Unde se duc banii dumneavoastră? Pe trotuare

trotuareAutoritățile locale sunt adevărate genii atunci când vine vorba de tocat bani publici. Îi toacă și pe piatră seacă. Dar dacă iese profit, pentru cine trebuie, investiția e bună.

Cetățeanul se uită, comentează și îi trece. Cum vine un nou an, merge la ghișeu și își plătește impozitele, nu de alta, dar aleșii trebuie să aibă bani de cheltuială.

În ultimii 10 ani, în Capitală, una dintre cele mai profitabile afaceri a fost cea legată de înlocuirea mobilierului stradal, asfaltarea sau pavarea trotuarelor și … schimbarea bordurilor. Poate vă întrebați: Cum așa? Uite simplu. Imediat după 2000 atât consilierii generali cât și cei de la sectoare au văzut cum spațiul public rămâne fără chioșcuri și au găsit o soluție.

Construcțiile provizorii care au rămas în fața tăvălugului pornit de Traian Băsescu, în calitate de primar general, trebuia să se înscrie într-un peisaj urbanistic unitar. Și uite cum majoritatea chioșcarilor care au rămas dar și florarii au fost nevoiți să achiziționeze un anume tip de tarabe sau de chioșcuri. Și așa, o sumă de firme, majoritatea cu sediul la bloc, cu o secretară și un tractor închiriat s-au apucat să facă Bucureștiul frumos.

Dacă privații se modernizau, nici municipalitatea nu a stat cu mâna în sân și treptat a schimbat înfățișarea stațiilor de autobuz, a panourilor de publicitate stradală, a gardurilor și chiar a spațiilor verzi. În mandatul lui Adriean Videanu la modă au fost bordurile și trotuarele pavate. În paralel, edilii de sector au trecut și ei la treabă și au plantat flori, iarbă și pomi cât să-i sperie până și pe cei mai înverșunați ecologiști.

Trece mandatul de primar, vine altul. Ce a făcut predecesorul, nu e frumos. Șchimbăm pavajul și asfaltăm. Schimbăm peroanele de la tramvaie. Schimbăm stațiile de la autobuz. Nici băncile nu mai corespund. Scoatem trandafirii și punem copaci. Personajul nu e greu de ghicit. Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, care nu a fost de acord cu viziunea predecesorului său, Liviu Negoiță. Deh … alt partid, alte pretenții.

Și uite cum din 2000 și până acum trăim în continuă schimbare. Evident, pe banii cetățeanului. Nu de alta, dar investițiile în asfalt, borduri, flori și iarbă sunt greu de cântărit. Și așa ne uităm pe stradă și ne bucurăm ochiul, iar blocurile din zonele centrale stau neconsolidate, reabilitarea termică merge la relanti, trotuarele nu au rampe pentru persoane cu dizabilități, mașinile stau parcate pe pistele de biciclete, iar noi … plătim. Are cine să cheltuie banii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.