După doi ani de la dezvăluirile făcute de Cetateanul.net, Stericycle a pierdut procesul cu Garda de Mediu

Stericycle

Stericycle SRL, una dintre marile firme care se ocupă cu colectarea și incinerarea deșeurilor medicale și despre care Cetateanul.net a dezvăluit în urmă cu mai bine de doi ani de zile că poluează aerul și apa din Vestul Bucureștiului și în Chitila, a pierdut procesul cu Garda de Mediu.

Imediat după apariția dezvăluirilor făcute de noi, Garda de Mediu a încercat să se eschiveze, susținând că valorile de poluare sunt în parametri normali. Apoi instituția statului a fost nevoită să nu mai nege evidența și a început o anchetă privind modul în care sunt sterilizate unele dintre cele mai periculoase deșeuri medicale de către firma Stericycle SRL.

CITEȘTE și Afacerea deșeurilor medicale. Îngropate pentru creșterea profitului sau sterilizate legal, răspunsul pe care îl caută comisarii Gărzii de Mediu

În primă fază, firma a fost sancționată cu o amendă de 100.000 de lei. A urmat un litigiu, la Judecătoria Sectorului 1, prin care societatea a solicitat anularea procesului verbal de contravenție și care a fost admisă de instanță, așa că SC Stericycle SRL a fost exonerată de plata sumei respective.

A urmat însă o contestație, iar, la finele anului trecut, magistrații au decis că SC Stericycle SRL este bună de plată și că amenda de 100.000 de lei trebuie achitată. Între timp, societatea a mai fost sancționată în două rânduri, de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și Direcția de Sănătate Publică.

SC Stericycle Romania SRL a avut, în 2016 (ultimele cifre disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor), o cifră de afaceri de 46,62 milioane de lei, adică peste zece milioane de euro, și un profit net de 3,34 milioane de lei. Firma a câștigat numeroase licitații cu medicale, dar și cu Ministerul Apărării Naționale.

Acum doi ani, Stericycle susținea că este nevinovată

Scandalul a pornit acum doi ani de zil, când câțiva dintre locuitorii din Chitila și-au manifestat nemulțumirea legată de ”parfurmurile” care vin de la groapa de gunoi de la Rudeni, acolo unde este amplasat și incineratorul de deșeuri medicale al firmei Stericycle.

Spre exemplu: “Se simte acel miros groaznic în zonă, lângă Apa Nova”, susținea George Istrătescu pe 4 mai 2016. ”Mirosul de hidrogen sulfurat s-a simit în această dimineață, (n.r  – 5 mai),  în jurul orei 7.00. În acest moment, la ora 23:00 a început să miroasă din nou. Am trimis nenumărate sezisări, toate au primit același raspuns”, spunea și Victor Vîlceanu.

„Iarăși pute în Bucureștii Noi. De câteva zile aproape în fiecare seară, după ora 21.00. Acum chiar tare de tot”, atrăgea atenția Alexandru Iacob pe 15 mai. 1 iunie –  ”În Militari Residence/Chiajna, iarăși pute”-  Vlad Chiriță

La acea vreme, reprezentanții Stericycle ne-au transmis că “eventualele mirosuri resimțite în zonă de locuitori nu au fost identificate ca fiind cauzate de instalatiile de incinerare operate de Stericycle Romania, lucru verificat de autoritatile competente ale statului care efectuează controale inopinate frecvente”. Între timp însă, ilegalitățile au fost constatate și de justiție.

Deșeurile din spitale trebuie arse, nu aruncate la gunoi

Stericycle este o firmă cu acționariat american și deține un incinerator cu o capacitate  de ardere anuală a deșeurilor a 2.400 de tone, conform reprezentanților companiei, în incineratorul aflat pe platforma de gunoi din localitatea Rudeni arondată orașului ilfovean Chitila, pltaformă ce aparține firmei Iridex Group.

În instalația de tratare a deșeurilor periculoase de la Rudeni ar trebuie să fie arse deșeurile provenite din spitale care se împart în următoarele categorii: înțepătoare, infecțioase, toxice și resturi de medicamente (de obicei citostatice).

Potrivit legislației în vigoare, acestea ar trebui să fie arse pentru a nu deveni un pericol pentru sănătatea publică.  “Asta pentru că muncitorii, cei care umblă în gunoi și chiar câini s-ar putea îmbolnăvi și ar putea răspândi în rândul polulației cele mai diverse și periculoase boli”, ne preciza în vara lui 2016 un medic de familie din Chitila. Acesta ne-a indicat că a avut câteva cazuri de intoxicare și infecții necunoscute, însă nu poate preciza cu precizie care a fost sursa.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.