Rusia și-a extins influența la toate granițele, după alegerile din Bulgaria și din Moldova! Ce va face România?

Rusia
Țările din jurul Romaniei sunt conduse de lideri care au vederi politice favorabile Moscovei

Victoria în alegerille din Moldova și din Bulgaria, a candidaților pro-ruși izolează tot mai mult România, rămasă singura țară din regiune cu o conducere pro-Europa. Ungaria, Serbia, Cehia și Slovacia au, la rândul lor conduceri care s-au declarat sau s-au arătat, recent, favorabili politicii duse de Rusia.

În acest context, este tot mai evident faptul că România trebuie să-și adapteze politica externă, la situația politică regională, mai ales că țara noastră găzduiește elemente ale scutului antirachetă american.

Alegerile din Bulgaria și din Moldova dau șah Bucureștiului

Dodon
La Chișinău, Igor Dodon a învins-o pe pro-europeana Maia Sandu

Victoriile obținute duminică de socialistul Igor Dodon în alegerile prezidențiale din Republica Moldova și de Rumen Radev, candidatul de stânga în prezidențialele din Bulgaria, dovedesc creșterea influenței ruse la nivelul puterii politice în toate țările din jurul României, cu excepția Ucrainei.

Socialistul prorus Igor Dodon și-a revendicat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a promis că va fi președintele tuturor, al celor de dreapta și al celor de stânga, al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia.
Dodon a fost întâmpinat, la sediul Partidului Socialist din Chișinău, de susținători care au strigat în limba rusă „Dodon președinte!”. Dodon a declarat, cu această ocazie: „Înțeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înțeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi președintele tuturor, al celor «de dreapta» și al celor «de stânga», al celor care vor în UE și al celor care vor alături de Rusia”.
Tot victoria unui candidat prorus a fost consemnată și în Bulgaria, ceea ce l-a făcut pe premierul Boiko Borisov să anunțe că demisionează, după victoria lui Rumen Radev, candidatul susținut de Partidul Socialist Bulgar.

Premierul Borisov a spus că în Bulgaria ar trebui să fie organizate alegeri anticipate. La fel ca în Moldova, generalului Rumen Radev, fost șef al Forțelor Aeriene, și-a etalat vederile pro-ruse, în opoziție cu contracandidata sa pro-europeană, Tsetska Tsacheva, reprezentanta partidului de centru-dreapta GERB, aflat la putere. Rumen Radev a spus că vrea întărirea relațiilor atât în interiorul UE, cât mai ales cu Rusia.

 

Politică pro Rusia, de jur împrejurul României

Dacă nu luăm în calcul situația deosebită a Ucrainei, toate țările din jurul României – Moldova, Bulgaria, Serbia și chiar și Ungaria – sunt conduse de oameni favorabili Kremlinului. Lideri pro-ruși au și Cehia și Slovacia. Dincolo de influența evidentă a Moscovei în Republica Moldova, „puterea” pe care o are Rusia în Bulgaria se face simțită de multă vreme în politica de la Sofia. Exemplul elocvent este cel în care premierul Boiko Borisov și președintele Rosen Plevneliev au avut, de la o zi la alta, poziții contrare față de propunerea României privind o forță regională NATO la Marea Neagră. Nu este lipsit de semnificație nici că Bulgaria este dependentă de Moscova.

În Serbia, țară cu puternice relații economice, dacă nu chiar dependentă de Rusia, opinia publică e puternic pro-rusă. Luna trecută, președintele Serbiei, Tomislav Nikolici a mulțumit Rusiei pentru că sprijină interesele naționale ale țării și a criticat cerințele UE față de Serbia. La fel, despre premierul Aleksandar Vucic, se speculează că ar așteta „undă verde” de la Moscova, în mai toate deciziile olitice majore.

La Budapesta, premierul Viktor Orban a fost de multe ori de partea Rusiei militând pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea ilegală a Crimeei. Orban dorește să întărească colaborarea în domeniul energiei cu Rusia și să construiască noi reactoare la centrala nucleară de la Paks cu o companie rusă. Cehia și Slovacia, au la rândul lor, lideri pro-ruși.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.