UPDATE Premierul Mihai Tudose a anunțat că va schimba cinci miniștri din Guvern în această săptămână

Oana Gianina Bulai

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la Antena 3, că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului. El a spus că vor fi „nişte decizii dure, dar necesare”.

UPDATE. Liderii social-democraţi s-au reunit marţi, începând cu ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală, în contextul tensiunilor apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose. La finalul şedinţei, care a durat aproximativ trei ore, premierul Mihai Tudose a anunţat că au fost stabilite „zona de remaniere şi persoanele remaniabile”, iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv Naţional al PSD. La rândul lui, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că, din punctul său de vedere, a fost o discuţie bună, care era necesară. Înainte de şedinţa PSD, premierul Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, marţi, la finalul şedinţei PSD, că au fost stabilite zona de remaniere şi persoanele remaniabile, iar decizia finală va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD.

UPDATE. Liderii social-democraţi s-au reunit marţi, începând cu ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală în care vor discuta tensiunile apărute între Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose şi vor decide ce miniştri urmează să fie remaniaţi. Înaintea şedinţei PSD, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marţi, la sosirea la sediul partidului că nu se poate vorbi despre o criză şi că a convocat pentru joi la ora 17.00 Comitetul Executiv Naţional, pentru că deciziile se iau în acest for.

La şedinţa informală mai participă, alături de Dragnea şi de Tudose, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, liderul PSD Olt, Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu. Cei patru lideri social-demorcaţi s-au întâlnit şi luni cu premierul Tudose şi i-au cerut să nu demisioneze, conform unor surse din partid.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ. Întrebat despre un sondaj care arăta că PSD ar sta în continuare bine în preferinţele românilor, însă Guvernul ar fi perceput prost, premierul Tudose a spus că, presupunând că este adevărat, şi pleacă de la premisa că este adevărat, ori el este cel vinovat, ori sunt probleme în guvern, precum cea legată de miniştrii cu probleme penale.

„Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile. La un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20 la sută. (…) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o – în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (…), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi”, a spus premierul, conform News.ro.

Nu mai vrea guvernare împotriva românilor

El a mai spus că nu se poate guverna cu forţa, „împotriva a ceea ce vrea poporul român”. „De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre – prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate. Săptămâna asta voi lua nişte decizii. Dure, dar necesare”, a afirmat Tudose.

Întrebat dacă se referă la remanierea celor trei miniştri cu probleme penale, premierul a confirmat: „Da, la asta mă refeream”.

„Sunt trei miniştri cu probleme penale care creeză probleme şi la nivel de percepţie publică, şi la nivel de Comisie Europeană”, a spus premierul Tudose.

Întrebat dacă i s-a sugerat din partea Comisiei Europene că este o problemă prezenţa în Guvern a celor trei miniştrii cu probleme penale, Tudose a răspuns: „Când cineva spune clar un lucru, nu este sugestie”.

Premierul a mai spus că remanierea guvernamentală va viza alţi cel puţin doi miniştri. „Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (…) O miniremaniere. (…) Sunt trei (miniştri – n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană”, a precizat el.

El a subliniat că remanierea guvernamentală va avea loc în acestă săptămână, precizând că situaţia din ultimele zile a grăbit decizia sa.

Întrebat dacă a găsit înlocuitori pentru miniştrii vizaţi, Tudose a spus că are a găsit „nişte soluţii bune”.

Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

LĂSAȚI UN MESAJ


*