De dragul cârnaților, împrăștiem Pesta Porcină Africană în toată lumea

pesta porcină

În plină epidemie de Pestă Porcină Africană, românul nu gândește decât cu stomacul și cum să-l umple cât mai bine în prag de sărbători. Așa se face că sacrificarea lui „Ghiță” pe altarul bunăstării de Crăciun și Revelion aduce cu el pericole de împrăștiere a pestei porcine africane și în alte județe și țări, dar mai ales „vine în dar” cu dosare penale.

Online, românul vinde și cumpără carne de porc, cârnați proaspeți, slăninuță afumată și alte produse din carne de porc interzise spre comercializare, mai ales din județele care sunt în carantină.

Pe Facebook, la secțiunea „Marketplace”, este plin de anunțuri ale mușteriilor care vând porci întregi, vii sau deja sacrificați, fără să țină cont de regulile impuse de autorități. La fel de mare este și cererea pe grupurile specializate de producători și fermieri.

Spre exemplu, grupul de Facebook „Țăranii dobrogeni” „colcăie” de anunțuri cu fermieri care aduc dintr-o localitate în altele cârnați proaspeți, carne și altele. Iată cum sună unul dintre aceste anunțuri: „Cârnați de Casă după rețetă Tradițională, porc + vițel, 35 ron/kg, începând din data de 17.12.2018 începem livrarea, cei interesați pt. comenzi, mesaj în privat. Livrăm și la domiciliu. Constanța, Năvodari, Lumina, Ovidiu”. Ca acesta mai sunt alte zeci.

Autoritățile nu au cum să verifice dacă vânzătorii pleacă dintr-o localitate care a fost focar de infecție, cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, în România există aproape 1150 de focare de pestă porcină africană. Mai grav este că numărul lor crește de la o zi al alta, fără a da semne de a se potoli. În ultimul an și jumătate, autoritățile au reușit să „stingă” doar cinci focare.

Anunțuri și pe OLX

Platforma de anunțuri OLX.ro este și ea plină de anunțuri ale românilor care vând carne de porc. Și dacă nu sunt „porci de calitate” sunt „porci eco”. Acest lucru poate nu ar fi atât de grav, dacă nu ar fi altele și mai și. Sunt români care în această perioadă trimit carne și produse din carne de porc peste hotare, fâcând astfel ca riscul de epidemie să crească exponențial. Totul se face cu ajutorul firmelor de curierat private sau de stat, care verifică prea puțin ce este în pachete.

Pesta livrată cu autocarul sau prin curier

De asemenea, grupurile de români din străinătate, precum „Români în Spania”, „Români în Franța”, „Români în Italia” sau Germania au și ele astfel de anunțuri sau întrebări de la români stabiliți peste hotare care întreabă ce curse există din țară către afară care pot transporta pungi, pachete sau genți cu mâncare de Crăciun. Iar pentru o sumă rezonabilă, orice este rezolvabil.

ANSVSA combate tot prin anunțuri

„Având în vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.

Totodată, informează că introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă.

În prezent, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 444 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.044 de porci afectați de boală.

Focare de Pesta Porcină Africană, pe județe

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

–        Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Bihor – 47 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Tulcea – 571 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A) şi 94 de cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Brăila – 122 de focare (dintre care 11 focare la exploatații comerciale) și 2 cazuri la mistreți;

–        Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi;

–        Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;

–        Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) şi 26 de cazuri la mistreţi;

–        Județul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei și un caz la mistreți;

–        Județul Giurgiu – 26 focare în gospodăriile populaţiei și 12 cazuri la mistreți;

–        Județul Teleorman – 8 focare în gospodăriile populației și 236 cazuri la mistreți;

–        Județul Maramureș – 3 focare în gospodăriile populației;

–        Județul Vrancea – un focar în gospodăriile populației;

–        Județul Dolj – un focar în gospodăriile populației;

–        Județul Argeș – un focar în gospodăriile populației;

–        Județul Olt – 5 focare în gospodăriile populației și 2 cazuri la mistreți.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.