Scandalul Ponta, lovitură de imagine pentru România la Bruxelles. Apelul lui Joseph Daul către Sorin Oprescu

PontaProblemele judiciare ale premierului Victor Ponta au ajuns la Bruxelles. Refuzul acestuia de a demisiona a stârnit un val de critici în Parlamentul European. Mai mulți europarlamentari au luat atitudine față de sfidarea premierului, cazul Ponta fiind pus în discuția Comisiei pentru justiție a Parlamentul European. Decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților de a recomanda Parlamentului să nu ridice imunitatea parlamentară a lui Victor Ponta a amplificat și mai mult scandalul. Preşedintele PPE, Joseph Daul, a făcut apel la Sorin Oprescu să autorizeze orice mişcare paşnică de protest.

Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, la propunerea delegaţiei României, a cerut în plenul de la Strasbourg ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European, se arată într-un comunicat al popularilor europeni.

„Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta”, a declarat Manfred Weber, citat de Europeanul.org.

Potrivit Mediafax, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

„Este inadmisibil ca premierul şi ministrul Justiţiei să ameninţe liderii opoziţiei şi să intimideze cetăţenii care doresc să participe la demonstraţii prin care cer demisia lui Victor Ponta”, a afirmat Theodor Stolojan, copreşedintele delegaţiei române în grupul PPE.

Europarlamentarii români despre scandalul Ponta

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român Cristian Preda anunțase, luni, inițierea dezbaterii cazului Ponta în Parlamentul European.Cristian-Preda-pleaca

”Președintele PPE, Manfred Weber, a preluat solicitarea pe care am făcut-o de a avea o dezbaterie despre situația din România în reuniunea plenară. Ca și-n cazul Ungariei, mai precis al lui Orban Viktor, Parlamentul European a decis să investigheze abuzurile lui Victor Ponta în comisia de libertăți civile (care anchetează derapajele statului de drept) și, după aceea, să voteze o rezoluție în plen. Ponta trebuie chemat să dea socoteală!”, a scris Preda pe Facebook.

La rândul său, Siegfried Mureșan a comentat pe Facebook scandalul Ponta. ”Liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, tocmai a propus discutarea situației din România în Parlamentul European. A făcut referire la obstrucționarea justiției de către Parlamentul României. Președintele Parlamentului, Martin Schulz, a propus ca tema să fie discutată în comisia de specialitate și în Conferința liderilor grupurilor parlamentare”, a notat Mureșan.

Atitudine a luat și co-președintele delegației române în Grupul PPE, Theodor Stolojan, care a declarat că ”Este inadmisibil ca premierul și ministrul justiției să amenințe liderii opoziției și să intimideze cetățenii care doresc  să participe la demonstrații prin care cer demisia lui Victor Ponta”.

Europarlamentarul Monica Macovei a notat într-o postare pe Facebook că ameninţarea premierului Victor Ponta cu plângeri penale la adresa Opoziţiei, dacă va organiza manifestaţii de protest, reprezintă „o gravă încălcare a drepturilor constituţionale şi o lovitură dată democraţiei”.

Cristian Preda: ”O derivă autoritară gravă”

Luni seara, europarlamentarul român Cristian Preda a făcut o declarație în plenul Parlamentului European privind criza de la București generată de scandalul Ponta.

„Regret că Parlamentul nostru n-a acceptat să-l audieze de urgență pe Victor Ponta. Premierul român e acuzat de corupție de către procurorii DNA și, atunci când președintele i-a cerut să demisioneze, Ponta a răspuns că asta ar fi o lovitură de stat.  Azi, când socialiștii d-lui Pitella îl apărau aici, în plen, premierul român îi amenința cu anchete penale pe liderii opoziției și pe cetățenii care ar îndrăzni să iasă în stradă, ca să protesteze, în următoarele zile. Asta e o derivă autoritară gravă. Specialist în plagiat, Victor Ponta copiază acum comportamentul anti-democratic al lui Victor Ianukovici.  Dacă ar fi inocent, premierul ar cere ridicarea imunității sale parlamentare, pentru a putea lămuri acuzațiile de corupție care-i sunt aduse. În loc de asta, el a mobilizat statul pentru a nu suporta rigorile legii.  Premierul socialist de la București trebuie oprit, fiindcă își propune acum să desființeze instituțiile care se ocupă de anchetarea corupției. Pleacă!, îi strigă lui Ponta cetățenii români care vor o viață demnă și cinstită.  Vorbesc în numele lor și cer aici același lucru!”, a declarat Cristian Preda.

Joseph Daul către Sorin Oprescu: autorizaţi orice formă de exprimare paşnică a cetăţenilor din România!

PontaO poziţie dură în scandalul Victor Ponta a adoptat şi preşedintele PPE, Joseph Daul. „Suntem şocaţi de tentativele Comisiei Juridice a Parlamentului României de a împiedica justiția să își îndeplinească atribuțiile în ceea ce privește anchetarea faptelor penale de care este acuzat premierul României, Victor Ponta. Ne așteptăm ca plenul Parlamentului României să ofere posibilitatea procurorilor de a continua învestigațiile față de Victor Ponta. Parlamentul nu ar trebui să fie niciodată un obstacol în calea înfăptuirii Justiției. De asemenea, reprezentanții Guvernului nu ar trebui să se folosească de majoritatea parlamentară pentru propriul interes. Vom monitoriza cu atenție angajamentul Guvernului României de a respecta domnia legii și independența justiției, precum și de a combate cu fermitate corupția din România”, a declarat Joseph Daul.

El a continuat, arătând că „este inacceptabil ca ministrul Justiției și premierul unui stat membru al Uniunii Europene să amenințe protestarii pașnici cu sancțiuni penale”. Daul afirmă că „oamenii care vor să-și exprime public nemulțumirile față de un prim-ministru acuzat oficial de fapte grave de corupție nu trebuie împiedicați să facă acest lucru”. Popularii europeni fac apel la autoritățile locale – în speţă primarul Capitalei, Sorin Oprescu – să autorizeze „orice formă de exprimare pașnică a cetățenilor din România”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.