Operațiunea „Marea Prăduială”! Procurorii cercetează un membru în fosta conducere de la Curtea de Conturi pentru terenul retrocedat ilegal lui Borcea

Curtea de Conturi
VIP-urile din dosarul „Marea Prăduială”, prin care a fost înstrăinat terenul Curții de Conturi: Gabriel Oprea, Dan Drosu Șaguna și Neculai Onțanu

Terenul de pe malul lacului Colentina, pe care se construia hotelul lui Gabriel Oprea, dar și alte terenuri învecinate ajunse în proprietatea unor cunoscuți politicieni sau afaceriști veroși a fost furat din proprietatea publică a statului.

Cetățeanul.net a prezentat încă din luna iunie modul cum s-a „furat” de la Curtea de Conturi un teren de 8.300 de metri pătrați și cum a ajuns, ilegal, în proprietate privată, prin implicarea sau complicitatea unor persoane din conducerea instituției amintite. Procurorii anticorupție au confirmat dezvăluirile Cetățeanul.net, un membru al fostei conduceri a Curții de Conturi este cercetat pentru corupție. Anchetatorii au bănuială că o sumă de bani a ajuns la un reprezentant al instituției amintite.

Autori: Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Din rechizitoriului trimis la Curtea de Apel București de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reiese că un membru al conducerii Curții de Conturi din anul 2006 a facilitat obținerea aprobărilor prin care instituția renunța la un teren de 8.300 mp la solicitarea Primăriei Sector 2. Suprafață care apoi a fost retrocedată de edilul Neculai Onțanu către interpuși ai lui Cristian Borcea și Dragoș Dobrescu.

Reprezentanții DNA au refuzat să ne precizeze numele persoanei. Cu toate acestea, Cetățeanul.net a prezentat în luna iunie că două persoane din cadrul fostei conduceri a Curții de Conturi au fost implicate în această retrocedare frauduloasă. Este vorba de fostul președinte al Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna, și fostul secretar general al instituției.

Aurel Radu a intrat în combinație pentru că avea pile la Curtea de Conturi

Curtea de Conturi
Terenul atribuit Curții de Conturi, chiar pe malul lacului, a aprins „pohtele” Mafiei imobiliare

Conform rechizitoriului anchetatorilor, reiese că fostul director al Metrorex Aurel Radu a fost implicat în retrocedare în baza „relației apropiate dintre acesta cel care ocupa funcţia de director al Direcţiei de control financiar Bucureşti din cadrul Curţii de Conturi”. Reamintim că Aurel Radu s-a ales cu un teren de 1.500 mp în zona retrocedată ilegal.

„Solicitarea lui Neculai Onțanu ca o parte din foloasele materiale să îi fie remise lui Radu Aurel a urmărit recompensarea demersurilor efectuate la nivelul Curții de Conturi, urmând să fie continuate cercetările în cauza disjunsă pentru a stabili dacă sumele obținute de Aurel Radu în urma vânzării terenului și retrase în numerar au fost remise lui către două persoane din cadrul Curții de Conturi”, se mai precizează în rechizitoriul anchetatorilor.

Astfel, terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu. În cursul anului 2006, la solicitarea primăriei Sectorului 2, Curtea de Conturi a renunțat la acest imobil și l-a predat autorității locale.

Predarea s-a realizat fără ca bunul să fie scos din domeniul public, printr-un simplu protocol care nu a fost semnat de toate persoanele desemnate în acest sens, iar din verificările efectuate în cursul urmăririi penale nu s-au putut identifica argumentele care au stat la baza acestei decizii.

Fostul președinte Șaguna a răspuns afirmativ, secretarul a semnat protocolul

Curtea de Conturi
Dan Drosu Șaguna a fost de acord cu cedarea ilegală a terenului, fără hotărâre de guvern și fără să să înștiințeze plenul Curții de Conturi.

Potrivit unor surse oficiale, fostul președintele Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna a răspuns afirmativ scrisorii primăriei lui Neculai Onțanu. Răspunsul a fost dat ilegal, spun sursele, deoarece Șaguna nu a cerut aprobarea plenului Curții de Conturi și nici a comitetului de conducere, iar terenul nu putea fi luat Curții de Conturi decât printr-o hotărâre de guvern!

După răspunsul ilegal al lui Șaguna, între Curtea de Conturi şi Primăria sectorului 2 s-a semnat un protocol „penal” de predare-primire a terenului. Șaguna nu a mai semnat însă protocolul! Pe protocolul ilegal și-a pus semnătura secretarul general de atunci al Curții de Conturi.

Hotărârea prin care a fost atribuit terenul pentru construcția sediului Curții de Conturi a fost semnată și de Șaguna, care acum a „uitat” de ea. Deși hotărârea nu a fost aprobată sau modificată niciodată, terenul a ajuns în proprietatea unor politicieni și afaceriști

Curtea de Conturi
Hotărârea prin care a fost atribuit terenul pentru construcția sediului Curții de Conturi a fost semnată și de Șaguna, care acum a „uitat” de ea. Deși hotărârea nu a fost aprobată sau modificată niciodată, terenul a ajuns în proprietatea unor politicieni și afaceriști

Contactați telefonic în luna iunie, cei doi au susținut că nu-și mai aduc aminte de terenul dat prin hotărâre de Guvern. Dan Drosu Șaguna, președinte al Curții de Conturi a României până în 2008,  „Nu-mi aduc aminte! Nu știu, nu știu despre ce este vorba! Această chestiune îmi este total necunoscută! Este posibil să se fi ocupat de problema aceasta secretarul general! Nu rețin această temă, iar eu sunt un om care are o memorie foarte bună!”, ne-a declarat fostul președinte al Curții de Conturi. Chiar dacă spune (minte?) că nu-și amintește, Dan Drosu Șaguna a semnat hotărârea de guvern prin care primea terenul (vezi, mai sus, hotărârea).

Surse oficiale susțin că tot Șaguna a semnat și scrisoarea prin care se declara de acord cu cedarea terenului, fără să existe o hotărâre de guvern și fără aprobarea plenului Curții de Conturi!

Nicolae Văcăroiu: „Terenul a fost cedat nelegal”

Actualul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, ne-a declarat că, în opinia domniei sale,terenul a fost cedat ilegal de Curtea de Conturi a României. „Terenul nu avea cum să ajungă legal, în proprietate privată, pentru că a fost trecut, prin hotărâre de guvern (HG 1608/2004 – n.n.) în proprietate publică. Terenul Curții de Conturi nu putea fi scos legal din proprietate publică decât tot prin hotărâre de guvern! Or, o asemenea hotărâre nu există!”, ne-a declarat Nicolae Văcăroiu.

Cine a înhățat terenul Curții de Conturi

Deși terenul este și astăzi, legal, domeniu public al statului destinat construirii sediului Curții de Conturi a României, el a fost demult împărțit în mai multe loturi care s-au dat sau s-au vândut mai multor personalități din lumea politicii sau a afacerilor mai mult sau mai puțin subterane.

Astfel, contra unor șpăgi de 3,5 milioane de euro date către primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru, în 2007 a fost pus în posesia terenului Tudor Ioan Ionescu (urmaș al politicianului interbelic Take Ionescu). „Ulterior, a fost emis titlul de proprietate nr. 100421 din 20.09.2007 pe numele lui Tudor Ionescu pentru o suprafață de teren totală de 9,6839 ha, compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu”, scriu procurorii DNA.

Terenul a ajuns apoi în posesia nepoatei a lui Gabriel Oprea, Loredana Radu, a fostului director de la Metrorex, Aurel Radu, dar și în proprietatea unei firme controlate de milionarul Dragoș Dobrescu, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Aceasta din urmă a vândut apoi mai multe parcele către politicieni cunoscuți sau oameni de afaceri, ale căror nume le vom dezvălui începând de marți, 28 iunie.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.