Orașul terenurilor de aur din Bărăgan și-a ales același primar, deși este cercetat de DNA că i-a lăsat pe alegători fără pământ

Dorel Dorobanţu, edilul oraşului Fundulea, din inima Bărăganului, are din 5 iunie al patrulea mandat în fruntea orașului din județul Călărași. În ciuda succesului politic, edilul PSD are probleme cu legea. Este cercetat de DNA pentru retrocedări ilegale de terenuri aflate în administrarea Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea. Dorobanţu a fost declarat şi incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Aceste suspiciuni privind activitatea edilului nu i-au împiedicat pe alegători, cei care sunt de fapt prejudiciați de eventualele nereguli ale lui Dorobanțu, să-l aleagă a patra oară.

La începutul anului 2016, Dorel Dorobanţu a fost declarat incompatibil de ANI, pentru perioada 26 septembrie 2012 – 29 octombrie 2013. Conform ANI, acesta a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic Fundulea, încălcând legea.

Mai mult, problemele lui Dorobanțu nu s-au terminat aici. DNA i-au pus, pe 30 septembrie 2014, sub învinuire pe Jenel Şerban, prefect al judeţului Călăraşi, și pe fostul-actual sub acuzaţia de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

Conform procurorilor, în 12 iulie 2007, Dorel Dorobanţu, primarul din Fundulea, şi un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unui teren în suprafaţă de 1.982,54 de hectare, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru punerea în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale din Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând articolul 47 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe. Aceste prevederi, însă, notau procurorii anticorupţie, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.

MOD DE ACȚIUNE

Metoda prin care terenurile din Fundulea au „dispărut” de hectare de teren agricol au dispărut din proprietatea statului din Bărăgan, zonă considerată și „Grânarul României”, a fost una cu trei mutări aranjate.

Pasul 1. Moștenitorii defuncților fără avere

Prima mișcare a constat în apariția, din senin, a unor moștenitori. Spre exemplu, terenurile de la Stațiunea Fundulea au fost oferite lui Adrian și Mihaela Pienaru care ar fi fost descendenții ai moșierului Visipescu, al cărui pământ a fost naționalizat de comuniști. Acesta ar fi deținut moșii în mai multe localități din România.

Din actele pe care ni le-a pus la dispoziție Mihai Pălăngeanu, reiese din testamentul defunctei Constanța Torand că nu a avut terenuri în proprietate. Pentru a face legătura între moșier și moștenitori s-a apelat la angajatii Primăriei care au dat declarații prin care au susținut că cererile sunt îndreptățite, fiind din partea unor descendenți reali. Cu atât și nimic mai mult s-a moștenit Bărăganul!

„Imediat după ce s-au făcut punerea în posesie, terenul a și fost vândut către oameni de afaceri din Turcia. Am vorbit cu Mihaela Pienaru și mi-a confirmat acest fapt”, explică Pălăngeanu.

Mutarea 2. Nu mai sunt terenuri în județ

Comisia județeană de retrocedare din Călărăși, condusă de fostul prefect Jenel Șerban, ia decizia, în 2007, de punere în posesie a moștenitorilor.

Așa că se caută teren în județ, dar primarii din tot județul, cu o singură excepție (Fundulea), susțin că nu au teren liber. Minciuna aleșilor a fost descoperită, anul acesta, chiar de verificările Corpului de Control al Primului Ministru, care a descoperit că în Călărași, în urmă cu șapte ani, erau libere pentru restituire 45.000 de hectare din care se puteau retroceda cele 2.000 cerute de moștenitori.

Pasul 3. Apar terenuri libere doar în Fundulea

Primarul din Fundulea, Dorel Dorobanțu, răspunde Prefecturii, anunțând că este pământ liber pentru restituire la el în localitate.

Asta după ce, potrivit sintezei raportului Corpului de Control, primarul din Fundulea este cel care a inițiat, pe 12 iulie 2007, transferul ilegal a 2.000 de hectare de la institut către localitatea pe care o conduce.

Dorobanțu, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, a delimitat o suprafață de 1.982,54 de hectare, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Institutului de Cercetare.

A doua zi, pe 13 iulie 2007, Comisia Județeană de Fond Funciar Călărași, condusă, potrivit legii, de prefectul Jenel Șerban, a dat o hotărâre prin care a aprobat ilegal, spune Corpul de Control, trecerea celor 1.982 de hectare de teren în domeniul privat al orașului Fundulea.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.