O primărie are soluția pentru reducerea numărului de asistați social

Economia românească Se măresc taxele și impozitele Vortexul economic economia se prăbuşeşte taxa pe lăcomie impozitarea nunților pensii speciale pentru primari bani pentru pensii reducerea numărului de asistați social

O primărie din România a descoperit soluția pentru reducerea numărului de asistați social printr-o simplă măsură. Așa se face că primăria Livezeni, din județul Mureș, a ajuns la reducerea numărului de asistați social, după ce a impus o normă de muncă de 52 de ore pe lună şi implementează de un an un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 19 milioane de lei, pentru combaterea sărăciei. 

„La ultima şedinţă a Consiliului Local, când viceprimarul a prezentat situaţia, au fost 13 asistaţi social, de atunci au mai plecat vreo doi, pentru că în comuna Livezeni asistaţii sociali trebuie să vină la muncă. Am discutat şi cu partenerii (cu care comuna a accesat fonduri europene, n.r.), noi nu dorim să învăţăm comunitatea să trăiască din gratuităţi, vreau să înţeleagă că trăiesc într-o societate în care au obligaţii. Trebuie să meargă la muncă, să plătească taxele, trebuie să îi învăţăm cum funcţionează societatea. Aşa că de la 80 de asistaţi sociali am ajuns la 13 sau 11, ne-am apucat să renovăm clădirea Primăriei cu ei, au mai plecat câteva persoane care au ajutat la vopsit, că mai bine merg la muncă. Perfect, asta era şi ideea”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul comunei Livezeni, Banyai Istvan.

Prin impunerea unui program de lucru, asistaţii social au înţeles că este mai productiv să aibă un loc de muncă, fiindcă veniturile sunt mai mari decât ajutorul social.

Muncă pentru reducerea numărului de asistați social

„Am ajuns de la o masă mare de oameni, care au tuns iarba, au zugrăvit etc., la una mică, cred că aceste persoane şi-au dat seama că e mai bine să meargă la muncă pentru că acolo o să primească mai mulţi bani decât primesc ajutorul social, pentru care trebuiau să stea 8 ore. Sunt mulţi care au înţeles deja ideea (…) La Livezeni, e greu de stabilit care este limita sărăciei. Avem în implementare un proiect de 4 milioane de euro, acolo sunt mai multe aspecte, dar sunt mulţi, undeva la 15-20% din populaţia comunei este la limita sărăciei. Astăzi, prin acel proiect, un om care trăieşte la limita sărăciei are posibilitatea de a beneficia de analize medicale, accesul la şcoală, ajutor pentru înfiinţarea unei firme. Deci poate să se facă om dacă vrea. Aici e sarcina noastră, să îi conştientizăm că această şansă este unică şi nu ştiu dacă o vor mai avea vreodată. Dacă vor conştientiza, vor avea mai multe şanse”, a spus Banyai Istvan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.