Totul despre afacerea lui Dinu Pescariu la baza „Cutezătorii”. Zeci de milioane de euro din folosirea ilegală a domeniului public

Pescariu

Fostul tenisman Dinu Pescariu a scos milioane de euro anual din folosirea abuzivă şi ilegală a terenui din domeniul public al statului, de 5,7 hectare, aflat pe malul Lacului Tei, în Bucureşti. Direcția Națională Anticorupție a pornit cercetările la patru ani după izbucnirea scandalului mediatic. DNA îl acuză că pe Pescariu că a păgubit statul cu 93 de milioane de euro.

Fostul secretar de stat în Ministerul educației, Mihnea Costoiu, este cercetat sub control judiciar iar Ecaterina Andronescu ar putea ajunge și ea în fața procurorilor.

Terenul, care în actele oficiale, inclusiv în inventarul domeniului public, a figurat drept baza Cutezătorii şi este destinat practicării sportului de către copii talentaţi, inclusiv cei săraci, a fost transformat în bază de lux şi de fiţe pentru „elita” Capitalei. Baza Cutezătorii a fost invadată, la propriu, de restaurante, cluburi şi terase construite ilegal, dar care „produc” zeci de milioane de lei pentru Pescariu&Co. Timp în care fundația fostul tenismen, ajuns denunțător la DNA, a plătit, lunar, 9000 de euro/lună

Ștranduri și SPA în loc de tenis pentru elevi

Pescariu
Pescariu a construit ștranduri de lux pe domeniul public „administrat” de Ministerul Educației

Terenul de pe malul lacului Tei a fost dintotdeauna domeniu public al statului, până în 2003 când a fost preluat, temporar, la Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). În 2004, după preluarea de către RAAPPS, fundaţia lui Dinu Pescariu a încheiat un contract de locaţiune pentru folosirea bazei Cutezătorii, în care se angaja să folosească terenul şi clădirile, timp de zece ani, contra unei chirii de 9000 de euro lunar.

Un an mai târziu, în 2005, Guvernul Tăriceanu a trecut baza „Cutezătorii” la loc la Ministerul Educaţiei şi în domeniul public al statului, la insistenţa ministrului Mircea Miclea. „Până în anul 2003 când această bază a fost transferată în administrarea Regiei Autonome <<Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat>> aceasta a fost frecventată de elevii de la cercurile de tenis de câmp şi fotbal ale Palatului Naţional al Copiilor, care îşi puteau desfăşura activitatea (antrenamente, cursuri de iniţiere, competiţii sportive etc.). Prin transferul acesteia (la RAAPPS – n.r.) învăţământul a fost lipsit de un important patrimoniu, strict necesar pentru desfăşurarea unor activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice de performanţă”, a argumentat Miclea.

Întoarcerea bazei la Ministerul Educaţiei şi în domeniul public al statului nu a mai însemnat însă revenirea acesteia în folosul elevilor. Dimpotrivă, sub privirea complice a demnitarilor de la Ministerul Educaţiei, tenismenul Dinu Pescariu şi tatăl acestuia, Dinu Mircea Pescariu senior, au început să ridice, una după alta, clădiri ilegale, care găzduiesc astăzi restaurante de lux şi cluburi cu spa, în care au acces numai ce-şi pot permite abonamente anuale chiar şi de 2.100 de euro. Astăzi, nimeni nu vrea să sesizeze că închirierea bazei nu mai respectă scopul stabilit de hotărârea de Guvern promovată de Miclea.

Cabaret pe domeniul public

Pescariu
Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu, „la butoanele” Ministerului Edcației pe când Dinu Pescariu își făcea de cap cu baza „Cutezătorii”

De fapt, Dinu Pescariu s-a comportat şi se comportă pe domeniul public taman ca pe moşia proprie, fapt probat şi de destăinurile pe care șeful Pescariu Sports le-a făcut în presă în urmă cu aproape opt ani. „Dacă iniţial am vrut un club sportiv, mai târziu am realizat că este nevoie şi de alte facilităţi. Acesta a fost primul astfel de club din Capitală şi cred că va ramâne astfel vreme îndelungată, deoarece pun foarte mult suflet în acest business”, spunea fostul tenisman, făcând referire la. terasa La Provence, Pizzeria Capriciosa, cluburile Fratelli şi Cabaret., dar şi la clubul spa, terenul acoperit pentru Squash şi barul lounge.
Clădirile sunt ridicate nelegal, ne-au confirmat specialişti în drept. Nu numai că este ilegal să ridici astfel de clădiri pe domeniul public al statului, dar un contract de locaţiune nu permite decât folosirea şi întreţinerea bunurilor existente, nicidecum ocuparea terenului cu alte construcţii.

Cati Andronescu, la un pas, și ea, de Parchet

Miniştrii care s-au perindat pe la Educaţie, dar şi funcţionarii de rang mai înalt din minister i-au făcut toate poftele micuţului tenisman, devenit prosper om de afaceri. Au primit la schimb tot felul de avantaje „legale”, precum cardul de membru al clubului, pe baza căruia au scarificat interesul public pe altarul masajelor şi tratamentelor spa gratuite.
Ecaterina Andronescu a mers cel mai departe cu încălcarea legii, semnând în 2009, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu (in prezent Ministrul Cercetarii), un act adiţional ilegal, penal chiar, la contractul de locaţiune cu fundaţia Dinu Pescariu, prin care a prelungit termenul de expirare a contractului din 2014 până în … 2034, încălcând flagrant legea proprietăţii publice dar şi Constituţia României. Aceasta prevede că terenurile şi bunurile proprietate publică pot fi închiriate numai prin licitaţie. Or, prelungirea termenului contractului nu putea fi făcută decât după o astfel de licitaţie.
Acelaşi act adiţional mai conţine o serie de clauze „penale” care îi dau voie, cu totul ilegal, lui Pescariu, să se asocieze în participaţiune cu cine vrea el pentru exploatarea bazei Cutezătorii. Cecul în alb pe care i l-a acordat, fostului tenisman, Ecaterina Andronescu, o poate aduce acum în faţa procurorilor, deoarece asocierea cu bunuri din proprietatea publică nu o poate face decât un organ de stat, nicidecum fundaţia lui Dinu Pescariu, şi numai pentru scopuri de utilitate publică – şcoli, spitale, grădiniţe etc.

Cluburi la un leu

Pe 11 decembrie 2012, aceeaşi Ecaterina Andronescu a contrasemnat HG 1173, prin care a fost actualizată valoarea de inventar a bazei Cutezătorii la 186 milioane de lei. Deşi Hotărârea de Guvern menţionează că aceasta ar fi doar valoarea terenului, noi am intrat în posesia inventarului care atestă că valoarea corespunde terenului şi clădirilor. Numai că, potrivit inventarului, clădirile care găzduiesc clubul, spa-ul, sala de fitness şi barul au valoarea contabilă de 1 (un) leu!!!(facsimil).

Pescariu
Clădiri și terenuri inventariate la valoarea de un leu pentru că erau construite ilegal pe domeniul public al statului

Aceasta înseamnă fie că nu au autorizaţie de construcţie, fie că aceasta este ilegală! Prin comparaţie, clădirea WC „valorează” 48.458 de lei… Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Fundaţia Dinu Pescariu a avut în 2011, venituri din activităţi economice de peste 10 milioane de lei. Potrivit legii, banii trebuie cheltuiţi în scopul pentru care a fost înfiinţată fundaţia.
Bomboana pe colivă a pus-o, cine altul?, fostul premier, Victor Ponta! În plin scandal media, premierul Ponta a „mutat”, la sfârșitul lui 2013 baza „Cutezătorii”, la RAAPPS, prin hotărâre de guvern.

Control judiciar pentru Mihnea Costoiu și pentru Dinu Pescariu

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației Mihnea Costoiu și fostul jucător de tenis Dinu Pescariu sunt cercetați de procurorii anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care se investighează modalitatea în care a fost concesionată Baza Sportivă „Cutezătorii” din București, a anunțat DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de cei doi inculpați.

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundației care îi poartă numele, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adițional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă „Cutezătorii” din București, constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 hectare, fusese dată în folosința Fundației Dinu Pescariu.

Acest act adițional a fost semnat din partea Ministerului Educației Naționale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, iar din partea Fundației Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației. Actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acțiunea în instanță fusese inițiată (în anul 2005) de Ministerul Educației Naționale, care devenise administrator al Bazei ‘Cutezătorii'”, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune.

„La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, cunoscând situația juridică a Bazei ‘Cutezătorii’, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere. (…) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către Fundația Dinu Pescariu a unor facilități în sumă de 400.000 euro/an”, se mai menționează în comunicatul DNA.

Actul adițional prevedea că facilitățile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an și facilități pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

„În realitate, imediat după preluarea Bazei ‘Cutezătorii’, Fundația Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor și copiilor la baza materială (…) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice. De asemenea, Fundația Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei ‘Cutezătorii’ (…), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, mai susțin procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

*