Povestea vieții primarului Marian Vanghelie – 15 ani pe scena politică. De la Primărie, în arest

Marian Vanghelie

Marian VanghelieMarian Vanghelie este unul dintre cele mai sonore nume din viața politică românescă. Și asta nu datorită abilităților lui de politician, ci pur și simplu pentru că există. Apariția lui Marian Vanghelie a fost o surpriză. În anul 2000, PSD câștiga în București majoritatea în Consiliul General, dar și toate cele șase primării din Capitală. Primar general era atunci Traian Băsescu. Marian Vanghelie triumfa la sectorul 5. A avut noroc. Votul din 2000 a fost unul politic, anti CDR.

Din 2000 și până în prezent, Marian Vanghelie a adunat patru mandate de primar și are nu mai puțin de 15 ani la Primăria Sectorului 5. Vanghelie a început să-și arate colții chiar din primele zile de mandat. El s-a contrat dur cu Traian Băsescu, au ajuns și la Tribunal, dar până la urmă au cedat, ba unul, ba altul.

Marian Vanghelie ieșea în evidență la fiecare declarație. În perioada primului mandat, discursul lui Vanghelie era extrem de sărac, însă mesajul pe care îl transmitea nu avea nevoie de prea multe explicații. În urma unor dispute mai dure cu adversari din administrația locală, Marian Vanghelie a avut una dintre cele mai exotice declarații. „Nu mă sperie pe mine guțumanii ăștia. Eu îi iau, îi bag în portbagaj, îi duc la kilometrul 36, îi ung cu miere și le dau drumul prin pădure să-i mănânce ursul”. Așa trata Vanghelie disputele cu adversarii săi.

Sau când voia să fie mai dur, Vanghelie avea o replică. „Nu-i lași tati de capul lor. Tu te impui. Dacă nu înțelege de vorbă bună, trecem cu genunchiul pe grumaz”. Între două declarații și trei replici, primul mandat al lui Marian Vanghelie se încheie. Și nu pleacă de la Primărie. Câștigă al doilea mandat.

Între ajutoare sociale și Economat

După un mandat primele realizări ale lui Vanghelie sunt simple. Majoritatea gunoaielor din șantierele abandonate din sectorul 5 au fost evacuate, iar clădirile neterminate au fost împrejmuite cu garduri pentru a evita posibile accidente. În aceste condiții Vanghelie a obținut fără probleme al doilea mandat.

După un mandat de patru ani la Primăria Sectorului 5, Marian Vanghelie avea să prindă contur. A început să iasă la dezbateri televizate, a început să apară alături de politicieni de bază ai perioadei respective și evident a început să aibă pretenții.

Din al doilea mandat, Vanghelie a înțeles că acțiunile lui trebuie să aibă impact. Nu a trecut la lucruri grele. A știut ce vrea omul de rând. A renovat din temelii Piața Rahova (una dintre cele mai insalubre din Capitală, până la jumatatea anilor 2000), a renovat Piața Coșbuc, care era aproape abandonată și a început și reabilitarea Pieței Ferentari. În paralel a deschis magazine ieftine de tip economat, lucru care i-a adus simpatia din partea pensionarilor din sector.

Încă din primul mandat, Vanghelie a speculat caracteristica de cel mai sărac sector din București și a implementat un sistem masiv de ajutoare sociale. Aveau să-i asigure un electorat stabil.

Apropierea de scena politică

La sfârșitul primului mandat de primar și începutul celui de al doilea, Marian Vanghelie a reușit să se impună la PSD Sector 5. Și-a format un nucleu care îi era fidel. Cu pași mici, Vanghelie țintește spre șefia PSD București. Susținut de nucleul format la sectorul 5, dar și de oameni din organizația de București, Marian Vanghelie începe să controleze Capitala. La nivel politic.

La nivel administrativ înregistrează un eșec. Pierde alegerile din 2005 cu Adriean Videanu. Dar nu se lasă. Râmâne la sectorul 5 și la partid. În toată această perioadă, Vanghelie nu ezită să intre în conflicte dese cu Videanu. Ca și în cazul disputelor cu Traian Băsescu, Vanghelie ajunge și cu Adriean Videanu prin tribunale. Însă nu pierd nici unul, nici altul. Pentru Marian Vanghelie este un exercițiu bun de imagine.

În toată această ascensiune, Marian Vanghelie rămâne liderul perlelor din declarații. Supărat de unii adversari personali, de prin ministere, Marian Vanghelie a scos una dintre cele mai celebre perle ale carierei sale: „Am auzit aseară nişte băieţi simpatici de la ministere şi îi trimit dracului la muncă sau să citească câteva almanahe”. Atât. Ce să-i zici. El este.

Mai puțin cunoscută este replica prin care Marian Vanghelie îl acuza pe Adriean Videanu că direcționează bani de la bugetul Capitalei către Primăria Sectorului 3, condusă atunci de Liviu Negoiță, fin de cununie al fostului primar general.

Într-o conferință de presă, Vanghelie sare la gâtul cumetriilor politice din jurul administrației locale și afirmă: „De la Primăria Capitalei, către unele sectoare merg bani preferențial. Nu știu eu să explic procedeul ăsta, dar eu văd lucrurile așa. La Primăria Capitalei este un burlan mare. Un burlan pe care umblă banii publici. Burlanul ăsta are un traseu precis. Ajunge la Primăria sectorului 3, la finul Negoiță. Dar la capătul burlanului știți cine stă cu buzunarele șă încaseze banii? Uite, e vorba de Prigoană. E cel mai tare din sectorul 3. Ia gunoiul, ridică mașini, pune flori, bate muște, face de toate. Și la final încasează banii”.

De la Vanghelioane, la dispute politice

Încă din primul mandat, Marian Vanghelie a știut cum să intre pe sub pielea omului. Chiar dacă era primar la cel mai sărac sector din Capitală, Vanghelie a găsit soluția de a se face cunoscut în tot Bucureștiul. Așa că a început să organizeze în fiecare an, pe bani puțini Revelioane la Complexul Expozițional Romexpo. A reușit să strângă peste 5-6000 de oameni în fiecare an. Rețeta a fost simplă. Mâncare, băutură și distracție. Dar asta nu e tot, Vanghelioanele au devenit celebre în toată țara pentru că ele erau transmise de Televiziunea Națională.

Celebritatea Vanghelionului avea să se stingă. Acum un an. Disputele politice cu colegii săi de partid au făcut ca Vanghelie să nu se mai ocupe de organizarea Revelionului la Romexpo, ci să își ferească spatele în clenciurile în care intrase cu colegii lui social-democrați.

Vanghelie era în război deschis cu tripleta Ponta, Dragnea, Ghiță. Unul dintre cei mai vizibili adversari ai lui Vanghelie a fost totuși Sebastian Ghiță. Patronul România TV era ridiculizat de Vanghelie atât în ieșirile publice cât și la la cele private. Vanghelie a povestit o scenă de la ziua de naștere a colegului Dan Nica. Vizibil iritat de Sebastian Ghiță, Marian Vanghelie a replicat dur la dresa acestuia: „Bă, dacă mai râzi ca prostul, ce ai spune dacă ţi-aş rupe mâna şi te-aş bate cu ea?”

Disputele de genul ăsta s-au înmulțit, iar în jurul lui Marian Vanghelie a început să se trângă lațul. Încă de anul trecut administrația pe care o conduce a fost călcată de DNA, ANI i-a făcut dosar primarului de la sectorul 5, ca în final, tot DNA să îi scotocească prin contracte și să-l încătușeze.

De la audieri, în cătușe

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost retinut, joi seara, pentru 24 de ore de procurorii DNA .Patru persoane, printre care şi vărul lui Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, au fost reţinute în dosarul în care este implicat şi edilul.

Marian Vanghelie a fost dus joi seară la audieri la sediul DNA. Joi au avut loc percheziţii făcute de DNA acasă la Marian Vanghelie, dar şi la Primăria Sectorului 5, condusă de acesta. Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu Primăria în valoare de două miliarde de lei.

Vanghelie l-ar fi ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru firmele pe care acesta le controlează, acordarea unor contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un „comision” de aproximativ 20% din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie.

Marian Vanghelie este suspectat de fapte de abuz în serviciu, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru. Procurorii DNA verifică modul în care, începând din 2007 şi până în prezent, au fost acordate lucrări finanţate din bugetul public al Primăriei Sectorului 5, către o anumită societate comercială.

Este vorba despre contracte acordate pentru reabilitarea de instituţii de învăţământ – grădiniţe şi şcoli. Au avut loc descinderi la sediul Primăriei, la sediul Administraţiei Domeniului Public Sector 5, la domiciliul lui Marian Vanghelie şi la sediul firmei respective – Callex Business Group.

Prejudiciul estimat se ridică la două miliarde de lei. Lucrările finanţate din bani publici ar fi fost acordate nelegal, iar, potrivit unor surse judiciare, Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de 20% din suma acordată pentru lucrări, adică aproximativ 90 milioane de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.