Condamnată pentru evaziune de 3 milioane de euro, Irina Socol rămâne decorată cu „Ordinul național Pentru Merit”!

0
632
Irina Socol

Președintele Klaus Iohannis nu i-a retras, până în prezent, Irinei Socol decorația „Ordinul național Pentru Merit” în grad de Cavaler, deși aceasta este condamnată definitiv, de apropae un an, pentru evaziune fiscală.

Decorația i-a fost acordată de către președintele Ion Iliescu, pe 24 februarie 2003.

Consilierii de la Cotroceni, iritați de întrebările privind retragerea decorației lui Irina Socol

Socol
Răspunsul cancelariei Administrației Prezidențiale

Solicitarea unui cetățean român de a afla informații despre o eventuală retragere a decorației acordate Irinei Socol a primit un răspuns iritat de la cancelaria Administrației prezidențiale: „Referitor la memoriul dvs., de a retrage decorația acordată doamnei Irina Socol, vă fac cunoscut că potrivit Constituției României, atât acordarea cât și retragerea unei decorații sunt atribute ale Președintelui României. Apreciem că răspunsul de față este suficient de clar, nemaifiind în măsură să vă oferim alte informații în legătură cu solicitarea dvs”, a răspuns consilierul de stat Gheorghe Angelescu. Mai mult același Angelescu îl atenționează pe Ștefan Pavăl că este inutil să facă vreo revenire la memoriu: „în cazul în care veți reveni cu o nouă petiție, sesizând o problemă la care deja vi s-a răspuns, a 2 oară, petiția dvs. va fi clasată”.

A prejudiciat bugetul cu 3 milioane de euro, împreună cu țigani din Sintești

Fondatoare, în anii  ’90, a companiei Siveco România, în prezent unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software, Irina Socol a fost condamnată definitiv pe 3 mai 2016, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Procurorii au susținut că Irina Socol și alți reprezentanți ai companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, derulate în perioada 2009-2013.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi. Bugetul de stat a fost astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Lui Necolaiciuc, iohannis i-a retras decorația

Socol
Lui Mihai Necolaiciuc președintele Iohannis i-a retras decorația

Spre deosebire de Irina Socol, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras decoraţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pe 28 martie 2017, fostului şef al CFR Mihai Necolaiciuc, condamnat în două dosare penale şi care în prezent execută o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru fraudarea companiei.

Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de retragere a Ordinului Național. Ordinul i-a fost acordat lui Mihai Necolaiciuc, pe 1 decembrie 2000, tot de către fostul preşedinte Ion Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ


*