Inginerul răpit în Nigeria lucrează pentru un misterios „regat” românesc

Poliția din Nigeria nu i-a identificat pe autorii răpirii. Reprezentanții MAE susțin că nu s-a plătit nicio răscumpărare.
Poliția din Nigeria nu i-a identificat pe autorii răpirii. Reprezentanții MAE susțin că nu s-a plătit nicio răscumpărare. Sursa foto: Evz.ro

Inginerul Cristian Nedelcu, românul răpit luni în Nigeria, în urma unui schimb de focuri, lucra pentru Dextron Group, o companie controlată de familia lui Mircea Furtoș, controversat om de afaceri din Prahova. Acesta a fost consulul onorific al României în acest stat african.

Românul care a fost răpit luni și eliberat miercuri, autorii răpirii au rămas neindentificați, lucra în Nigeria pentru un grup de firme cu origini românești. Este vorba de grupul de societăți Dextron care este controlat de familia lui Mircea Furtoș, un controversat om de afaceri din Prahova.

Acesta a deținut și funcția de consul onorific al României în Nigeria între august 2011- august 2015, dar și în acest moment este trecut în această poziție pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Ținta răpirii: inginerul român

Presa nigeriană a anunțat marți că românul Cristian Nedelcu a fost răpit luni. El lucra pentru o firmă de construcţii, Dextron Group Ltd, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei nigeriene Celestina Kalu, transmite Reuters.

Această firmă face parte din Dextron Group, controlată de actualul, potrivit site-ului MAE, consul al României în Nigeria, Mircea Furtoș, companie care are mai multe contracte pe continentul african. Conform datelor prezentate de presa din Nigeria, ținta răpitorilor era tocmai românul Cristian Nedelcu. Atacatorii ar fi tras asupra personalului de securitate care îl escorta pe român, iar apoi l-au luat cu forța pe acesta.

Regatul românesc din Nigeria

Grupul de firme Dextron – din care fac parte societăți deschise în România, Elveția, Nigeria, Tunisia, Marea Britanie, Ghana – este controlat de Mircea Furtos și membrii familiei sale. Acesta a fost și consul onorific al României în provincia Abuja, din nordul Nigeriei. Mai exact, se ocupă cu dezvoltarea afacerilor țării noastre în zonă. „A îndeplinit funcţia de consul onorific al României în Nigeria, în perioada 31.08.2011- 31.08.2015″, ne-au precizat reprezentanții MAE.

Totodată, reprezentanții MAE ne-au transmis că nu a fost vorba de niciun fel de conflict de interese în momentul când Mircea Furtoș a fost numit consul onorific al României, deși acesta avea afaceri în această țară pentru că ”șefii oficiilor consulare onorifice sunt numiţi dintre persoanele cu poziţii importante în statul de reşedinţa – oameni politici reputați, personalităţi remarcabile în domeniile economiei, finanţelor, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de prestigiu, cu independenţă financiară şi comportament la nivelul funcţiei ce li se încredinţează, apropiaţi de România, care pot să contribuie la promovarea intereselor româneşti, la dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu statul de reşedinţa şi care doresc să îşi asume astfel de însărcinări”.

Probleme cu legea în România

În 2015, site-ul b1.ro scria despre Mircea Furtoş, consulul României la Abuja, că ar avea probleme cu legea în românia. Acesta ar fi fost acuzat de înşelăciune, prejudiciul în acest caz depăşind 5 milioane de dolari. „Un procuror de la Ploiești l-a scos de sub urmărire penală pe domnul Furtoș, fostul lui asociat. Păgubitul a făcut plângere în justiție și instanța din Alba Iulia a decis că trebuie refăcut dosarul și l-a trimis la parchet. Se pare că dosarul s-a plimbat între DIICOT și DNA pentru câțiva ani, dar nu se mai știe nimic de el, o fi zăcând prin vreun dosar? a afirmat Sabin Orcan, moderatorul, atunci, al emisiunii X-Press. Tot el a precizat că Furtoș este un fost om de afaceri român din judeţul Prahova, implicat în afaceri cu petrol, la firma Petroconsult.

Dextron: afaceri în domeniul petrolier, inginerie, minerit

Am încercat să contactăm firmele Dextrom ca să aflăm amănunte despre soarta românului răpit în Nigeria, însă atât în România, cât și în Nigeria reprezentanții companiei nu au putut fi contactați: fie nu au răspuns la apeluri și mesaje, fie numerele de contact erau greșite.

Mircea Furtoș, originar din Prahova, este un afacerist controversat care a fost acuzat în trecut de înșelăciune. În cele din urmă, în mod suspect pentru autorii plângerilor, acesta a fost găsit nevinovat de procurori. După acest moment, Furtoș și-a mutat afacerile în Africa, unde era considerat un protejat al SIE. Conducerea serviciului de informații cu activități operative în afara României nu au dorit să comenteze situația din Nigeria: „la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, în conformitate cu metodologia de acțiune a Celulei de criză, unicul comunicator în speța cetățeanului român răpit în Nigeria este Ministerul Afacerilor Externe”.

Dextron în România

Dextron Impex (acționari: Mircea Furtoș și Mihaela Furtoș, soția primului)

Dextron Engineering & Construction (Mircea Furtoș)

Dextron Holiday (Mihaela Furtoș, soția lui Mircea Furtoș)

Dextron Investment & Construction (Mircea Furtoș și Adrian Constantin Cristescu)

Dextron Orgabic Farms & Industries SA (Sergiu Popa-Furtoș, Mihai Alexandru Cristescu
Mihaela Furtoș, Mircea Furtoș, Traian Mircea Popa-Furtoș și Dextron Ltd din Marea Britanie)

Prin această ultomă companie, Mircea Furtoș a obținut și pachetul majoritar de la compania din domeniul petrolier Petrodesign. Tot prin această companie din Marea Britanie, unde Mircea Furtoș este asociat unic, aceasta a desfășurat investițiile din Nigeria, Ghana și Tunisia.

bun-dextron

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.