joi, noiembrie 28, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTaximetriștii pierd războiul cu normalitatea. Serviciile de tip Uber vor fi legalizate...

Taximetriștii pierd războiul cu normalitatea. Serviciile de tip Uber vor fi legalizate prin Ordonanță de Urgență

-

Reprezentanții guvernului au anunțat că vor adopta astăzi o ordonanță de urgență privind reglementarea activitatii platformelor de ridesharing. Anunțul a fost făcut chiar de Viorica Dăncilă.

Prin această decizie, taximetriștii din București își văd visul spulberat, acela de a forța autoritățile să nu reglementeze aceste servicii de tip Uber sau Clever Taxi. Companiile de taxi doreau ca aceste servicii să fie declarate ilegale.

„Vom stabili o formulă care să asigure pasagerilor transportul în siguranță, iar cetățenii să beneficieze de transport de calitate”, a declarat Viorica Dancila la inceputul ședinței de guvern. Premierul nu a dat alte detalii despre prevederile cuprinse în ordonanța de urgență, afirmând că proiectul va fi detaliat la finalul ședintei de către ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

Parlamentul se opune

Pe de alta parte, președintele Comisiei de transporturi, Lucian Bode, a solicitat, marți, Guvernului să nu dea ordonanța de urgență în acest domeniu, având în vedere că raportul proiectului care reglementeaza activitatea de ridesharing a fost adoptat de comisiile de transporturi, industrii, IT, juridică și buget ale Camerei Deputaților. Raportul a fost adoptat cu 56 de voturi pentru, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, Executivul a discutat ordonanța denumită Uber în prima lectură, afirmând că actul normativ a fost realizat dupa un proces complex de consultare publică cu toate părțile interesate.

„Vom discuta azi în Guvern, în prima lectură, soluția legislativă pentru organizarea și funcționarea activitătii de servicii alternative de transport după un complex proces de consultare publica cu toți cei interesați și parcurgerea etapelor legale și procedurale.

Pentru prima data reglemantăm acest tip de transport de persoane care funcționeaza prin intermediul unor platforme digitale și la care apeleaza tot mai multi cetățeni”, a spus Dăncilă la începutul ședinței de guvern de săptămâna trecută.

Dezbatere publică

Pe 23 mai, cu o întarziere de o lună, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru reglementarea ridesharing-ului. Ulterior, proiectul a fost modificat și relansat în dezbatere publica, pe 7 iunie. Apoi, a fost iarăși modificat și relansat în dezbatere pe 10 iunie.

Abia săptămâna trecută aceasta nouă forma a ajuns în Guvern, însă pentru a fi discutata în prima lectură, pentru ca nu exista aviz din partea Consiliului Economic și Social (CES).

Protestele taximetriștilor

Sute de taximetristi au protestat saptamana trecuta in Piata Constitutiei, solicitand Guvernului sa retraga proiectul de ordonanta de urgenta.

„Proiectul le permite soferilor de ridesharing sa foloseasca masini vechi de 15 ani in transportul de persoane. Or – prin Legea 38/2003 – noi, firmele de taxi, putem folosi masini de cel mult 10 ani. Unde e egalitatea?

In plus, la noi exista o fisa de calcul a tarifului, publica pe site-ul ARR. Dar aplicatiile de ridesharing cum calculeaza pretul unei curse? Imi puteti explica dumneavoastra sau poate altcineva sa imi explice mecanismul? Nu! Informatiile nu sunt publice si nu se regasesc nicaieri.

Si va intreb din nou: unde este egalitatea dintre ridesharing si taxi?

Noi am sustinut dintotdeauna ca si ridesharig-ul să fie reglementat, sa se plateasca taxe si impozite si sa fie totul legal si la vedere. Dar nu asa, pe genunchi, cu o ordonanta care ne discriminează.

Stiti cum s-a scris ordonanta asta? Au copiat jumatate din proiectul Legii 38/2003 si jumatate din proiectul pentru legalizarea ridesharing-ului care se discuta deja in Parlament. Le-au pus laolalta si au zis: uite ordonanta pentru ridesharing!

Iar noi așa ceva nu puteam accepta!”, a declarat pentru Ziare.com Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Ce este Uber

Cu o prezență în peste 200 de orașe din întreaga lume, povestea Uber un amestec de nouătate și controversă. Cert este că mulți clienți abandonează tradiționalul taxi pentru a se urca într-o mașină Uber. Serviciul de ridesharing își face prezența și în marile orașe din România.

Suspendarea din Cluj

O decizie de suspendare a serviciului Uber a fost luată și în România, în data de 16 noiembrie 2016, Tribunalul Cluj a aprobat o ordonanță președințială, o formă rapidă de judecată, prin care taximetristrii din Cluj-Napoca au obținut suspendarea serviciului online cu origini americane în orașul de la poalele Feleacului. Acest mod de judecată a fost cerut de asociația taximetriștilor clujeni până la judecarea procesului propriu-zis cu Uber care începe pe 28 aprilie la Tribunalul Cluj. Hotărârea instanței a fost suspendată chiar a doua zi. „S-a depus o contestație și s-a cerut ridicarea suspendării serviciului până la judecarea acțiunii, ceea ce s-a și obținut. Practic, serviciul Uber nu a fost suspendat în Cluj-Napoca”, ne-au precizat reprezentanții Uber România.
Ca și în peninsula italiană, taximeriștrii clujeni – reuniți în Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania – erau supărați că șoferii Uber le fură clienții. “Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamantă de Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, în contradictoriu cu pârâtele Uber Systems România şi în consecinţă dispune încetarea furnizării de către pârâte a serviciilor de transport public, contra cost, pe raza municipiului Cluj Napoca, până la soluţionarea dosarului nr. 984/1285/2016 al Tribunalului Cluj, având ca obiect acţiune în concurenţă neloială”, a hotârât judecătorul de caz.

Ultima victorie a fost la Uber

Cu toate acestea, judecătorul a respins cererea de menţinere a efectelor acestei hotărâri până la o decizie definitivă ce se va pronunţa în dosarul nr. 984/1285/2016 al Tribunalului Cluj.

Acest amănunt a fost foarte important, pentru că a permis avocaților Uber să conteste decizia, iar serviciul a fost declarat apoi legal. Pe 3 aprilie, Uber România a obținut suspendarea provizorie a deciziei anterioare. „Uber este o aplicație, o platformă digitală, nu oferă servicii de transport, ci le intermediază între cei care le solicită (pasageri) și cei care le oferă – șoferi parteneri, care colaborează cu Uber prin entități fiscale înregistrate”, au explicat reprezentanții Uber în România.

Analiza unui client

În Capitală sunt peste 10.000 de persoane cu licență de taximetrist. Calitatea precară umană a șoferilor de pe taxi îi face pe cei mai mulți să abandoneze ideea de a solicita un taxi, chiar dacă principalele companii și-au făcut aplicații.

Tinerii preferă să apeleze la Uber. “În primul rând scap de bacșiș, să-mi ceară, să-mi spună taximetristul că e prea puțin. Că au copii acasă, că ei nu merg până la periferie pentru 2-3 lei bacșiș. Mi se pare jignitor, degradant să faci asta. Dacă nu vrea să meargă, să-mi spună de la început. Ca să scap de asta am ales Uber și nu am mai apelat de atunci la taxi. Folosesc zilnic Uber, ca și taxiul înainte, pentru a merge la muncă”, ne spune Crina (32 de ani).

Taxiuri in Centrul Vechi din Capitala. Soferii nu iau clienti decat dupa ce negociaza bacsisul.
Taxiuri in Centrul Vechi din Capitala. Soferii nu iau clienti decat dupa ce negociaza bacsisul.
Przypnij na PinterestPodziel się
Bucureșteanca face și o analiză obiectivă a serviciului Uber. “Tariful minim este de 1,3 lei pe km (n.r. – 1,39 tariful la taxi in Capitală), dar acesta poate crește și de două ori dacă traseul e aglomerat sau pentru alte motive. Însă eu accept asta sau nu în momentul când dau ok la comandă. Dacă nu-mi convine tariful propus, refuz cursa. Decizia este a mea de la început”, ne spune aceasta.

“Plătesc cu cardul și niciun șofer nu așteaptă bacșiș. Iubesc asta, sunt așa de relaxată din acest punct de vedere. Ca și la taxi, timpii de așteptare pot fi mari, am așateptat și 14 minute o dată, sau șoferul poate greși traseul și nu ai parte de reducere”, ne ami spune aceasta.

La puncte negative, Crina reclamă faptul că aplicația cade destul de des, iar unele colege i-au spus că și șoferii Uber au început să refuze clienți când ajung la client pentru că nu le place destinația.

Cine sunt acționarii Uber din România

Serviciul Uber este prezent în țara noastră prin intermediul unui SRL, Uber Systems România, cu sediul pe Bulevardul Primăverii din Capitală.

Acționarul majoritar este subsidiară europeană a serviciului american de ridesharing, Uber International Holding BV care deține 99% din SRL-ul românesc. O altă companie din grup, Uber International BV, deține restul de 1%, așa cum reiese din datele furnizate de aplicatia termene.ro.

Administratorii SRL-ul din Bulevardul Primăverii sunt Axel Martinex și Karen Sammis Walker. Primul dintre aceștia, Axel Martinex, a trecut pe pagina sa de Facebook că este trezorierul Uber.

 

Uber susține că plătește taxe mai multe ca firmele de taxi

Cei porniți împotriva UBER pentru că n-ar plăti taxe și impozite, spre deosebire de taximetriști, vor avea o surpriză când vor afla că serviciul de car sharing a plătit un impozit pe profit mult mai mare decât orice companie de taximetrie. De fapt, UBER a plătit de 3 ori mai mult decât au plătit împreună cele mai mari 9 companii de taximetrie din București.

Iată cum stau lucrurile: cele mai mari 9 companii de taximetrie din Bucureşti au plătit către stat, în 2016, impozit pe profit, cumulat, în valoare de 61.224 de lei. În aceeaşi perioadă, UBER a plătit, pentru profiturile obţinute, taxe care s-au ridicat la 187.000 de lei, de 3 ori mai mult decât cei care domină piaţa taximetriei la un loc.

Cifrele au fost publicate de Ministerul de Finanţe și atrag atenţia nu doar asupra impozitelor scăzute plătite de fiecare firmă de taximetrie în parte, ci şi că firme precum Speed Taxi, Pelicanul Grup Taxi sau Bageti Star nu au plătit impozit pe profit în niciun an din perioada 2012-2016. În anul 2016 n-ar fi plătit impozit pe profit nici Meridian Taxi sau Auto Cobălcescu.

Pe lângă impozitul pe profit pe care l-a plătit UBER în 2016, se mai adaugă şi taxele suplimentare pe care le plătesc şoferii parteneri UBER – TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit şi contribuţii salariale. De exemplu, tot în 2016, 100 de şoferi UBER au contribuit la bugetul de stat cu 320.000 de lei.

Cum intri în concurență cu taximetriștii

Pentru a deveni unul dintre șoferii Uber, reprezentanții companiei solicită candidaților o serie de condiții prealabile înaintea unui interviu.

  • Permis obținut de minim 1 an
  • Cazier judiciar fără înscrisuri
  • Cazier auto fără înscrisuri grave
  • Mașină mai nouă de 15 ani, foarte bine întreținută

Documente personale necesare

  • Permis de conducere și buletin
  • Cazier auto și cazier judiciar
  • Talonul de înregistrare și asigurarea mașinii
  • Entitate juridică, e nevoie de o entitate juridică (SRL sau PFA) pentru a colabora cu Uber.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

CSAT: Au existat atacuri cibernetice menite să afecteze procesul electoral

0
CSAT a decis că Tik Tok l-a favorizat pe Călin Georgescu și a cerut sesizarea organelor penale. Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României,...