UPDATE Trenurile Regiotrans au fost trase în depouri. Peste 50 de rute nu mai sunt operate, zeci de mii de oameni izolaţi. CFR Călători preia de miercuri o parte din rute

Regiotrans

La nici o lună de zile după ce patronul companiei, Costel Comana, a murit în condiţii suspecte în Costa Rica, în toaleta unui avion columbian, Regiotrans se confruntă cu o situaţie fără precedent. De marţi, trenurile celui mai mare transportator feroviar privat din România nu mai circulă. Regiotrans a rămas fără certificatul de siguranţă, după ce Autoritatea de Siguranţă Feroviară a descoperit că 29 din cele 200 de trenuri ale companiei au probleme tehnice. 

UPDATE CFR Călători preia unele din rutele Regiotrans. Operatorul feroviar de stat revine după 10 ani la Zărneşti

După o zi în care navetiştii au fost lăsaţi cu ochii-n soare, de miercuri unii dintre ei vor putea ajunge la serviciu. Marţi seara, CFR Călători a anunţat că de miercuri, 18 martie, va introduce în circulație o serie de trenuri Regio pentru asigurarea serviciului public de transport feroviar de persoane pe următoarele rute:

Iaşi – Hârlău  – Iași

Iaşi – Dorohoi – Iași

Braşov – Întorsura Buzăului – Brașov

Braşov – Zărneşti – Brașov

Piteşti – Goleşti – Câmpulung – Golești – Pitești

Piteşti – Curtea de Argeş – Pitești

Roşiori Nord – Turnu Măgurele – Roșiori Nord

Roşiori Nord – Alexandria – Zimnicea – Alexandria – Roșiori Nord

Timişoara Nord – Jimbolia – Timișoara Nord

Ploieşti Sud – Urziceni – Ploiești Sud

Caracal – Corabia – Caracal

Orele de plecare/sosire și numărul de trenuri de pe fiecare rută vor fi anunțate la nivel local. Trenurile destinate navetiştilor vor fi menţinute la aceleaşi ore de plecare/sosire.

Pasagerii pot primi informații actualizate despre circulația trenurilor CFR Călători pe aceste rute la următoarele numere de telefon: Gara Iași – 0232/410636, Gara Brașov – 0268/952, Gara Pitești – 0731 990361, Gara Roșiori Nord – 0731 990371, Gara Timișoara Nord – 0256/493806, Gara Ploiești Sud – 0244 557 191, Gara Caracal – 0249/514100.

Abonamentele achiziţionate la trenurile operatorului privat Regiotans rămân valabile şi pot fi utilizate fără nicio o taxă suplimentară pentru călătoria cu trenurile CFR Călători.

Un bilet simplu (doar dus) pe aceste rute va avea acelaşi pret ca cel practicat de operatorul privat. De exemplu, un bilet simplu de la Pitești la Golești costă 3,5 lei. În plus pentru un bilet dus-întors CFR Călători acordă reducerea de 10%.  De exemplu, un bilet dus-întors de la Pitești la Golești costă 6,3 lei.

La aceste trenuri sunt valabile toate facilitățile pentru elevi, studenți, pensionari și restul categoriilor stabilite prin acte normative, precum și toate ofertele comerciale ale companiei, a mai precizat CFR Călători.

Faptul că trenurile vor fi trase în depouri a fost anunţat chiar de conducerea Regiotrans, pe site-ul propriu: Stimaţi călători, vă informam faptul că urmare adresei nr.2120/294/16.03.2015 emisă de A.S.F.R., Regiotrans SRL este obligată să întrerupă activitatea de transport feroviar de călători în zonă, începând cu data de 17.03.2015 şi până la o dată pe care o vom comunica în timp util. Vă asigurăm că întreprindem toate diligenţele necesare în vederea înlăturării acestui inconvenient”.Regiotrans

Vagoanele operate de Regiotrans sunt fabricate în Franţa în anii 60-70 şi au fost cumpărate de operatorul privat român după ce căile ferate franceze le-au retras din circulaţie. Regiotrans a fost înfiinţată în 2005 şi operează trenuri de călători pe 50 de linii din peste 20 de judeţe ale ţării, deţinând 15% din piaţa transportului feroviar de călători din România. În 2013, compania avea o cifră de afaceri de aproape 50 milioane de euro şi aproximativ 1.000 de angajaţi.

Zeci de mii de oameni au rămas izolaţi

Regiotrans
Gara Zărneşti

De-a lungul anilor, compania Regiotrans a închiriat de la CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România, zeci de linii de cale ferată neinteroperabile (secundare).

Serviciul de transportul care era asigurat până atunci de operatorul de stat CFR Călători a fost preluat de Regiotrans, cu trenurile proprii. În majoritatea covârşitoare a cazurilor, este vorba de trenuri tip Regio (fostele Personale), utilizate în special de navetişti, pentru a ajunge la serviciu.

În atare situaţie, aceştia se află în prezent în imposibilitatea de a se deplasa la locurile de muncă. Singurii care jubilează sunt patronii companiilor de transport auto, cu microbuze, care simt că le-a pus Dumnezeu mâna în cap, din moment ce au rămas fără concurenţă.

Trebuie menţionat însă faptul că în multe zone transportul cu microbuze a fost sistat după ce traseele au început să fie operate de Regiotrans. În aceste cazuri, locuitorii din zonă au rămas pur şi simplu izolaţi.

Un exemplu relevant în acest sens este oraşul Zărneşti, judeţul Braşov. Linia Braşov – Zărneşti a fost prima preluată de oamenii da afaceri Iorgu Ganea şi Costel Comana, proprietarii Regiotrans.

Regiotrans a rămas fără patroni. Iorgu Ganea a ajuns după gratii, Costel Comana s-a sinucis în Costa Rica

Problemele companiei Regiotrans au început luna trecută, când unul dintre patroni, Iorgu Ganea, a fost arestat preventiv. El este acuzat că, împreună cu partenerul său, ar fi mituit mai mulţi oficiali ai Ministerului Transporturilor şi ai companiei de stat CFR Călători pentru a obţine cât mai multe rute. După gratii a ajuns şi Estrella Ştefănescu, director în cadrul CFR SA şi una dintre persoanele care ar fi primit mită.

Regiotrans
Costel Comana

Anchetatorii spun că, în schimbul manipulării rezultatelor mai multor licitaţii, aceasta ar fi primit carduri de motorină, revizii gratuite pentru maşină, vacanţe şi chiar bani pentru a merge la o nuntă. În plus, copiii săi ar fi fost angajaţi la Regiotrans, pe posturi de „naşi” şi, cu toate că nu ar fi lucrat nicio zi, au primit salariu.

În acelaşi dosar a fost audiat şi Claudiu Dumitrescu, director în cadrul Ministerului Transporturilor, care ar fi primit mită 20.000 de euro pentru a nu tăia din subvenţia acordată de stat companiei: 183 milioane de lei. Procurorii susţin că valoarea subvenţiei a fost stabilită prin încălcarea legii.

Între timp, celălalt patron al Regiotrans, Costel Comana, îşi luase tălpăşiţa, fugind în America de Sud. În urmă cu trei săptămâni, însă, el a fost găsit mort în toaleta unui avion columbian, la bordul căruia mergea în Costa Rica.

Citeşte şi Costel Comana, patronul Regiotrans, s-a sinucis în toaleta unui avion columbian, anunţă presa din Costa Rica

„Dacă nu cerea DNA documentele, nimeni nu constata problemele”

Regiotrans
A trebuit să vină DNA pentru ca la AFER să se constate problemele tehnice ale Regiotrans

Dacă nu ar fi izbucnit, luna trecută, scandalul legat de Regiotrans, trenurile companiei ar fi circulat bine-mersi, chiar dacă automotoarele aveau motoarele neconforme şi puneau în pericol siguranţa circulaţiei, au declarat pentru Cetateanul.net surse din cadrul Autorităţii Feroviare Române (AFER).

„Dacă nu venea DNA să ceară toate documentele legate de Regiotrans din 2005 încoace, nu ar fi constatat nimeni problemele”, ne-au declarat sursele citate. Acestea au precizat că problemele constau în motoare care nu mai corespund din punct de vedere tehnic.

„În această situaţie, sunt două variante – ori îşi fac alt certificat de siguranţă feroviară, doar pentru motoarele care sunt în regulă, ori şi le repară”, ne-au precizat sursele.

CFR Călători încearcă să preia unele rute

Situaţia a luat prin surprindere Ministerul Transporturilor. Abia după ce trenurile Regiotrans nu au mai ieşit pe traseu, oficialii ministerului au constituit o celulă de criză, care să încerce să găsească o soluţie pentru zecile de mii de oameni care au rămas izolaţi.tren-calatori

„Se încearcă de către CFR Călători preluarea unor rute ale Regiotrans”, au precizat pentru Cetateanul.net surse din minister.

Până se va întâmpla însă acest lucru, care nu se poate face peste noapte, navetiştii se vor confrunta în continuare cu dificultatea de a ajunge la serviciu. În lumea civilizată, altfel se tratează probleme de acest fel. În Marea Britanie, bunăoară, atunci când în urmă cu patru ani de zile a apărut o problemă similară, Ministerul Transporturilor a înfiinţat o companie feroviară care a asigurat serviciul social până când rutele respective au fost licitate din nou.

Problema este că transportul pe rutele pe care opera Regiotrans reprezintă un serviciu social comandat de Guvernul României, iar călătorii nu au nicio vină că societăţii Regiotrans i-a fost retras certificatul de siguranţă feroviară.

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. CITAT DIN ARTICOLUL DE MAI SUS – „Dacă nu ar fi izbucnit, luna trecută, scandalul legat de Regiotrans, trenurile companiei ar fi circulat bine-mersi, chiar dacă automotoarele aveau motoarele neconforme şi puneau în pericol siguranţa circulaţiei, au declarat pentru Cetateanul.net surse din cadrul Autorităţii Feroviare Române (AFER).”
    OAMENI BUNI ! PAI AFER-UL LE-A DAT ACCEPTUL SA CIRCULE PANA ACUM !
    AFER-UL LE-A VERIFICAT DOCUMENTATIILE SI SITUATIA PE TEREN A MATERIALULUI RULANT, AFER-UL A DAT ACCEPTUL ETC. !
    CINE MINTE ? LE E FRICA DE DNA SI INVENTEAZA SCUZE ?
    VI SE PARE CA IN GENERAL, MATERIALUL RULANT DE LA C.F.R. CALATORI PARE MAI SIGUR PE CALEA FERATA ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.