GALERIE FOTO Ultimul meci al Rapidului sub Podul Grant. Stadionul Giulești se mută la Fetești

Stadionul Giulești, google
Stadionul Giulești, google

Sâmbătă, de la 17,30, are loc ultimul meci al Rapidului pe actualul stadion “Valentin Stănescu”, cu ACS Înainte Modelu. După care Stadionul Giulești se mută la Fetești.

Prin Fetești a trecut toată lumea, în drum spre mare, cu mașina sau cu trenul. Numai că foarte puțini știu ce se află dincolo de celebra stație de taxare pentru trecerea podurilor dunărene sau dincolo de gara nouă, însă cu peroane rămase neterminate. Și aproape nimeni nu știe că Stadionul Giulești se mută la Fetești. Ce-i drept, pe bucăți.

La Fetești este primar, la primul mandat, Sorin Gafițoi, un ceferist cu state vechi, specialist atât în siguranță feroviară cât și în atragerea de fonduri europene. El încearcă să facă ce nu s-a făcut de aproape trei decenii în această urbe prăfuită de la malul Dunării (mai exact Brațul Borcea), care din 1994 poartă titulatura pompoasă de ”municipiu”.

Marea problemă a Feteștiului, dacă putem spune așa, este că are prea multe străzi. De fapt, prea lungi – așa a fost construită așezarea. În Fetești sunt 140 km de străzi, cam cât în Călărași și Slobozia la un loc, numai că urbea condusă de Sorin Gafițoi nu are nici pe departe bugetul adunat al celor două reședințe de județ.

Dacă la asta se adaugă și faptul că fostul primar a tocat banii doar pe paranghelii, avem tabloul actual: oraș (municipiu, în acte) în care aproape toate străzile sunt de pământ. ”La preluarea mandatului, din 140 km de străzi, 60% erau de pământ. Din 2016 încoace, în fiecare primăvară și toamnă închiriem utilaje și pietruim străzi în regie proprie. Acum, au mai rămas doar trei-patru străzi de pământ, nepietruite, cu o lungime de aproximativ cinci kilometri”, spune primarul, care adaugă faptul că cinci străzi cu o lungime de 2,5 km au fost asfaltate cu fonduri din PNDL.

Stadionul Giulești se mută la Fetești. Primarul vrea autobuze electrice

În momentul de față, transportul public în Fetești aste asigurat de câteva autobuze cumpărate la mâna a doua, dar care arată decent. Primarul Sorin Gafițoi țintește însă mult mai sus și spune că vrea să cumpere, pe fonduri europene, zece autobuze electrice și două microbuze.

Proiectul, în valoare de 11 milioane de euro, a fost depus, iar cererea de finanțare a fost deja admisă la finanțare de Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. În paralel, edilul intenționează și să asfalteze străzile pe unde circulă mijloacele de transport în comun. Nu de alta, dar e păcat ca niște autobuze nou-nouțe să se strice în prima săptămână din cauza gropilor.

Tot pe fonduri europene, primarul vrea să construiască stații inteligente de transport în comun și piste de biciclete. Din bugetul local, așa mic cum e el, se lucrează deja la ”întreținerea trotuarelor”, mai exact refacerea lor astfel încât pietonii să poată circula civilizat, dar și la amenajarea de locuri de parcare.

Cum Sorin Gafițoi a fost ceferist o viață, s-a implicat și în amelioarea condițiilor de urcare și coborâre din tren în gara Fetești. Clădirea gării a fost reconstruită din temelii, însă peroanele au rămas neterminate, chiar dacă ele au făcut parte din proiectul de reabilitare a Magistralei feroviare 800 București-Constanța.

Acum, actualul primar a încercat să dreagă ce se mai putea drege, așa că s-a folosit de relațiile sale la nivelul Regionalei Constanța, de unde s-au adus niște dale de beton pentru supraînălțarea peroanelor de la liniile 1 și 3.

Feteștiul e pe Brațul Borcea, dar nu e dinamovist

Și, pentru a rămâne oarecum tot în zona feroviară, dar migrând către cea de agrement, trebuie să spunem că la Fetești este un Rapid mai mic. Ce-i drept, nici Rapid București nu mai este foarte mare, dar de când susținerea este asigurată de Primăria Sectorului 1 lucrurile au început să se miște în direcția corectă și nu mai este decât o chestiune de timp până va ajunge din nou în prima ligă.

Chiar dacă orașul este situat pe malul Brațului Borcea, nu există nicio legătură cu fostul acționar majoritar al clubului Dinamo Cristi Borcea, iar feteștenii nu sunt ”câini roșii”. Până de curând, aici funcționa Asociația Sportivă Rapid Fetești, care însă s-a desființat, iar din acest an a fost înființat Clubul Sportiv Municipal (CSM) Fetești.

Fotbalul este pe primul loc, iar primarul Sorin Gafițoi s-a gândit să revitalizeze stadionul din localitate. Cum bani în buget nu prea sunt, a apelat la soluții alternative, adică tot la relațiile sale de ceferist cu state vechi. ”Am vorbit la Rapid cu doamna Caciureac (Valentina Caciureac, președintele CS Rapid, aflat în coordonarea Ministerului Transporturilor – n.red.) ca după demolarea Stadionului Giulești să putem lua niște scaune, niște garduri, să le ducem la Fetești”, a mai spus Sorin Gafițoi. Așa că Stadionul Giulești se mută la Fetești.

Stadionul Giulești se mută la Fetești. Școlile și spitalele, modernizate pe fonduri europene

De spitale, dar mai ales de școli se ocupă viceprimarul Laurențiu Șonchereche. Lucru normal, de altfel, din moment ce este professor de istorie și a fost și director de școală. Campusul de la Liceul Carol I a fost modernizat deja cu fonduri europene, iar prin PNDL vor fi reabilitate mai multe școli și grădinițe. Creșa Albă ca Zăpada, care aparține Primăriei, a fost reabilitată în parteneriat cu Ambasada SUA. În ceea ce privește sistemul medical, la Fetești va fi construit, pe fonduri europene, un nou ambulatoriu. Este vorba practic de o construcție de la zero și va fi folosită doar fundația existentă în curtea spitalului. Tot aici va fi adus și un computer tomograf, pe baza unui contract în valoare de 2,3 milioane de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.