Pesta porcină africană evoluează periculos pentru România

focar de pestă porcină africană

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice, de la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. 

Pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați 123.411 porci afectați de boală.

În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj și Bihor, prezența virusului a fost confirmată în 13 localități. Au fost uciși 1.281 de porci domestici și au fost afectați 15 porci mistreți.

În data de 13.08.2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în data de 24.08.2018 a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din județul Satu-Mare.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 152 de localități, din județele: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 48.779 de porci domestici din gospodăriile populației, iar în 11 exploatații comerciale de mare capacitate, o exploatație comercială de tip A și în abatorul aparținând unei ferme, au fost uciși 73.351 de porci.

Au fost afectați 25 de porci mistreți.

Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA, se prezintă astfel:

Regiunea de N-V a României:

— Județul Satu-Mare — 6 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;

— Județul Bihor — 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;

— Județul Sălaj — 4 cazuri la mistreți:

Regiunea de S-E a României:

— Județul Tulcea — 544 de focare, din care 537 focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploatație comercială de tip A, 5 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploații comerciale și 23 cazuri la mistreți;

— Județul Brăila — 34 de focare în gopodăriile populației și 6 în exploatații comerciale;

— Județul Constanța — 54 de focare în gospodăriile populației;

— Județul Ialomița — 94 de focare în gospodăriile populației și 2 cazuri la mistreți;

— Județul Galați — 2 focare în gospodăriile populației;

— Județul Ilfov — 4 focare, un focar într-o anexă a unei stâne, un focar în Pădurea ?tefăne?ti ?i 2 focare în gospodăriile populației;

— Județul Călărași — 9 focare în gospodăriile populației.

În ceea ce privește situația despăgubirilor proprietarilor afectați, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploatații, în valoare totală de 6.799.410 lei. Dintre acestea 84, în valoare de 222.060 de lei au fost plătite. Se află în curs de finalizare evaluarea despăgubirilor pentru 681 de exploatații.

Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.