Scandalul pe tarifele de roaming ia amploare la Bruxelles. Giganţii telecom au găsit portiţe pentru a nu elimina suprataxele la finele acestui an. Ce spune Adina Vălean

roamingScandalul de amploare dezvăluit cu o zi în urmă de Europeanul.org referitor la tarifele de roaming a căpătat, în nici 24 de ore, o dimensiune care cu greu putea fi imaginată. Sfidând pur şi simplu hotărârea Parlamentului European de a elimina tarifele de roaming la finele acestui an, cercuri de influenţă de la Bruxelles, alimentate de giganţii telecom, au pus această decizie pur şi simplu cu susul în jos. Taxarea suplimentară a convorbirilor în roaming va fi eliminată de la sfârşitul lui 2015, însă doar parţial, companiile telecom păstrându-şi dreptul de a limita această posibilitate. O nouă victorie a marilor corporaţii asupra unei decizii politice europene, care se părea a fi suverană şi de neclintit.

Ce părea cea mai sumbră previziune pare a se fi întâmplat. După protestul de marţi după amiaza al Grupului ALDE din Parlamentul European referitor la modul în care o reglementare europeană foarte strictă – nu mai există roaming – se pregătea a fi interpretată după bunul plac al corporaţiilor, temerile par să se adeverească, informează Europeanul.org.

Ba, mai mult, se pare că lucrurile stau mult mai prost decât ar fi crezut oricine. „Guvernele naţionale sunt hotărâte să încalce o primisiune pe care politicienii europeni le-au făcut-o cetăţenilor, sugerând că suprataxele pentru roaming ar trebui să se perpetueze şi după finele lui 2015 şi adăugând excepţii la capitolul neutralităţii reţelelor”, notează EU Observer.

Publicaţia detaliază, arătând că, potrivit unei ciorne a regulilor UE pentru furnizorii telecomenzi tv, se face vorbire despre un termen numit “basic roaming allowance”. Cu alte cuvinte, ai roaming gratis, dar într-o anumită limită, după care giganţii telecom au verde la aplicarea de suprataxe.

Excepţii peste excepţii pentru tarifele de roaming

Textul din care citează publicaţia europeană este datat luni, 2 martie. Tot ziariştii europeni amintesc faptul că în aprilie 2014 Parlamentul European a votat, fără urmă de echivoc, pentru eliminarea pur şi simplu a tarifelor de roaming din decembrie 2015. Cu toate acestea, guvernele naţionale vorbesc acum de „o necesară perioadă de tranziţie, pentru a le da posibilitatea furnizorilor de roaming să se adapteze la condiţiile pieţei”.roaming

„În timpul perioadei menţionate, furnizorii de roaming va trebui să ofere servicii de roaming la niveluri care să nu le depăşească pe cele necesare sericiilor naţionale, cu posibilitatea de a adăuga o suprataxă”, se arată în textul obţinut de colegii de la EU Observer.

Cu toate că textul nu face referire la câţi MB sau câte minute intră în această categorie, se specifică faptul că „trebuie ţinut cont de media consumului naţional pentru toţi europenii, ţinând cont de faptul că o asemenea limită medie nu v a reflecta practicile tuturor consumatorilor individuali”.

Şi schimbările nu se opresc aici. Noile reguli ar trebui să se aplicw începând cu data de 30 iunie 2016. În plus, dacă tocmai ai semnat un contract pe doi ani de zile cu compania ta de telefonie mobilă ai riscul de a nu profita de noile reglementări până în 2017.

La nivel european, sunt însă şi voci mult mai pesimiste. Statele membre ale UE au convenit să amâne suprimarea tarifelor de roaming până cel mai devreme în 2018, scrie The Irish Times. „În cadrul propunerilor convenite miercuri, operatori de telefonie mobilă ca Vodafone şi Orange vor avea dreptul să-şi menţină suprataxele”, notează publicaţia irlandeză.

Adina Vălean cere socoteală Guvernului de la Bucureşti

roamingScandalul legat de tarifele de roaming a fost comentat, la solicitarea Europeanul.org, de eurodeputatul PPE (fost ALDE) Adina Vălean. Ea s-a arătat însă reţinută în comentarii: „Parlamentul European a luat decizia de a elimina tarifele de roaming începând cu decembrie 2015. Dar să nu uităm că în Consiliul European sunt reprezentate statele membre şi, pentru asta, ar fi interesant de văzut ce a susţinut Guvernul de la Bucureşti în negocieri”.

Europeanul.org a fost singura publicaţie românească ce a prezentat, încă de marţi, scandalul legat de tarifele de roaming, declanşat la Bruxelles de Grupul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) din Parlamentul European. Până în vara anului trecut, singurul partid românesc afiliat la ALDE era PNL. Ulterior, acesta s-a afiliat la Partidul Popular European (PPE). Singurul reprezentant al României în ALDE a rămas eurodeputatul Norica Nicolai, care a refuzat să treacă la PPE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.