Zeci de mii de centrale de apartament, bombele cu ceas din bucătăriile românilor

În ultimele decenii, tot mai mulți români și-au debranșat apartamentele de la sistemul de încălzire centralizată și și-au montat centrale de apartament. Unii de nevoie – acolo unde încălzirea centralizată a dat faliment (lucru care, de exemplu, la Orșova s-a întâmplat în primii ani după Revoluție) – alții purtați de ”trend”, de iluzia că dacă nu ai centrală ești ”sărac”, nu ești în rând cu lumea bună.

Sigur, încălzirea centralizată are și ea hibele ei, nu puține, dar ceea ce ignoră majoritatea românilor este faptul că optând pentru o centrale de apartament își instalează de bunăvoie o adevărată bombă cu ceas în bucătărie.

Și nu vorbim aici numai despre pericolul de explozie, care este foarte ridicat, dovadă fiind și știrile tot mai dese în acest sens, ci și de riscul de îmbolnăvire prezent tot timpul funcționării centralelor, care emană substanțe cancerigene, care pot fi chiar letale.

Explozia de la Piatra Neamț, provocată de o centrală

Între timp însă exploziile se țin lanț și provoacă tot mai multe victime. Nu mai devreme de săptămâna trecută, o asemenea explozie, urmată de un incendiu, s-a produs într-un bloc din Piatra Neamţ, trei persoane fiind transportate la spital. Tânărul din apartamentul în care s-a produs explozia a reușit să iasă din bloc pe picioarele sale, cutoate că ulterior s-a dovedit că avea arsuri pe 65% din suprafața corpului, apoi a leșinat în stradă.

A urmat apoi un șir de pasare a responsabilităților între responsabilii sistemului medical, deoarece niciun spital nu voia ”să se lege la cap” cu un caz supermediatizat care s-ar fi putut sfârși tragic. În cele din urmă, pacientul a fost transferat la un spital din Belgia.

Dincolo de disputa aprinsă legată de transferul tânărului în străinătate – de altfel justificată, mai ales că tragicul eveniment s-a produs chiar în ziua în care România comemora tragedia din 2015 de la clubul bucureștean Colectiv – nimeni nu a sesizat un aspect esențial: explozia a fost provocată de o central de apartament.

Tragedii după tragedii, cauzate de centrale de apartament

Și, din păcate, nu este singura din acest fel. Sunt zeci, poate chiar sute de explozii provocate de aceste centrale de apartament, adevărate bombe cu ceas instalate de bunăvoie de românii care locuiesc la bloc în bucătăriile proprii. Chiar dacă nu există o statistică oficială în acest sens, ecranele televiziunilor sunt pline de știri despre explozii provocate de centrale de apartament instalate la bloc.

În urmă cu trei ani de zile, Valea Jiului a devenit Valea Plângerii. Șase frați din Rovinari au murit în urma intoxicației cu monoxid de carbon de la centrala termică din apartamentul în care locuiau. Mii de oameni s-au adunat la Catedrala Ortodoxă, dar si la cimitir, pentru a-i conduce pe ultimul drum pe Robert, Raluca, Denisa, Andreea, Alexandru, Ana dar și pe Cosmin, tatăl lor. Slujba a fost oficiată de 15 preoți, iar autoritățile locale au decretat zi de doliu iî Rovinari.

Este doar una din multele știri de acest fel care au îndoliat România în ultimii ani, din cauza acaestor centrale de apartament. A avut un puternic impact emoțional din cauza faptului că exploziei i-au căzut victime nu mai puițin de șase copilași, însă tragedii similare se petrec la ordinea zilei în mai toate colțurile țării.

Inconștiența fostului primar din Slobozia…

Revoltător este faptul că chiar autoritățile statului, fie ele centrale sau locale, îi încurajează pe cetățeni să renunțe la încălzirea centralizată și să opteze pentru montarea de centrale de apartament. Cu câțiva ani în urmă, ducându-mă la Slobozia pentru o discuție cu primarul de la acea vreme, Alexandru Stoica, am rămas stupefiat de faptul că acesta se împăuna pur și simplu cu un lucru pe care ar fi trebuit să-l treacă sub tăcere. Mai ales că nu-l întrebasem nimic în acest sens. Pe scurt, primarul, fost apevist, se lăuda că a reușit să convingă autoritățile de la București ca blocurile ANL să nu fie dotate cu centrală de scară, ci cu centrale de apartament. ”Păi, domn’e, să fie fiecare cu treaba lui, nu să depindă unul de altul, așa e cel mai cinsitit”, spunea edilul plin de mândrie. Și, ce să vezi?, nici Slobozia nu a fost ocolită de explozii la centralele de apartament. Între timp, primarul PSD de atunci a fost săltat de procurori, dar blocurile au rămas așa cum a vrut el, cu centrale individuale, care oricând pot curma vieți.

… și a actualului edil din Galați

Nu am învățat nimic din aceste greșeli. Cea mai bună dovadă în acest sens o găsim la Primăria Galați, unde autoritățile locale nu numai că nu-i sfătuiesc pe oameni să nu se debranșeze de la sistemul de termoficare, ci procedează exact pe dos.

Primarul pesedist Inuț Pucheanu a lansat un program prin care fiecare gălățean care se debranșează de la sistemul centralizat de încălzire și-și instalează centrale de apartament beneficiază de un ajutor financiar de 3.000 de lei. Anul trecut, aproximativ 7.700 de gălăţeni au beneficiat de acest ajutor financiar.

Autorităţile locale vor să îngroape definitiv actualul sistem de termoficare, care generează pierderi foarte mari şi gaură în bugetul local, în condiţiile în care numărul consumatorilor este tot mai mic, iar reţelele sunt foarte vechi şi degradate. În loc să investească în reabilitarea rețelelor, primarul a ajuns la concluzia că e mai la îndemână să închidă definitiv sistemul centralizat, așa că programul a continuat și în acest an, spijinind financiar instalarea de centrale de apartament Cu ce costuri – nu în bani, ci în vieți omenești – vom vedea.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Bombe cu ceas sunt aragazele din Romania, in numar mult mai mare decat centralele de apartament.
    Ele ard aceleasi gaze ca si centralele de apartament (despre care autorul articolului scrie ca elimina „substante cancerigene”), ba chiar polueaza apartamentele in interior (centralele evacueaza in afara).
    Si totusi nu am auzit de cancer provocat de aragaz
    si nici nu am auzit de vreo campanie lansata de guvern sau de presa
    privind inlocuirea aragazelor cu plite electrice.

    Este evident de ce:
    – plitele electrice sau aragazele electrice au consuma un curent electric mult mai scump decat gazele naturale arse in aragazele clasice.

    ISU dadea statistici de circa 5 accidente pe an datorate centralelor de apartament si 500 accidente pe an datorate aragazelor.

    Unde e ecologism in jurnalismul romanesc si unde e interes de partid socialist plecat de curand de la guvernare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.