Procurori și polițiști au beneficiat de locuințe la preț modic vândute de primarii din Timișoara

Timisoara

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro.

Judecători, polițiști, funcționari publici au beneficiat de vânzarea caselor naționalizate de către ultimii doi primari ai Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu și Nicolae Robu, cei doi fiind anchetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru că instrăinat 967 de imobile.

Lista scurta a favorizaților

Tamas-Shiffbeck
Tamas Shiffbeck

Vasile Bâc, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, a primit un apartament de 181 de metri pătraţi cu 9.000 de lei noi.

Tamaş Şhiffbeck, fost șef al DNA Timișoara, a devenit chiriaş în 22 noiembrie 1999 şi a cumpărat apartamentul două săptămâni mai târziu, în 9 decembrie 1999, 4.500 de euro.

Printre personalitățile care au mai primit case naționalizate în Timișoara sunt: Săndel Palade, fostul şef al Poliţiei Timiş (un apartament de 64 mp), Vasile Vald-Speriuși, fostul şef al DNA Timişoara, Dorel Andraş, fostul şef de la DIPI Timiș – (serviciul denumit popular “Doi şi un sfert” (are o casă de 280 mp) și Radu Ilina, şeful Parchetului Militar din Timişoara.

Acuzațiile

nicolae robuAcuzația care li se aduce primarulor este că au comis abuz în serviciu atunci când au semnat pentru vânzarea locuințelor naționaliate la prețuri modice. Prejudicu, conform unei expertize realizate de Parchetul Anticorupție, se ridică la 40 de milioane de euro. Reamintim că lui Robu și Ciuhandu li s-a adus la cunoștință acuzațiile luna trecută.

Atât Ciuhandu, cât și Robu au dat vina pa aparatul de specialitate din primărie care au aprobat și recomandat vânzările, ei susținând cădoar semnat ca edili. Robu a explicat că din cele 967 de imobile întrăinate illegal, conform procuorilor, doar două au fost vândute în mandatul său.

Alături de fostul şi de actualul primar al Timişoarei mai sunt urmăriţi penal, tot pentru abuz în serviciu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul viceprimar Traian Stoia şi fostul director în Primărie, Marin Staia.

„În perioada 1996 – 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au  deposedat statul român de 967 de imobile, Gheorghe Ciuhandumajoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”, arată Atât Ciuhandu, cât și Robu au dat vina pa aparatul de specialitate din primărie care au aprobat și recomandat vânzările, ei susținând cădoar semnat ca edili. Robu a explicat că din cele 967 de imobile întrăinate illegal, conform procuorilor, doar două au fost vândute în mandatul său.

Ei arată că funcţionarii publici din cadrul Primăriei Timişoara au vândut imobile, la preţuri modice, unor persoane influente, care nu erau îndreptăţite să le dobândească.

Sa nu-i uitam pe Carpacii

De departe, printre cei care au beneficiat la maximum de casele naționalizate sunt membrii clanului Cârpaci. Membrii familiei de romi cu același nume au ajuns să dețină 144 de clădiri în Timișoara, majoritatea în centrul vechi al orașului de pe Bega.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.