Titlu de proprietate penal, luat de bun de judecătorii din Vaslui

Titlu de proprietate
Gheorghe Șerban se luptă în justiție pentru ași recâștiga pământul

UPDATE Un titlu de proprietate dovedit a fi măsluit de către două instanțe penale, alți patru din civil au considerat că titlul este bun. Asta cu toate că documentele în baza cărora a fost emis sunt false. Un banal proces pentru o palmă de pămînt din Huși (Vaslui) s-a transformat într-o adevărată telenovelă fără sfârșit în justiție.

În 2003, două familii din Huși au intrat în divergență pentru 900 de metri pătrați.  După ani de judecată, Gheorghe Șerban a pierdut procesul prin care a cerut anularea titlului de proprietate al familiei Herșcovici, pentru cei 900 de metri pătrați aflați în dispută.

Gheorghe Șerban a decis să continue judecata în cadrul altui proces și a contestat titlul de proprietate pe care-l dețineau Aron și Etica Herșcovici. Șerban susține că a făcut acest lucru din cauza refuzului comisiilor, locală Huși și județeană Vaslui pentru aplicarea legilor fondului funciar, de a comunica documentele care au stat la baza emiterii titurilor de proprietate, în 1994, către Aron Herșcovici, soțul Eticăi.

În plus, Aron Herșcovici a  făcut parte din comisia locală Huși de aplicare a Legii 18/1991, potrivit documentelor depuse la dosar. Acest lucru este însă contestat de soția lui Aron – decedat între timp, care a declarat că acesta doar participa din când în când la ședințe, fiind specialist în terenuri.

Fapte prescrise și falsuri dovedite

În paralel, Șerban a solicitat organelor de cercetare penală să efectueze cercetări cu privire la modul în care au fost eliberate lui Aron Herșcovici titlurile de proprietate.

În 2015, Parchtul de pe lângă Judecătoria Huși a deschis dosar penal și câteva luni mai târziu, procurorii au dat o ordonanță de clasare, pe motiv că faptele s-au prescris. Totuși, din cercetări a rezultat faptul că în documentele în baza cărora a fost emis titlul de proprietate pe numele lui Herșcovici – de Primăria Huși și de  Prefectura Vaslui, există neconcordanțe. Astfel,  la prefectură apare suprafața de 800 mp, în timp ce la primărie este menționată suprafața de 1.580 mp.

În plus, pe documentul primăriei suprafața era modificată cu stiloul, și nu  dactilografiată, așa cum erau celelalte rubrici ale documentului. În aceste condiții, procurorul a decis să sesizeze judecătorul de Cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Huși în vederea anulării documentului susceptibil de a fi falsificat, unde apare modificarea 1.580 scrisă cu stiloul peste 800 mp.

Titlu de proprietate, anexe anulate

În martie 2016,  Judecătoria Huși, secția Penală, a admis propunerea Parchetului și a dispus anularea unor înscrisuri-anexă despre care a considerat că au fost întocmite în fals. Etica Herșcovici a atacat decizia Judecătoriei Huși, care risca să-i modifice titlul de proprietate. În apărarea sa, femeia a susținut că suprafața reală a fost de 1.580 metri pătrați și a fost greșit trecută cu 800 mp, modificarea cu stiloul fiind făcută de persoanele responsabile care au sesizat neconcordanța.

În mai 2016, Tribunalul Vaslui a respins definitiv contestația lui Herșcovici și a dispus anularea înscrisurilor false.

Răspunsul Primăriei Huși

În baza acestei decizii definitive, Șerban a cerut Primăriei Huși anularea titlului de proprietate în cazul Eticăi Herșcovici. Răspunsul primăriei a fost că judecătorii din penal doar au anulat înscrisurile care s-au dovedit a fi false, fără însă să decidă și modificarea titlului de proprietate obținut în baza acelor decomente. Pentru anularea titlului, Șerban trebuie să deschidă un alt proces.

El a mai cerut Judecătoriei Huși revizuirea sentinței prin care a pierdut procesul inițial pentru cei 900 metri de teren. Gheorghe Șerban a invocat faptul că s-au descoperit noi probe și că unele înscrisuri au fost anulate de instanță. Totodată, el a cerut anularea titlului de proprietate deținut de Herșcovici, arătând că a fost obținut în baza unor documente false.

De cealaltă parte, Etica Heșcovici a cerut judecătorilor să respingă acțiunea pe motiv că o hotărâre a unei instanțe de desființare a unui înscris care a stat la baza emiterii unui titlu de proprietate nu poate constitui temei pentru revizuire.

Decizie finală: Titlu de proprietate valabil

Judecătoria Huși a respins cererea lui Șerban, motivând că în primul litigiu dintre cei doi vecini, înscrisul dovedit a fi fals „nu a stat la baza pronunțării soluției judecătorești”. În plus, „condițiile de valabilitate ale unui titlu de proprietate eliberat în baza legii 18/1991 sunt cele prevăzute de legea în vigoare la data emiterii” și „la baza emiterii TP 17/1062 a stat Hotărârea nr.113 din sept 1991, care nu a fost anulată”.

Decizia a fost menținută și de Tribunalul Vaslui, care a recunoscut că unele înscrisuri au fost falsificate, însă anularea unui titlu de proprietate trebuie să țină cont de totalitatea probatoriului, așa că nu a anulat documentul.

Povestea este departe de final, după mai bine de un deceniu de procese urmează o nouă cale extraordinară de atac, contestația în anulare.

Ziarul Cetățeanul a solicitat Poliției Vaslui să precizeze care este stadiul cercetărilor în acest caz, în urma plângerii penale depuse de Gheorghe Șerban.

IPJ ne-a transmis că a început urmărirea penală ”in rem” , sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, urmând ca la finalizarea cercetărilor, dosaruul să fie înaintat cu propunere legală la unitatea de parchet competentă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.