VIDEO România a preluat președinția Consiliului UE. Șansa noastră să depășim Bulgaria

preşedinţia Consiliului UE

România a preluat din prima zi a noului an preşedinţia Consiliului UE, în condițiile unei lupte politice interne ce pare fără sfârșit și într-un context european în care se anunță Brexit și alegeri europarlamentare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, România îşi propune să promoveze pe parcursul mandatului său o viziune pragmatică, axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele: politic, economic, social. Acţionând sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană”, preşedinţia Consiliului UE exercitată de România se va concentra pe identificarea de soluţii care să reflecte deopotrivă interesele statelor membre şi viziunea instituţiilor europene, răspunzând astfel idealului unei Europe solidare, unite şi puternice.

La președinția Consiliului UE, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene, având oportunitatea de a contribui la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu imparţialitate a marilor dosare aflate pe agenda europeană pe durata celor şase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcţionarea Pieţei Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenul migraţiei şi consolidarea rolului Uniunii Europene în plan global.

Primul eveniment al Preşedinţiei române este vizita preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, şi a Colegiului comisarilor în perioada 10-11 ianuarie la Bucureşti, iar pe 30 ianuarie va avea loc reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre.

România la președinția Consiliului UE. Context politic intern foarte complicat

Exercitarea de către România a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene are loc într-un context politic intern complicat şi a unor relaţii tensionate cu autoritățile de la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, în urmă cu câteva zile, că România este bine pregătită din punct de vedere tehnic, dar ”nu a înţeles sarcina” asigurării Preşedinţiei Consiliului UE. România este „bine pregătită din punct de vedere tehnic” pentru preşedinţia de şase luni, a spus Juncker pentru „Welt am Sonntag”. Preşedintele Comisiei Europene a declarat totuşi că Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles încă pe deplin „ce înseamnă să prezidezi ţările UE”.

Toate pregătirile pentru ca România să preia, de la 1 ianuarie, președinția Consiliului UE au fost făcute de fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu. El declara recent pentru Cetateanul.net că România va avea un mandat mai bun decât cel al Bulgariei.

Cum a preluat ambasadorul Luca Niculescu președinția Consiliului UE

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, relatează, într-o postare pe Facebook, că a preluat simbolic ştafeta preşedinţiei Consiliului UE de la colegul său austriac Michael Linhart, printr-o plimbare prin oraș.

„La Paris, am preluat simbolic ştafeta preşedinţiei Consiliului UE de la colegul austriac Michael Linhart. Şi am făcut-o printr-o plimbare prin oras în care fiecare dintre noi l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt. Astfel, graţie lui Michael, am revăzut minunata expoziţie Klimt şi Hundertwasser de la Atelier des Lumieres, am trecut pe strada Mozart şi am cumpărat o baghetă de unde altundeva decât de la «Bagheta lui Mozart», o brutărie excelentă, am mers la casa lui Tristan Tzara din Montmartre, proiectată special pentru el de un celebru arhitect austriac, Adolf Loos. L-am condus apoi pe Michael în expoziţia numeroşilor artişti români de la Centrul Pompidou, i-am vorbit despre prietenia dintre Matisse şi Pallady, despre Gherasim Luca şi Victor Brauner, dar şi despre contemporanii Ghenie, Cantor, Savu şi Mureşan, ne-am oprit la atelierul lui Brâncuşi şi, trecând pe bulevardul Tour-Maubourg, i-am arătat locul în care s-a născut Anna Brâncoveanu de Noailles, prima femeie care a fost Comandor al Legiunii de Onoare”, povesteşte ambasadorul Niculescu.

El mai spune că au trecut şi prin faţa teatrului Odeon, Theatre de l’Europe, şi au băut o cafea la «Comptoir de l’Europe» amintindu-şi de ceea ce spunea George Steiner: „Dacă trasăm o hartă a cafenelelor, vom obţine unul dintre jaloanele esenţiale ale noţiunii de Europa”. Cei doi ambasadori au mers pe jos, dar şi pe trotinetă, am vorbit mult despre Europa, despre ce s-a realizat în timpul preşedinţiei austriece şi despre provocările care aşteaptă România odagtă cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

„Începută la ambasada Austriei, plimbarea noastră s-a terminat seara la ambasada României, după ore de discuţii în care am împărtăşit idei şi experienţe, ne-am povestit despre austriecii şi românii din Paris şi, mai ales, am învăţat să ne cunoaştem mai bine”, îşi încheie Luca Niculescu postarea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.