Cum îi sfidează politicienii pe români: Ministrul Energiei nu cunoaște prețul carburanților. Tăriceanu nu vede scumpirile la pompă

0
197

Reintroducerea supraaccizei la carburant, care a făcut ca litrul de combustibil să depăşească, la pompă, pragul de 5 lei, îi afectează doar pe românii de rând. Nu însă și pe politicieni.

Ministrul Energiei, Toma Petcu (ALDE), care ar fi trebuit să cunoască cel mai bine problema escaladării prețurilor la carburanți, a recunoscut cu seninătate că habar n-are cu cât s-au scumpit carburanți, atunci când a fost întrebat dacă a văzut majorări la pompă.

”Nu am carnet, că nu sunt șofer. Sincer. Nu, nu alimentez și nu cunosc prețul”, a declarat, pentru Digi24.ro, Toma Petcu, ministrul Energiei.

Nici șeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, de altfel un împătimit al șofatului, nu a remarcat vreo schimbare pe panourile de afişaj ale benzinăriilor.

”Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant . Vă duceți la benzinărie să cumpărați benzină sau motorină? Nu. Păcat, eu mă duc și o să vă spun că sunt diferente de preț foarte mari, care pot să meargă până la 10% între prețurile practicate de diferite rețele de distribuție și între stațiile de benzină care sunt, de exemplu, în București, în alte zone din țară”, a declarat, pentru Digi24.ro, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Reacția Opoziției și a Președinției

Declaraţia preşedintelui ALDE a stârnit reacții atât din Opoziţie, cât și de la președinție. Ludovic Orban, președintele PNL: ”Nu stiu cum nu a văzut domnul Tăriceanu creșterile la pompă. Probabil nu alimentează el la pompă, îi alimentează șoferul mașina”.

O reacție a avut și Președinția, prin purtătorul de cuvânt. Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale: ”Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteţi afla foarte simplu, întrebând orice român, orice cetăţean care a cumpărat combustibil în aceste zile şi care a trebuit să scoată mai mulţi bani din buzunar”.

Șeful PSD, de cealaltă parte, admite că preţurile la pompă au crescut, dar dă vina pe companiile petroliere şi pe guvernările precedente.

Liviu Dragnea, şeful PSD: ”Când s-a discutat după alegeri că noi am spus că vrem să prorogăm eliminarea taxei pe stâlp şi eliminarea supraaccizei, toată lumea a sărit: nu, eliminaţi-le pentru că marile companii, care şi spuneau lucrul ăsta, o să dea preţul în jos. S-a întâmplat? Nu. Marile companii se uită doar la profitul lor”.

A doua tranşă de majorare a supraaccizei, programată pentru 1 octombrie, ar putea adăuga încă 19 bani la fiecare litru de carburant. Ar mai fi, însă, ceva speranţe ca această taxă să fie eliminată, aşa cum au decis senatorii din Comisia de Buget-Finanţe. Propunerea trebuie, însă, mai întâi să treacă şi de Camera Deputaţilor, apoi să ajungă în plen.

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium de benzină și motorină, acestea au depășit deja prețul de 5 lei pe litru.

LĂSAȚI UN MESAJ


*