Negoiță nu închide Gara Titan Sud. CFR a respins planurile antieuropene ale primarului Sectorului 3

Negoiță nu închide Gara Titan Sud

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță nu închide Gara Titan Sud, care face legătura între București și Oltenița. Intenția edilului de a dezafecta aproape 4 km de calea ferată circulată intens a fost zădărnicită de conducerea CFR SA, compania de stat care gestionează infrastructura feroviară din România.

Probabil din cauza caniculei, la începutul lunii iulie Robert Negoiță a cerut CFR SA să dezafecteze cei 3,7 km de cale ferată de pe Șoseaua Industriilor, sub pretextul că șinele reprezintă ”un dezastru pentru cetățeni”. În loc de cale ferată, primarul voia să lărgească șoseaua, astfel încât să rezulte un bulevard modern.

Linia 802 București – Oltenița a fost construită în urmă cu 110 ani și pornește de la Gara Titan Sud (fosta 23 August), chiar lângă stația de metrou Republica de pe Magistrala 1. Negoiță voia ca trenurile să nu mai aibă capătul la Titan Sud, ci la 4 km în direcția Oltenița, la halta București Sud din comuna Cățelu care în prezent este prima dintre cele 17 opriri pe care le fac trenurile ce merg spre Oltenița.

”Este un dezastru pentru cetățenii din zonă, nu vrem să o desființăm, ci vrem să o mutăm doi kilometri mai încolo, să o scoatem din oraș. Pentru cetățeni este un dezastru social, anual mor zeci de oameni. Puteți veni la fața locului pentru a vedea dezastrul”, spunea primarul în vară, citat de HotNews.

Negoiță nu închide Gara Titan Sud. Ați fost la Londra, domnule primar?

Tot atunci, Negoiță promitea că, dacă șinele vor fi scoase, vor fi prelungite liniile de autobuz pentru a duce navetiștii la Cățelu, chiar dacă STB, fosta RATB, nu se află în subordinea sa, ci a Consiliului General al Municipiului București. Apoi, a venit cu altă promisiune fără acoperire: ”Mai bine ducem metroul cu o stație mai încolo, și îl conectăm cu trenul. Dar să băgăm trenul în oraș, nu, dacă îl băgăm în oraș îl băgăm subteran”. Nici în acest caz edilul de la Sectorul 3 nu are nicio atribuțiune, din moment ce Metrorex se află în subordinea Ministerului Transporturilor. În plus, nici în marile orașe europene trenurile nu sunt întotdeauna duse în subteran. Londra, bunăoară, are o vastă rețea de cale ferată de suprafață, utilizată inclusiv pentru transportul urban.

Negoiță nu închide Gara Titan Sud. Răspunsul tranșant de la CFR

Planurile edilitare antieuropene (transport rutier, cu autobuzul, în loc de feroviar) ale primarului Sectorului 3 au fost însă spulberate de conducerea CFR SA, așa că Negoiță nu închide Gara Titan Sud.

Negoiță nu închide Gara Titan Sud
Asta e linia ferată pe care Robert Negoiță voia s-o trimită la fier vechi

Oficialii CFR amintesc faptul că linia de cale ferată Titan Sud – București Sud (Grupa Călători) face parte integrantă din linia 802 Titan Sud – Oltenița, linie neinteroperabilă. Această linie este închiriată, conform prevederilor legale, unui gestionar privat de infrastructură, iar serviciul public de transport feroviar de călători între Municipiul București și județul Călărași, având ca punct terminus orașul Oltenița, este asigurat de un operator feroviar privat – Tranferoviar Călători (TFC).

”Serviciul public de transport feroviar de călători pe această linie a înregistrat în 2018 o creştere de circa 3%, față de anul 2017, an în care numărul de călători pe întreaga secție a fost de 1.465.786, cu o medie lunară de 122.148 călători. Din punctul de plecare Titan Sud s-au transportat 1.183.422 de călători, media lunară fiind de 98.618 călători. De asemenea, în anul 2017 au fost emise 15.291 de abonamente, dintre care 4.216 de abonamente pentru elevi şi studenți. Având în vedere că Halta Titan Sud este un punct multimodal de transport, cu acces facil la metrou, stații de tramvai și autobuz, care facilitează transportul unui număr însemnat de navetiști – angajați, elevi, studenti – considerăm că dezafectarea acestui tronson de linie ferată ar defavoriza anumite categorii sociale care folosesc acest mijloc de transport, context în care CNCF CFR SA nu poate da un aviz favorabil”, se arată în răspunsul CFR la solicitarea Cetățeanul.net în care se precizează că Negoiță nu închide Gara Titan Sud.

Negoiță nu închide Gara Titan Sud. Integrare în peisajul urban, nu dezafectare

Și specialiștii în mobilitate urbană îl contrazic pe primarul Robert Negoiță. ”Poate că în momentul de față linia respectivă nu arată foarte prietenos cu orașul. Ea a fost construită în alt context, când acolo era o zonă exclusiv industrială. Soluția este însă integrarea în peisajul urban, nu dezafectarea ei. Primăria Sectorului 3 ar trebui să propună CFR SA un proiect de reintegrare urbană a căii ferate”, a declarat pentru Cetățeanul.net Ștefan Roșeanu, președintele Asociației pentru Mobilitate Metropolitană.

El a amintit faptul că la nivel european se pune accentul pe dezvoltarea rețelelor feroviare, ca mijloc de transport ecologic, și nicidecum pe dezafectarea lor. Roșeanu a dat în acest sens exemplul orașelor Strasbourg (Franța) și Kehl (Germania), care sunt unite de o linie de tramvai. Același lucru se întâmplă și între Basel, în Elveția, și mai multe orașe din Germania și Franța.

Primarul nu e prieten nici cu tramvaiele

Dincolo de lovitura primită de la CFR, primarul Robert Negoiță a mai încasat una și de la Societatea de Transport București (STB, fosta RATB). STB a trimis către Primăria Sectorului 3 o adresă prin care-l soma pe edil să îndepărteze ghivecele de beton amplasate între șinele de tramvai de pe Bulevardul Camil Ressu. Motivarea cererii STB constă în faptul că aceste jardiniere stânjenesc circulația tramvaielor în zonă. Jardinierele nu au fost nici acum ridicate, dar cert este că Negoiță nu închide Gara Titan Sud. Nu are cum.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.