Consiliul Local al Sectorului 3 a organizat luni, 1 octombrie, o dezbatere publică pe tema Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3, care prevede posibilitatea construirii de blocuri în Parcul IOR.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost pur și simplu ”mitraliat” de participanții la dezbaterea publică pe marginea PUZ Sector 3, care prevede posibilitatea construirii de blocuri în Parcul IOR.
Cu ”mâna pe trăgaci” au stat atât cetățenii din sector, cât și reprfezentanți ai USR și ai organizațiilor ecologiste, asta pentru că niciun exponent al PNL nu a fost prezent la dezbaterea publică. După cum bine se știe, la Sectorul 3 USL trăiește, iar consilierii PNL votează cum vrea majoritatea PSD și primarul Negoiță.
”Prin acest PUZ se reduce suprafața de spații verzi și se intră într-un conflict între zonele de locuințe individuale și cele de locuințe colective. Calitatea vieții se va înrăutăți semnificativ”, a declarat pentru Cetateanul.net consilierul general al USR Roxana Wring.
Ea a subliniat și faptul că, în ceea ce privește lărgirea Căii Călărașilor, nu se respectă avizul dat de Ministerul Culturii în acest sens. ”Să revină cu un PUZ favorabil cetățenilor, nu dezvoltatorilor imobiliari apropiați actualei conduceri a Primăriei Sectorului 3. Atacul la spațiul verde este generalizat”, a mai spus Roxana Wring, referindu-se și la posibilitatea pe care o lasă PUZ de a se construi blocuri în Parcul IOR.
Ea a adăugat că, dacă PUZ va fi aprobat în forma sa actuală, USR îl va ataca în instanță, în vederea anulării.
UPDATE Robert Negoiță, invidios pe Dan Tudorache
Pus la zid, primarul Robert Negoiță a explicat că a permis cât mai multe construcții și cât mai înalte prin acest PUZ pentru a crea mai multe locuri de muncă în Sectorul 3.
”Din punctul de vedere al locurilor de muncă, Sectorul 3 este mult în spate. Am propus acest regim de construire pentru că permite clădiri de birouri. Sectorul 1 (condus de colegul său de partid Dan Tudorache – n. red.) are bugetul aproape dublu față de Sectorul 3 cu o populație la jumătate”, a spus Negoiță.
UPDATE Ștefan Dumitrașcu dă vina pe Nicolae Ceaușescu
În cadrul dezbaterii a intervenit și arhitectul șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect șef al Sectorului 3.
Potrivit acestuia, pe bucata retrocedată, de peste 10 hectare, din Parcul IOR se poate construi din cauza lui… Nicolae Ceaușescu. Astfel, ar fi fost prevăzut încă din 1984 că se pot construi blocuri în Parcul IOR, exact în partea care acum este retrocedată, pentru că în fiecare zonă a Bucureștilor autoritățile vremii prevăzuseră anumite ”centre civice”, unde se puteau construi clădiri ale primăriilor și administrației locale și centrale în general. ”Terenul a fost rezervat pentru această funcțiune”, a spus Dumitrașcu.
El a arătat că încadrarea terenului ca zonă construibilă a fost preluată apoi și în perioada de după 1990. ”Încercăm ca prin PUG să îndulcim cumva acest regim de construcție. Există și soluția schimbului de terenuri”, a mai spus Dumitrașcu.
UPDATE Robert Negoiță dă înapoi și nu prea atunci când vine vorba de blocuri în Parcul IOR
La un moment dat, pe parcursul dezbaterii publice, Robert Negoiță a părut că este dispus să dea înapoi în ce privește conmstrucția de blocuri în Parcul IOR.
Asta după ce reprezentanții USR, dar și cea a Agenției de Protecție a Mediului, i-au spus că poate să treacă zona retrocedată din IOR în categoria ”spații verzi amenajate”. ”Îl punem în V (zonă verde, n.red.), dom’ profesor?”, a spus Robert Negoiță, adresându-i-se profesorului arhitect Florin Machedon, autorul acestui PUZ.
Reprezentanta APM, Simona Aldea, i-a oferit o altă variantă: ”Poată să rămână CB (construibil – n.red.). E suficient să se specifice că e spațiu verde amenajat și atunci nu se poate da acord de mediu și autorizație de construire”.
Robert Negoiță nu a pierdut prilejul de a se ”jura” că va face totul pentru a păstra intacte spațiile verzi din Sectorul 3. Un astfel de jurământ îl găsiți în materialul video atașat.
Primăria Sectorului 3 vrea blocuri în Parcul IOR
Posibilitatea construirii de blocuri în Parcul IOR a ieșit la iveală atunci când Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică planul urbanistic coordonator al Sectorului 3, un document care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spațiu verde și cum este protejat patrimoniul public.
Documentul menține regulamentul prin care se permite edificarea unor blocuri de până la 45 m înălțime în zona retrocedată din Parcul IOR. Ba, mai mult, se permite construirea unor blocuri de 10 etaje și în Parcul Constantin Brâncuși, unde sunt locuri de joacă pentru copii și pentru câini, un teren de sport și mai multe amenajări făcute chiar de Primăria Sectorului 3. De menționat faptul că Planul urbanistic este elaborat de Primăria Sectorului 3 și va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București.
Și, și mai important, cel care a dat avizul de urbanism este nimeni altul decât arhitectul șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, mutat temporar în această funcție de la Primăria Sectorului 3.
Cetățeanul TV