SURSE DNA finalizează dosarul Romsilva – Cătălin Voicu. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei

Voicu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție sunt aproape de finalizarea  ancheta în dosarul care privește un prejudiciu de peste 2 milioane de lei, cauzat, potrivit Curții de Conturi, de o „afacere” încheiată de Direcția Silvică Giurgiu cu familia fostului deputat Cătălin Voicu.

„Romsilva” a plătit, în 2007,  mai bine de 550.000 de euro pentru un complex de vânătoare construit ilegal, din Singureni – Giurgiu și pentru o pădure „fantomă” aflate, pe atunci, în proprietatea tatălui parlamentarului Cătălin Voicu. Timp de aproape zece  ani, cei care i-au băgat banii în buzunar lui Voicu au rămas bine-mersi în funcţii sau au fost promovaţi în chiar conducerea Regiei. Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu de două milioane de lei.

Jaf la Romsilva în favoarea familiei lui Cătălin Voicu

Cătălin Voicu
„Palatul” familiei lui Catalin Voicu, pentru care Romsilva a plătit bani grei

Pentru trei coșmelii și un teren de 5000 de metri pătrați păzite de o poartă maramureşană – conplexul de vânătoare din pădurea „Singureni Deal”, Romsilva a plătit 306.000 de euro (1,07 milioane de lei) familiei lui Cătălin Voicu, fost condamnat pentru fapte de corupţie. Sumă suficientă pentru o vilă dichisită, dar care pare, cu siguranță, mult prea mare pentru domeniul din Singureni, cel mult 50.000 de euro. „Pădure – fantomă”

Dan Voicu, tatăl parlamentarului (decedat, în 2012, într-un accident de circulaţie), cel pe numele căruia s-a făcut afacerea, a încasat 553.000 de euro, pentru domeniul cu care fusese împropietărit în 2002, în baza legii 18. Diferenţa de 247.000 euro faţă de preţul casei, a primit-o pentru o așa-zisă „pădure” de 49,5 hectare din jurul complexului. Potrivit contractului dintre tatăl lui Cătălin Voicu, Dan Dumitrescu (directorul, pe atunci, al Direcţiei Silvice Giurgiu şi Gabriela Gâţu, director economic cele 50 de hectare erau o pădure. În realitate, doar 19 hectare erau plantate cu salcâm, şase hectare erau acoperite de buruieni, fără niciun fel de vegetaţie forestieră, restul terenului fiind acoperit de plantaţii de stejar roşu, cea mai mare parte slab dezvoltate (tufăriş), cum a constat echipa de control a Ministerului Mediului, trimisă, în anul 2010, de ministrul Laszlo Borbely. Mai mult, potrivit adeverinţei emisă de Primărie chiar înaintea vânzării, se specifica faptul că terenul figura înscris drept „teren arabil extravilan”.

Sute de mii de euro plătiți pentru clădiri ilegale

Asta a cumpărat Romsilva de la tatăl lui Cătălin Voicu – 50 de hectare de teren arabil, ocupat în majoritate cu  lăstăriş, la preţ de pădure şi un complex de vânătoare (o casă de 390 de metri pătraţi, un garaj şi o baracă pentru muncitori) la preţ de vilă în Bucureşti.

Cătălin Voicu
Romsilva a cumpărat, cu 350 de mii euro, clădiri fără autorizație de construire

De precizat că Romsilva a cumpărat imobilele de mai sus, cu 300.000 de euro, în situaţia în care acestea fuseseră construite ilegal, fără autorizaţie de construire şi fără certificate sau altă documentaţie de urbanism. Chiar şi aşa, directorii Direcţiei Silvice Giurgiu, Dan Dumitrescu şi Gabriela Gâţu, au semnat, în numele Romsilva, contractul de vânzare cumpărare a complexului, deşi acolo era precizat, explicit: „construcţii edificate fără autorizaţie de construire”.

Directorul economic al Romsilva: „Nici mănăstirile lui Ştefan cel Mare nu au autorizaţie de construcţie”

Gabriela Gâţu a fost promovată, după afacerea de mai sus, director economic al Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva”, funcție pe care o ocupă și în prezent. Întrebată, în urmă cu 3 ani, de autorul prezentului articol, cum de a fost posibil să cumpere clădiri construite ilegal, Gabriela Gâțu a încercat să dea vina pe notar, de parcă acesta ar fi responsabil de investiţiile Romsilva, regie naţională după care l-a luat ca apărător pe … Ștefan cel Mare!

Reporter: – Doamnă Director, construcţiile ridicate fără autorizaţie sunt ilegale, potrivit legii, dumneavoastră aţi semnat contractul, nu e treaba notariatului. Scrie în contract <<construcţii edificate fără autorizaţie>>. Contractul are două pagini, nu o sută, cel pe care aţi plătit 300.000 de euro.

Gabriela Gâţu: – Notariatul e cel care îţi spune, <<poţi să semnezi, e legal sau nu e legal>>.

Rep: – Doamnă, este semnătura Dumneavoastră pe contract, Gâţu Gabriela.

Gabriela Gâţu: – Domnule reporter, eu am semnat în baza unor aprobări, iar notariatul…

Rep: – Aţi primit aprobare să cumpăraţi clădiri fără autorizaţie de construire? Nimeni nu poate aproba cumpărarea de construcţii ilegale!

Gabriela Gâţu: – După lege nu-mi cerea decât cadastru şi întabulare, cine a făcut-o fără autorizaţie e vinovat. (…) Ştiţi ce-aş vrea să vă mai spun? Şi Ştefan cel Mare a construit mănăstirile fără aprobări, fără program de buget, fără nu ştiu ce, şi acum se duc toţi şi se închină la ele.

Potrivit raportului Curții de Conturi, prejudiciul adus statului este de 1,94 milioane de lei. Cercetările vor fi finalizate, în scurt timp, spun sursele noastre, de către procurorii DNA. Condamnat într-un alt dosar, Cătălin Voicu a fost liberat condiționat, în urmă cu un an, pe 13 februarie 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.