Scumpiri de la 1 septembrie! Prețul benzinei nu ține cont de declarațiile politice ale guvernanților

0
249
prețul benzinei

Coaliția la guvernare încearcă să ne îmbete cu apă rece precum că prețul benzinei nu  va crește după majorarea accizelor, de la 1 septembrie.

Chiar dacă Tăriceanu și premierul Mihai Tudose spun că petroliștii nu vor mări prețurile  pentru că “perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, scumpirea benzinei și motorinei și creșterile ulterioare de prețuri pentru bunurile de consum sunt inevitabile.

Analiștii economici îi contrazic pe guvernanți

După argumentele empirice, chiar penibile, ale lui Călin Popescu Tăriceanu (care a spus că dacă atunci când accizele au fost reduse, la 1 ianuarie, carburanții nu s-au ieftinit, nici majorarea accizelor n-ar trebui să îi scumpească), nici amenințările lui Mihai Tudose cu creșterea redevențelor efect nu pot avea efect. „va fi încă o dovadă, spun speciliștii, că mnersul unei economii de piață nu ține cont de ordinele de partid politicianiste.

Consultanții fiscali spun însă din 4 lei și 60 de bani, cât costă un litru de motorină, jumătate sunt taxe către stat și că o creștere a taxelor nu poate avea drept consecință decât creșterea prețurilor. „2,35 reprezintă remunerația muncii și a investiției celor care scot petrolul, îl transporta la rafinărie, îl procesează în rafinărie, duc motorina la la pompă și acoperă și profitul. Restul de 2,25 lei îi ia de la bun început statul. Dacă își închipuie cineva că 45 de bani (creșterea accizei – n.n.) va fi suportat de vânzătorul de motorină… eu cred că n-are nici o legătură cu viață economică cine a gândit așa ceva”, spune Gabriel Biriș, consultant fiscal.

Crește și inflația odată cu prețul benzinei

Mai cu jumătate de gură petroliștii confirmă adevărul spuselor lui Biriș. Compania SOCAR afirmă că astfel de modificări pot avea un efect direct asupra prețurilor de vânzare, în timp ce Marian Gheorghe, președintele OMV Petrom atrage atenția că de fapt benzina și motorina s-au ieftinit odată cu scăderea din ianuarie a accizelor, sugerând implicit că și creșterea accizelor înseamnă o iminentă scumpire a carburanților. Celelalte companii nu au încă un punct de vedere oficial.

Scumpirea carburanţilor va avea ca efect creșterea inflației și dezechilibre majore în economie, spun analiștii. Dacă de luna viitoare se vor scumpi benzina și motorina cu 45 de bani, iar creșterea se va regăsi în prețul la pompă, România va avea carburanți mai scumpi decât Bulgaria, Polonia sau Ungaria și prețuri foarte apropiate de Austria și Luxemburg. Creşterea accizelor pe carburanţi nu a figurat în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ


*