UPDATE. Mogulul infractor Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat după decizia Judecătoriei Sector 5. Decizia nu e definitivă

1
160
Tăriceanu
Dan Voiculescu a înființat PC, partidul condus de Daniel Constantin până la fuziunea cu PLR-ul lui Tăriceanu, sub numel ALDE

Noua cerere de eliberare condiţionată a omului de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost judecată astăzi de Magistraţii Judecătoriei Sector 5. Chiar dacă a primit o sentință favorabilă, fostul mogul TV va trebui să aștepte și judecarea contestației pentru a ieși de după gratii.

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că „scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins”, astfel că se impune amânarea liberării condiţionate.

Termenul iniţial pentru judecarea acestei cereri depuse de avocaţii lui Dan Voiculescu era 22 iunie, acesta fiind însă schimbat pentru 8.

“Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova a analizat ieri dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu şi a înaintat documentaţia către Judecătoria Sectorului 5 pentru a analiza cererea condamnatului”, declara, în 23 mai, comisar Gabriela Livadariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova.

A mai încercat o dată anul acesta

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Judecătorul a arătat în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul „ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă.

Pedeapsa

Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Mogulul Antenelor a primit o condamnare de zece ani în Dosarul ICA pe care a început s-o execute anul trecut, în luna august. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi nouă luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar. Altfel spus, Voiculescu putea fi eliberat după 40 de luni de închisoare, în jurul datei de 8 ianuarie 2018.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ


*