PSD-ALDE ţine România fără buget de stat pe anul în curs

buget construit pe minciună economia României ca o prăjitură rectificare bugetară românia fără buget

PSD-ALDE ţine România fără buget de stat pe anul în curs, este de părere Raluca Turcan, care spune că situația este fără precedent în 20 de ani.

Niciodată un guvern în funcţie nu a creat atâta confuzie în mediul economic, neavând nici măcar în luna ianuarie 2019 o schiţă sau un proiect de buget care să fie pus în dezbatere publică.

„Este fără precedent pentru România ultimilor 20 de ani ca un guvern în funcţie, neperturbat de nimeni şi de nimic să nu prezinte nici până la finalul lunii ianuarie o schiţă sau un proiect al bugetului de stat pentru anul 2019!Cei din PSD-ALDE se vor apăra şi vor spune că s-a mai întâmplat ca bugetul de stat să fie aprobat şi după data de 1 ianuarie!”, a declarat Turcan.
Singurele situaţii când s-a întârziat adoptarea bugetului au fost atunci când s-au schimbat guvernele (2001, 2004, 2009, 2010, 2013 sau 2017), iar noile guverne au avut nevoie de o lună sau două ca să elaboreze şi să aprobe aceste legi.
„PSD şi ALDE flutură minciuna că nu avem buget din cauza lipsei unui aviz din partea CSAT. Însă nici această minciună nu poate fi rostită prea tare deoarece ştiu că proiectul de buget trebuia să ajungă în Parlament din 15 noiembrie, iar ei au trimis prima schiţă către CSAT la sfârşitul lunii decembrie şi doar pentru instituţiile de apărare. În plus, avizul CSAT este consultativ.Lipsa bugetului se traduce în pierderi directe pentru fiecare cetăţean român, un atentat la stabilitatea mediului de afaceri din ţară şi o piedică puternică pentru modernizarea ţării”, mai spune liberala.
Investiţiile publice, care ar fi trebuit să fie demarate de către primării, consilii judeţene şi alţi ordonatori de credite sunt paralizate din cauza absenţei bugetului de stat.PNL a prezentat, încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluţii reale la cele mai importante probleme din România.

Bugetul propus de PNL urmărea pentru anul 2019 următoarele principii şi măsuri:

– alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea ţării prin investiţii publice în autostrăzi, spitale, şcoli, universităţi, căi de comunicaţii;

– stabilitate şi predictibilitate financiară, astfel încât România să poată îndeplini condiţiile de aderare la moneda Euro. Uitaţi-vă câţi bani plătesc românii în plus la facturi sau rate bancare, pentru că avem toată economia legată de euro, deşi moneda noastră este leul.
– stoparea cât mai rapidă a creşterii preţurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populaţiei. Acest lucru se poate realiza, în prima etapă, prin eliminarea supra-accizei la carburanţi, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea Split TVA. De asemenea, stabilitatea preţurilor se va realiza prin stimularea şi sprijinirea producţiei interne de bunuri şi servicii, în detrimentul importului masiv;
– asigurarea unei descentralizări financiare reale a administraţiei publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit şi 80% din redevenţele miniere către unităţile administrativ-teritoriale;
– creşterea la 5% din PIB, în anul 2019 şi la 6% din PIB în anul 2020, a alocărilor pentru sistemul naţional de educaţie şi cercetare;
– creşterea graduală a transferurilor la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75%, la 5% în anul 2019 şi 6% în anul 2020;- asigurarea sumelor pentru cofinanţare şi acordarea de stimulente bugetare pentru administraţiile publice locale care implementează proiecte cu finanţare nerambursabilă;
– majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019, în scopul creşterii puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice şi pentru atenuarea creşterii preţurilor din ultimul an. Aşteptăm cu mare nerăbdare ca Ministerul Finanţelor Publice să transmită Parlamentului proiectul de buget pentru anul 2019.
Solicitările PNL legate de buget, concretizate în amendamente, ţin de alocarea de fonduri pentru realizarea celor mai aşteptate investiţii din România:
– finanţarea celor 3 Autostrăzi: Sibiu-Piteşti şi Lugoj-Deva – distanţa de la Bucureşti la Nădlac s-ar parcurge în 5 ore, în loc de 10 ore; Autostrada Moldovei – distanţa de la Bucureşti la Suceava s-ar reduce de la 9 ore la 4 ore; Autostrada Unirii – distanţa parcursă astăzi de la Ungheni la Târgu Mureş în 7 ore se va reduce la 3 ore;
– începerea lucrărilor la cele 3 Spitale regionale noi şi bine dotate- modernizarea a 4.000 de şcoli care funcţionează cu toalete insalubre, fără apă curentă, fără săli de sport şi fără materiale didactice.
– alocarea 5% din PIB pentru educaţie, vom finanţa infrastructura şcolară şi vom generaliza programe precum:
  • After-school;
  • Masă la şcoală;
  • Transport gratuit pentru elevi şi profesori;
  • Vom asigura salarii competitive şi performanţe sporite pentru profesori.

– majorarea punctului de pensie cu 10% măcar de la 1 februarie 2019;- indexarea finanţării de baza pentru asistenta socială. La ora actuală costul minim standard/beneficiar pentru serviciile sociale este cel de la nivelul anului 2015.

„Partidul Naţional Liberal somează Guvernul României să facă public de urgenţă Proiectul de Buget pe anul 2019 pentru o cât mai corectă dezbatere a acestuia în Parlament. România a preluat Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii şi trebuie nu doar să evoce intenţii democratice europene, ci şi să le practice! Să respecte legea şi să vină cu proiectul de buget”, a mai spus Turcan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.