Povestea fabricii ilegale de țigări din Brașov unde acționarii erau interlopi locali, un racket moldovean și consulul onorific al Iordaniei

legislația românească caz de corupție țigări piața neagră

O grupare de trafic de țigări a decis în 2012 să nu se mai piardă vremea să introducă în țară țigarete produse în Republica Moldova, ci să deschidă o adevărată fabrică ilegală în mijlocul României, la Brașov, de unde să distribuie apoi marfa.

Veaceslav Hariton
Veaceslav Hariton

La începutul lunii februarie 2012, Veaceslav Hariton (foto), Khlaif Salim și Cătălin Maxim au convenit “asupra modalității în care pot organiza și desfășura pe teritoriul României activități ilicite având ca obiect producerea de țigarete, pe care, ulterior, prin intermediul a diferite persoane fizice, să le comercializeze pe piața neagră a produselor de profil”, precizează procurorii DIICOT în rechizitoriu întocmit în urmă cu doi ani, când au descoperit rețeaua. Celor trei li s-au mai adăugat, după “lansarea” fabricii ilegale și interlopul brașovean, George Claudiu Secară, dar și consulul onorific al Iordaniei la Brașov, Dahabreh Raed.
Hariton este un membru al temutei grupări de rackeți de peste Prut, coordonate de Ion Gușan, zis Nelu Patron sau “Hoțul în lege”. Maxim

Organizare mafiotă

Atribuțiile – Ca la orice fabrică normală, liderii rețelei atribuții de conducere pe câte un departament al „uzinei” ilegale de țigarete:

Veaceslav Hariton – cel legat de aducerea, locarea/relocarea și paza instalațiilor de producere a țigaretelor, de recrutarea forței de muncă și de distribuirea țigaretelor;

Khlaif Salim – cel legat de identificarea spațiilor de producție și de depozitare a materiei prime și țigaretelor, de distribuire a produselor finite și de cazare/transportare a forței de muncă;

Cătălin Maxim – cea legată de amenajarea și paza spațiilor de producție, asigurarea mijloacelor de transport necesare relocării instalațiilor, supravegherea muncitorilor realizată de. S-a stabilit totodată că acesta din urmă a fost implicat și în activitățile de producție a țigaretelor.

Locația. Khlaif Salim s-a întâlnit cu Dahabreh Raed, consulul onorific iordanian, și i-a cerut acestuia, „comunicându-i şi scopul folosinţei ulterioare,  punerea la dispoziţie imobilul situat în Braşov, str. Plantelor, FN”, precizează anchetatorii.

Amenajarea spațiului. „În intervalul februarie – martie 2012, conform înţelegerii cu Khlaif Salim,  Cătălin Maxim împreună cu martorul Bobeş Sebastian au amenajat în interiorul halei un spaţiu înconjurat cu panouri din lemn de plută şi antifonat cu vată industrială”, se scrie în referat.

Forța de muncă. După amenajarea spaţiului, Hariton a adus în incintă instalaţiile necesare producţiei şi totodată s-a preocupat de ajungerea pe teritoriul României a forţei de muncă.

„Din probele administrate a rezultat că producţia a durat aproximativ 3 luni în vara anului 2012, fiind realizate ţigări marca „Plugarul”, marcă originară din Republica Moldova”, mai scriu anchetatorii.

Relocarea, cu tractorul

La finele anului 2012, membrii grupului au decis stoparea producţiei şi relocarea instalaţiilor pentru că se temeau că au fost descoperiți de către autorități. În acest sens au solicitat sprijinul inculpatului Secară George-Claudiu. “La data de 04 ianuarie 2013, Maxim Cătălin-Ioan a apelat la Pitiş Vasile, administrator al unei firme de transport internaţional, care a pus la dispoziţie ansamblul cap tractor/semiremorcă, fără a cunoaşte natura utilajelor industriale şi s-a implicat în mutarea instalaţiilor din spaţiul iniţial într-o parcare aflată în Braşov, str.Fundătura Hărmanului, nr.10-12″, au descoperit procurorii DIICOT.
Spionaj

Anchetatorii au mai găsit în posesia membrilor grupării un dispozitiv avansat de spionaj. “Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr.460131/17.05.2013 întocmit de către Institutul pentru Tehnologii Avansate a rezultat că: dispozitivul depistat la locuinţa inculpatului are o funcţie de tip „spy bug” ce permite monitorizarea audio pe o rază de câţiva metrii, atenţionarea localizatorului când obiectivul monitorizat părăsește un perimetru predefinit și când începe să se pună în mișcare, funcțiile principale ale dispozitivelor de acest gen sunt, printre altele, spionajul audio al unor încăperi și monitorizarea unor convorbiri intime, și se concluzionează că dispozitivul supus evaluării tehnice asigură funcțiile menționate iar în condiții corecte de instalare și utilizare prin funcționarea sa se pot crea premisele pentru producerea unor fapte ce conduc la lezarea de drepturi și libertăți cetățenești”, se scrie în referat.

Întâlnirea de taină, greșeala fatală

țigăriÎn luna martie 2013, după mai multe descinderi ale forțelor de ordine, membrii grupării au decis să se întâlnească pentru a-și salva afacerea. În acest sens, Hariton Veaceslav s-a deplasat în localitatea Hărman, judeţul Braşov, unde s-a întâlnit cu Secară George-Claudiu şi Khlaif Salim în locuinţa celui dintâi, după care împreună cu cetăţeanul iordanian s-au deplasat către depozitul din str.Plantelor, FN, solicitând în prealabil lui Secară George-Claudiu să îl informeze pe Maxim Cătălin-Ioan de venirea lor şi să îi ceară să îi aştepte.
Întâlnirea a oferit proba că aceștia alcătuiau o rețea, așa încât anchetatorii au decis imediat reținerea lor. “În scurt timp, lucrătorii de poliţie au descins la depozitul situat pe str.Plantelor, FN, unde au fost identificaţi Maxim Cătălin-Ioan şi Chirvasă Antonel. În cursul derulării activităţii de percheziţie, conform înţelegerii anterior descrise, au ajuns la locaţie Hariton Veaceslav şi Khlaif Salim, fiind la rândul lor imobilizaţi.

Acuzațiile

Membrii rețelei au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de:
Veaceslav Hariton, Salim Khlaif și Cătălin Maxim: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă
Raed Dahabreh: sprijinirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală și complicitate la producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă
George Claudiu Secară: aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, deţinerea de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor și deţinerea de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.