RATB s-a transformat în STB, după ce şi-a schimbat joi, oficial, forma juridică, devenind din regie, societate pe acţiuni, pe modelul Metrorex sau al Oradea Transport Local SA.
Noii Societăţi de Transport Bucureşti (STB) îi va fi delegată gestiunea serviciului de transport în comun, care va fi asigurat, după încheierea contractului, pentru început în arealul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov.
Într-o a doua etapă, STB va circula în toată regiunea Bucureşti – Ilfov. În prezent, STB administrează 21 de linii pe trasee preorăşeneşti, care acoperă 17 localităţi. Astfel, microbuzele ruginite și arhipline, care pun în pericol siguranța călătorilor, vor dispărea din județul Ilfov.
Potrivit municipalităţii, joi s-a semnat oficial schimbarea formei juridice a RATB, care a devenit din regie, societate pe acţiuni, cu denumirea Societatea de Transport Bucureşti (STB). „Astăzi este o zi deosebit de importantă pentru capitala României, pentru că s-a realizat un pas esenţial pentru modernizarea transportului public, astfel încât Bucuresiul să deţină un sistem de transport integrat, sigur şi eficient. Aşa cum s-a stabilit prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, Regia Autonomă de Transport Bucureşti a devenit Societatea de Transport Bucureşti SA. Totodată, existenţa unui contract de servicii publice este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală”, a transmis primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Edilul a dat asigurări că nu vor fi făcute disponibilizări de personal, iar toţi angajaţii vor fi preluaţi de STB. De asemenea, Firea aminteşte că de luna viitoare vor ajunge în Bucureşti primele autobuze noi, din cele 400 achiziţionate de la firma turcească Otokar.
Gratuități pentru orfani, după ce RATB s-a transformat în STB
În prezent, STB administrează 166 de linii, dintre care 26 de linii de tramvaie, 16 linii de troleibuze, 73 de autobuze, patru linii de autobuze expres, 26 de linii de noapte, 21 de trasee preorăşeneşti.
În ultima şedinţă de Consiliu General a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care gestiunea transportului în comun să fie delegată STB şi un alt proiect prin care este mandatat un consilier general să semneze actul constitutiv al noii societăţi. Un alt proiect de hotărâre legat de RATB aprobat în şedinţa de la începutul lunii septembrie se referă la aprobarea regulamentului şi contractului de delegare directă a gestiunii de transport public de călători către noua STB, atât în Capitală, cât şi în localităţile din Ilfov. Un amendament propus de un consilier general va permite oferirea de gratuitate la transportul în comun cu noua STB pentru elevii şi studenţii orfani.
Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a contractului este de peste două miliarde de lei, iar valoarea medie anuală este de peste un miliard de lei, la care se adaugă TVA. Durata contractului este de maximum doi ani.
Cetățeanul TV