Primăria Sectorului 4 nu mai are bani pentru paza școlilor. Părinții fac chetă să plătească ei firmele de pază!

Primăria
În 2017, președintele Iohannis a deschis aanul școlar, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, alături de directorul Silvia Mușatoiu și de primarul Daniel Băluță. Acum la liceu este așteptat ministrul educației să medieze conflictul dintre ultimii doi.

Deoarece Primăria Sectorului 4 refuză să mai plătească paza instituțiilor școlare, părinții elevilor din școlile, liceele și grădinițele din sectorul 4 al Capitalei fac chetă să angajeze firme de pază pentru unitățile de învățământ.

Acum paza în școlile și gradinițele din sectorul 4, pe timp de zi, este asigurată de profesori sau de angajații nedidactici (femei de serviciu sau personal tehnic). Ministerul Educației a fost solicitat, de Inspectorarul Școlar al Municipiului București, să aprobe suplimentarea

Plățile părinților, în majoritate ilegale

Plata firmelor de pază de către părinți este iilegală, cu excepția cazurilor în care aceștia au constituit Asociații ale părinților, cu personalitate juridică. După ce Primăria Sectorului 4 a anunțat, în septembrie, că nu va mai asigura paza în unitățile de învățământ de stat, întrucât contractele pentru serviciile prestate de firmele de pază au expirat iar costurile pentru serviciile de pază erau foarte ridicate ( aproximativ 500 de mii de euro/lună), părinții copiilor de la toate școlile se agită să facă chetă să angajeze firme de body-guarzi pentru paza elevilor.

„Legal, această finanțare se poate face prin asociațiile de părinți, care au personalitate juridică”, ne-a spus Maria Ștefania Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al municipiului București.

” Primăria Sectorului 4 susține că sunt instalate sisteme anti-efracție. Fals!”

În cazul în care părinții nu reușesc să plătească ei paza privată, Primăria susține că paza este asigurată, ziua, de către personalul unităților de învățământ, iar pe timpul nopții, prin intermediul sistemelor de supraveghere video precum și a celor anti-efracție instalate. „În plus, au fost arondate patrule pedestre și auto în vecinătatea tuturor unităților de învățământ. Mai exact, 10 mașini de intervenție rapidă sunt dispuse să acționeze într-un interval de cinci minute în orice locație a unităților de învățământ din Sectorul 4”, se arată în comunicatul Primăriei.

Silvia Mușătoiu, directorul general al Colegiului Național Gheorghe Șincai, liceul unde Klaus Iohannis, președintele României a ales să vină, alături de primarul Daniel Băluță, la deschiderea anului școlar spune că anunțul făcut de Primăria Sectorului 4 conține grave erori. „Dacă s-au montat cele menționate (camere de luat vederi și sisteme anti-efracție – n.r.) în TOATE unitățile din sectorul 4 înseamnă că pe noi (a se citi ”școala noastră”) ne-a adoptat alt sector (…); dacă au fost arondate diverse patrule în vecinătatea școlilor, cred că ar trebui să li se spună și lor, patrulelor, că au fost arondate…ca să purceadă la patrulare, că nu le-a văzut nimeni încă; povestea cu cele 10 mașini care stau undeva pitite/pregătite și așteaptă să descoperim noi pe unde sunt ca să le putem chema…iar ele să vină ATÂT DE REPEDEEEE, îmi aduce aminte de bancul cu văduva. Îl știți? …Bine: tocmai s-a anunțat, în valul acesta de măriri de pensii și salarii, că va fi dublată pensia văduvei eroului necunoscut”, a postat, cu o amară ironie, Silvia Mușătoiu, pe pagina sa de socializare.

Ministrul Educației trebuie să aprobe angajarea de paznici

Maria Ștefania Manea a declarat, pentru Cetățeanul.net, că ISMB a solicitat Ministerului Educației să aprobe angajarea și plata de paznici pentru unitățile de învățământ din sectorul 4. „Am înaintat Ministerului Educației o cerere de suplimentare, în organigrama fiecărie unități de învățământ, cu posturi pentru angajați nedidactici – adică paznici. Acesta este stadiul acum – Ministerul trebuie să aprobe ca să se asigure cu paznici școlile din Sectorul 4”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISMB. Până atunci, de pază la școlile și liceele vor sta tâmplarii, lăcătușii sau femeile de serviciu.

Imaginați-vă ce rezistență poate opune o educatoare, sau o femeie de serviciu, unui agresor cu probleme psihice care intră cu forța într-o grădiniță! Poate Ministerul Educației și Primăria Sectorului 4 știu cum…

cu  cu

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.