Klaus Iohannis a preluat mandatul de şef al statului. Noul preşedinte vrea reconstruirea sistemelor publice

Klaus IohannisDupă ce, la orele prânzului, a depus jurământul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis a preluat oficial mandatul de șef al statului, la Palatul Cotroceni. În discursul său rostit la Palatul Parlamentului, noul preşedinte a anunţat că va chema partidele politice la consultări pentru reconstruirea sistemelor

Preşedintele României a anunțat că va chema la consultări partidele politice pe trei teme fundamentale legate de reconstruirea marilor sisteme publice românești.

„Un capitol esențial pe care îl avem de reconstruit este acela al marilor sisteme publice, și nu doar atât. Va trebui să ne uităm în perspectivă și să ne întrebăm cum facem ca ele să funcționeze nu doar acum, ci peste un an sau două generații. Cu toții spunem de ani de zile că educația este o prioritate, vrem reforma sistemului sanitar, vrem un sistem de pensii care asigură o viață decentă. Deși toți afirmăm că ni le dorim, totuși, de ce nu le avem?”, s-a întreba retoric Klaus Iohannis.

El a continuat, arătând că deși le stabilim ca priorități, educația și sănătatea sunt primele care suportă consecințele crizelor, circumstanțelor și calculelor politice. „În cel mai scurt timp voi chema la consultări partidele politice, pentru a decide împreună pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de țară ne asumăm la aceste capitole, o modalitate de lucru și de dialog permanent și un calendar cu etape și acțiuni pentru a trece de la vorba la fapte”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis vrea să sprijine integrarea europeană a Republicii Moldova

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a propus un „consens național” pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Salutăm cu toții rezultatele alegerilor din Republica Moldova, rezultate care au reafirmat o opțiune clară a majorității pentru un parcurs european. Pe noi acest rezultat ne obligă în următorii ani să fim sprijinul cel mai important al fraților noștri de peste Prut pentru ca obiectivele lor de integrare europeană să se transforme din deziderat în realitate. Vă propun dumneavoastră, propun partidelor parlamentare, dar și tuturor actorilor sociali, mediului academic să organizăm un consens național în jurul acestui obiectiv”, a spus Iohannis în fața plenului Parlamentului.

Șeful statului a subliniat că nu se referă „doar la declarații” de susținere, ci la „formule de acțiune concrete pentru ca sprijinul nostru față de integrarea Republicii Moldova să fie efectiv și eficient”.

Lupta împotriva corupţiei, pe agenda noului preşedinte

Nici tema luptei împotriva corupţiei nu a fost lăsată deoparte în discursul prezidenţial: „Sper că avem cu toții înțelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Dacă există cu adevărat voință politică, și nu doar declarații de intenție, atunci vom lua decizii care conduc la construcție durabilă, dincolo de interesele partizane și de moment. În domeniul statului de drept și independenței justiției, precum și al luptei anticorupție, pașii făcuți până acum trebuie, cu necesitate, continuați. Garantarea lor și acțiunea în spiritul lor trebuie să devină normalitate în România. Președintele are un rol important în acest sens, pe care, desigur, îl voi asuma. Dar este nevoie de înțelegerea clară la nivelul întregii clase politice a unui principiu: Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție”.

Noul şef al statului a subliniat că și-ar dori ca, la sfârșitul mandatului său, corupția să nu mai figureze pe agenda publică, instituțiile să funcționeze pentru cetățeni, iar oamenii politici „să fi înțeles, în mod definitiv, că se află în serviciul public și nu pentru interese personale sau de grup”.

După ce şi-a terminat discursul în faţa parlamentarilor, Klaus Iohannis a ajuns, împreună cu soția sa, Carmen, la Palatul Cotroceni. Regimentul de gardă i-a dat onorul noului președinte, în cadrul unei ceremonii militare.Klaus Iohannis

Ulterior, Iohannis a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de Traian Băsescu și soția acestuia, Maria. Apoi, a avut loc ceremonia predării Colanului. Astfel, la încheierea mandatului, Traian Băsescu, care a exercitat în această perioadă calitatea de conducător al Ordinului Național „Steaua României” — cea mai veche și mai înaltă dintre decorațiile țării noastre, simbol al suveranității naționale — i-a transmis președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, Colanul de aur al Ordinului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.