mult, tot potrivit clauzelor, contractul ar fi trebuit să fie prelungit cu 3 ani, ca urmare a inundațiilor produse în 2010, după ce autoritățile locale au spart deliberat digul, în zona Ceatalchioi. Nu mai puțin de 4.217 hectare au fost înghițite atunci de ape, cu tot cu culturi.

Contractul nu numai că nu a fost prelungit, așa cum prevăd clauzele, dar CJ Tulcea a dat în judecată Agrodelta Sireasa pentu plata redevenței pe anul respectiv!?

Agricultorii privați, sub tirul baronilor locali din Tulcea

Agrodelta Sireasa a solicitat prelungirea concesiunii încă din anul 2015, pentru a putea accesa fonduri europene, în vederea dezvoltării incintei agricole. CJ Tulcea a respins însă cererea.

Tulcea
Consilierii județeni din Tulcea știau încă din 2012, că contractul de concesiune poate fi prelungit legal

Cu toate acestea, consilierii județeni erau perfect conștienți că, la un moment dat, vor trebui să accepte solicitarea, așa cum prevăd clauzele contractuale asumate de cele două părți. Stă mărturie ședința CJ Tulcea din 31 iulie 2015, când consilierii județeni au pus în discuție solicitarea Agrodelta. În timp ce consilierul Corneliu Bejan a propus să se discute în ședință acest subiect, vicepreședintele CJ Tulcea, Vasile Strat, a considerat că e prematur să se solicite avizul pentru prelungirea concesiunii, ținând cont că acceptul autorității locale se solicită cu 60 de zile înainte de încetarea contractului. În totală necunoștință de cauză, un alt consilier, Lucian Bălan a cerut opinia departamentului juridic. La rândul său, Corneliu Bejan a cerut și el părerea juriștilor. Același consilier se întreba, în condițiile în care Traian Rece a cerut despăgubiri CJ Tulcea în valoare de 80 de milioane de euro, pentru recolta distrusă de deversările controlate în perioada inundațiilor din 2010, dacă „se merită să se continue parteneriatul“, în ciuda clauzelor contractuale extrem de clare.

Mihai Cristi, șeful Serviciului Contencios și Asistență Juridică, a pus capăt discuției pe această temă, spunând că „nu se poate discuta despre o prelungire a contractului, pentru că mai este valabil încă trei ani, ultimul an contractual începând în 2018“, după cum s-a consemnat în minuta ședinței.

Câteva luni mai târziu, la ședința CJ Tulcea din 26 februarie 2016, s-a pus iar în discuție problema concesiunilor. Conform minutei ședinței, secretarul Constantin Cabuz a propus „pregătirea unei strategii referitoare la administrarea zonei agricole, pentru că într-un an și jumătate sunt termene scadente (n.r. ale concesiunilor) și dacă nu se începe în următoarele 2-3 luni, există riscul să se genereze, în timp, multe procese“.

La 26 mai 2017, consilierii județeni au discutat din nou despre solicitările de continuare a contractelor de concesiune, recunoscând existența clauzei contractuale care îi obligă la continuarea concesiunii cu același concesionar. Cu toate acestea, în mod fățiș și-au exprimat dorința nelegală privind ”evitarea ca doi agenți economici să dețină incintele agricole Pardina și Sireasa”.

Premeditare – „Agrodelta Sireasa «trebuie privită altfel»”

La 30 iunie 2017, președintele CJ Tulcea Horia Teodorescu, interpelat de consilierii județeni, e evitat un răspuns ferm, spunând că ”se află sub contract cu concesionarii”. Mai mult, baronul PSD a recunoscut că este un litigiu în derulare și că va urma o hotărâre a instanței.

Pe 31 iulie 2017, vicele PSD local Dumitru Mergeani afirma că ”rămâne în dezbatere situația contractelor de concesiune”, urmând să fie consultat plenul CJ Tulcea, cu excepția Agrodelta Sireasa, care ”trebuie privită altfel, este o altă discuție acolo”.

În 21 august 2017, același Mergeani preciza că nu s-a luat nicio decizie și că nici nu se dorește inițierea unui proiect de hotărâre privind contractele de concesiune. Consilierii județeni au atras însă atenția Executivului CJ Tulcea că ”vom fi nevoiți să dăm curs prevederilor contractuale sub amenințarea timpului scurt”.

Totul a culminat cu adresa 11040/07.09. 2017, emisă de CJ Tulcea, prin care Agrodelta Sireasa era somată să predea terenul concesionat, sfidând Justiția, pe al cărui rol sunt mai multe litigii privind concesiunea.

Agrodelta, ghimpele din coasta lui Horia Teodorescu

Situația Agrodelta Sireasa seamănă izbitor de mult cu cea a cazului Belina.

Tulcea
Agrodelta Sireasa. Agricultura performantă nu este prilej de mândrie pentru baronii PSD: Ei caută oportunități pentru câștiguri, chiar și dubioase

De data aceasta, miza este uriașă: peste un miliard de euro, bani pe care baronii tulceni vor să-i cheltuiască fără nicio teamă de lege.

Astfel, CJ Tulcea a pus mâna pe niște terenuri pentru a implementa mai multe proiecte europene de investiții. Este vorba de un program european pentru infrastructură în Delta Dunării, în valoare de peste un miliard de euro. Așa au ajuns autoritățile locale să pună ochii pe digurile aflate în proprietatea Agrodelta Sireasa. Totul a fost posibil pentru că tot ce se întâmplă în Deltă trece prin pixul președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Guvernul a emis Hotărârea 181 din 30 martie 2017, care are la bază o notă de fundamentare întocmită de CJ Tulcea. Documentul, care e plin de falsuri, menționează în mod expres că, în baza Hotărârii, se vor accesa fonduri europene pentru realizarea unui program operațional regional 2014-2020, care constă, printre altele, în modernizarea mai multor drumuri comunale și județene. În Hotărâre, se menționează expres că terenurile respective nu fac obiectul niciunui litigiu. Vom reveni însă asupra acestui aspect!

Inundații comandate de autorități în zona agricolă Sireasa

Cel mai mare concesionar din Deltă, Traian Rece, s-a izbit de nenumărate ori de refuzul autorităților locale de a-și respecta obligațiile contractuale. Ba mai mult, omul de afaceri, care a investit o avere în terenul concesionat de la Consiliul Judeţean, vorbește de sabotaj, atac la proprietatea privată și chiar de subminarea economiei naționale.

În 2010, terenurile agricole concesionate la Sireasa, adică, peste 5.000 de hectare,   au ajuns sub ape, ca urmarea a deciziei autorităților de a face deversări „controlate“, în urma creșterii nivelului apelor Dunării. Astfel, toate culturile Agrodelta Sireasa au fost distruse, pierderile fiind imense. Deși au trecut de atunci 8 ani, Agrodelta Sireasa nu a văzut niciun leu din despăgubirea la care avea dreptul din partea statului român.

Articol publicat de Subiectiv de Tulcea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.