Taxa de Poluare revine în 2019. Noi procese se anunță pentru stat

masinile second-hand taxa de poluare

O nouă taxă de poluare auto va fi introdusă în 2019 pentru toate mașinile. S-ar putea spune că revine taxa de mediu, cu toate că încă n-au fost restituiți toți banii pentru vechea taxă, încasată ilegal de stat și declarată ilegală de Comisia Europeană. Specialiștii în Drept anticipează o avalanșă de procese îndreptate împotriva statului român, odată cu reintroducerea taxării autoturismelor.

Posesorii de autoturisme ar putea să fii taxați de două ori începând cu acest an: o dată la înmatriculare, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și de norma de poluare, și a doua oară la plata impozitului anual, care va fi cu atât mai mare cu cât mașina este mai veche. Deocamdată, Ministerul Mediului nu a găsit formula ideală de taxare, care să umple vistieria statului golită de măsurile populiste, dar care să aibă și șanse reduse de a fi contestată.

Însă experții susțin că noua taxa va aduce statului român zeci de mii de procese la Curtea Europeană de Justiție dacă nu va respecta principiul „Poluatorul plătește”.

Dacă nu vom reuși să ne încadrăm la perfecție – iar perfecțiunea înseamnă respectarea în lege a principiului «Poluatorul plăteşte» – o să ne întoarcem la aceeași situație ridicolă și, sigur, păguboasă economic, pentru buzunarele noastre și, ulterior, pentru buzunarele statului, care tot ale noastre sunt. Vom ajunge astfel din nou la o taxă încasată ilegal și vor reîncepe procesele la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult decât atât, riscăm o procedură de infringement dacă taxa va fi declarată neconfirmă cu legislația europeană. Apoi, statul va fi obligat din nou să restituie sumele încasate ilegal, la care se vor adăuga și dobânzi. În acest timp, vom avea poluare în continuare”, a explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, avocatul Adrian Cuculis.

De râsul Europei

Specialistul afirmă că, în primul rând, statul trebuie să restituie banii încasați ilegal, după care să găsească o formulă de calcul pentru noua taxă de poluare bazată pe norme „decente”.

„Vom fi iar de râsul Europei, în condițiile în care din 2007 și până în prezent, deci 12 ani de zile, am făcut numai texte de lege care nu au reușit să treacă examenul legislativ al Curții de Justiție a Uniunii Europene. De data asta, ar trebui, în primul rând, să găsim o variantă prin care să restituim  toți banii încasați din taxele anteriore declarate ilegale, după care să găsim o formulă prin care să limităm poluarea pe drumurile publice. Nu mi se pare normal nici să am o mașină cu Euro 0 și să plătesc o taxă mai mare decât casa, dar pe de altă parte nici să devenim coșul de gunoi al Europei. Pe de altă parte, statul, care vrea doar să recupereze la buget niște bani pe care apoi să-i de pe pensii și salarii, evită să se gândească la sănătatea noastră. Avem nevoie de o taxă de poluare, dar construită pe norme decente și clare”, a declarat Adrian Cuculis.

Potrivit acestuia, autoritățile pot lua și măsuri complementare pentru reducerea poluări produse de autoturisme.

taxa de poluare antene gsm
Avocatul Adrian Cuculis

„Poluarea poate fi micșorată și prin respectarea cu strictețe a normelor tehnice privind autovehiculele. La noi, se știe că poți să obții foarte ușor Inspecția Tehnică Periodică. Dacă cei de la RAR ar face mai des controale în teren, vom constata că foarte multe ITP-uri sunt făcute la mișto, ca să zicem pe românește. Adică, dau o șpagă de 100 de lei și am rezolvat problema”, a mai spus Adrian Cuculis.

Autoritățile suflă și-n iaurt

Deocamdată, nicio variantă a noii contribuţii care urmează să înlocuiască taxa auto nu a fost găsită. Anunțul a fost făcut recent de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Trebuie să facem noi calcule în aşa fel încât să nu plângem după aceea de zeci de milioane de euro. Până la această oră, o formă care să fie agreată, fără niciun dubiu, care să nu aibă repercusiuni mari asupra noastră a tuturor nu s-a găsit. Deci, nu am găsit varianta optimă care să poată să confere, cumulate, toate plângerile şi să nu avem nicio problemă din punct de vedere juridic. În al doilea rând, ne dorim ca acea contribuţie sub deviza «Poluatorul plăteşte» să nu aibă o amprentă financiară importantă asupra noastră. Nu avem o variantă finală, pentru că avem un cumul de calcul care nu este gata. Când începem să lucrăm în sistemul matematic, apar şi alte variante şi constaţi că trebuie să reiei calculele de la capăt. Noi am crezut că putem finaliza o variantă până la finalul anului, dar nu am putut. Nu vă mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, vă spun sincer. O să mai dureze”, a spus Gavrilescu.

Anterior, ministrul Mediului susţinuse că forma finală a noii taxe de poluare va fi găsită până la sfârşitul lui 2018, „cel târziu până de Crăciun”, urmând ca de la începutul lui 2019 să urmeze o perioadă de tranziţie până la 31 martie 2019. Gavrilescu preciza, atunci, că la noua taxă de poluare specialiştii care lucrează iau în calcul nu numai norma de poluare, capacitatea cilindrică, ci toate componentele „ca să nu avem niciun fel de problemă”.

De asemenea, noua taxă ar urma să aibă la bază studii şi măsurători făcute de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, dar şi cu ajutorul specialiştilor din industria autovehiculelor şi de la Registrul Auto Român (RAR).

Istoria (nefericită) a taxei de poluare

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest.

Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Toate aceste taxe, indiferent de denumirea lor, au fost declarate neconconforme cu legislația Uniunii Europene, iar statul român a fost obligat să restuie sumele încasate astfel ilegal.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.