Firma în care grupul Murfatlar a ascuns o datorie de 457 milioane de lei. ANAF e neputincioasă

În luna martie a anului trecut, în topul celor mai mari datornici la bugetul de stat își făcea loc, până pe locul patru, obscură firmă de din comuna Poșta Câlnău, județul Buzău. Este vorba de srl-ul Oana Management care avea o datorie la bugetul public în valoare de 336 milioane de lei.

La sfârșitul anului trecut, debitul la stat al acestei firme care face din grupul de firme Murfatlar, a crescut până la suma de 445 milioane de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nereușind să recupereze, practic, niciun leu.

Oana

Cetăţeanul.net a semnalat încă de la mijlocul anului trecut faptul că în acest micuţ srl, fără datorii la stat până în 2013, au fost pasate datorii ale unor companii care fac parte din cel mai important grup de produse alcoolice din România.

Murfatlar
Platforma Euroavipo din Posta Calnău

Oana Management s-a strecurat în ultimul an pe locul patru în topul datornicilor la bugetul de stat, conform datelor oferite de ANAF în martie 2015, după Electrocentrale București (803 milioane de lei), Benz Oil (701 milioane de lei) și Televiziunea Română (cu 402 milioane de lei).

Oana Management, „depozitul” de datorii la stat

Pe 11 septembrie 2013, Oana Management era încă o firmă de contabilitate şi consultanţă necunoscută, cu taxele platătite la zi la o cifră anuală de afaceri de 15.000 de lei. De a doua zi și până în martie 2015, s-au acumulat datorii de 457 de milioane de lei fără ca statul să aibă posibilitatea să recupereze ceva din acest debit.

Societatea nu deține nici măcar un sediu, împarte camera 10 de pe platforma de la Poşta Câlnău cu o altă firmă a reţelei din jurul Murfatlar. Este vorba de All Drinks, ai cărei acţionari sunt interpuşii Emil Ion Chiorpec şi Constantin Cîrciumaru, administratorul de la Euroavipo, companie controlată de Ion Șerban Dobronăuţeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura. Euroavipo este producătorul de alcool din grupul de firme care s-a organiuat în jurul mărcilor Murfatlar, deţinută de firma Murfatlar România. Acestă companie este controlată de aceeaşi oamei de afaceri, fraţii Dobrănăuţeanu, Bucura şi Ivănescu.

Fuziune cu o „gaură neagră”

Explicatia restanțelor la bugetul public stă într-o fuziune în care a fost implicată Oana Management pe 12 septembrie 2013. Atunci, acest srl a absorbit două societăți – Hansa Distribution din București și Global Engineering tot din București. În cadrul acțiunii, Oana Management s-a ales cu datoriile pe care le avea la acel moment Hansa, fostă Signus Drinks.

Murfatlar
Deși miza este de sute de milioane de euro, Fiscul nu s-a prezentat încă la partida cu Dobronăuțeanu și asociații

Hansa era deținută, până la absorție, conform datelor publicate în Monitorul Oficial,  de George Ivănescu, Cătălin Bucura și frații Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu, cei care controlează şi reţeaua de firme din jurul mărcii Murfatlar. Unul dintre administratorii acestei firme a fost chiar Cătălin Vasilescu, principalul „acționar” din Oana Management.

În urma absorbției, cei patru afaceriști de la Hansa nu au primit nicio acțiune în noua firmă cu datorii la stat, și prin urmare nicio responsabilitate în plata datoriei. Motivarea: Hansa a intrat cu un pasiv (datoria uriașă la stat), deci nu avea dreptul la părți din srl-ul de contabilitate din Poșta Câlnău.

Originea datoriilor

Datoriile trecute acum în dreptul Oana Management sunt de fapt ale societăților Biborțeni și Euroavipo, firmă prin care este controlată compania Murfatlar România SA.

Acest micuț srl a preluat, prin fuziune, datoriile pe care le avea Hansa (fosta Signus Drinks) care la rândul său preluase restanțele de la Signus România Distribution. În această firmă apare în acționariat un  offshore Signus Establishment, dar și trei dintre perlele coroanei de alcool deținute de Bucura, Ivănescu și frații Dobronăunescu. Este vorba chiar de Murfatlar România SA, Fermele Murfatlar și Vitinicola Basarabi (fosta Vie-Vin Murtfatlar).

O altă direcție dintre care vin datoriile trecute în dreptul Oana Management este chiar Murfatlar. Conform raportul de insolvență al Euroavipo din martie 2015 reiese că această societate are încheiate mai multe contracte de achiziții alcool, asta deși Oana Management este o firmă doar de contabilitate și consultanță. “În această perioadă, societatea încearcă să suplinească lipsa activității de producție băuturi alcoolice prin încheierea unor acorduri de licenețe a mărcilor proprii și de preluare a activității de distribuție a acestora”, scrie executorul Euroavipo, SP Bălescu și Asociați IPURL. În continuare, se precizează și numele societății care a preluat activitatea firmei care controlează Murfatlar. “În vederea derulării contractelor încheiate în special cu Oana Management srl, pentru aprovizionarea activității de producție”.

Murfatlar
Buletinul procedurilor de Insolvență nr 4292/5 martie 2015

Conexiunile acţionarilor Oana Management cu Murfatlar

Legăturile dintre Cătălin Vasilescu și George Vrînceanu, acţionarii din acte de la Oana Management, şi grupul Murfatlar sunt vechi și se întâlnesc în mai multe societăți din cadrul grupului.

Prima conexiune cu grupul celor patru afaceriști începe chiar din firma Global Engineering, unde Vasilescu a deținut 0,46%, iar Vrînceanu a fost administrator. Societatea este deținută de două offshore-uri: European Land Investments SA din Insulele Virgine cu 24,8și Racemosum Associated SA cu 74,6%, tot din Insulele Virgine, reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu, avocata celor patru afaceriști.

Vasilescu a fost acționar minoritar și în Biborțeni (redenumită acum Aqua-Nat Prod & Distrib), societate controlată de grupul celor patru afaceriști prin aceleași Racemosum și European Land Investment. De altfel, Vasilescu și deține marca Biborțeni.

Romdrinks Eurotrade este o firmă deținută doar de Vasilescu care își are sediul în Complexul Euroavipo din Poșta Câlnău, acolo unde își are sediul și Euroavipo, societatea care face parte dintre acționarii Murfatlar și controlată de aceeași patru oameni de afaceri.

Aşa cum am a dezvăluit Cetăţeanul.net de anul trecut, grupul de firme Murfatlar acumulase o datorie de 1.115 milioane de lei. După ce debitele către stat ale Oana Management au crescut în câteva luni, restanţele la bugetul public ajung până la 1.236 milioane de euro.

Lista sumelor solicitate de stat de la firmele din grupul Murfatlar

  • Murfatlar România SA – 10 milioane de lei, recunoscute în procesul de insolvenţă. Acţionari:
    Murfatlar
    Dobronăuțeanu Ion Șerban, vicepreședinte al Federației Române de Șah

    Murfatlar: Euroavipo Poşta Câlnău (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).

  • Compania de Supraveghere IG srl – 208 milioane de lei. Acţionarul unic al firmei la data cererii insolvenței: George Ivănescu.
  • Vitivinicola Basarabi SA – 95 milioane de lei. Acţionarii firmei: George Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, European Wine Enterprise SA, Asociaţia Agricolă Isagri şi SIF Transilvania. Prin firmă au mai trecut Bighouse Management Limited din Insulele Virgine şi Cogan Overseas Limited tot din Insulele Virgine (reprezentate de avocata Rodica Galiceanu), dar şi firma Animalex, din care a făcut parte şi Mihaela Maria Ciuciureanu împreună cu soţul său, Claudiu. Aceasta este secretar general în Ministerul Agriculturii, iar între martie şi aprilie a fost chiar demnitar cu funcția de secretar general în minister. Din averea sa, conform declaraţiei publicate, amintim de: vila în Florida, casele de locuit în Prahova, conturile de 250.000 de dolari în Statele Unite şi bijuteriile de 75.000 de euro. Soţul secretarului general adjunct în Ministerul Agriculturii este un vechi partener de afaceri al grupului Murfatlar.
  • Euro Trade Invest SA– 2,3 milioane de lei, recunoscute la procedura de insolvenţă. Acţionari:
    Foto: Emanuel Dobronăuțeanu
    Foto: Emanuel Dobronăuțeanu

    George  Ivănescu, Cătălin Bucura, fraţii Dobronăuţeanu, Nicolae Mermeze şi Gheorghe Zlotea.

  • Oana Management – cu 457 milioane de lei.
  • Visteria Industries – 18 milioane de lei, recunoscute în procedura de insolvență. Acţionari: Viorel Potîrniche şi Cătălin Bucura. Viorel Potîrniche este și director la Murfatlar.
  • Sped Productie Grup – 0,8 milioane de lei, recunscute în procedura de insolvenţă. Acţionarul este offshore-ul Lopas Ansvalt din Liechtenstein, iar sediul firmei este tot în Poşta Câlnău.
  • Signus România Distribution – 1,5 milioane de lei
    Acţionari: Vitivinicola Basarabi, Animalex srl, Jura International Corp, Bighouse Management ltd, Evanston Industries ltd, Cogan Overseas ltd (offshore-uri din Insule Virgine Britanice sunt reprezentate de Rodica Galiceanu, avocata celor patru oameni de afaceri). Consiliul de administraţie este condus de Dante’s Management (firmă reprezentată de Cătălin Bucura), Ruxandra Toader şi Liliana Ionescu, ultima fiind angajată la Murfatlar România SA.
  • Biborţeni (rebotezată Aqua-Nat Prod&Distrib SA) – 1 milion de lei, recunoscute în procedura de insolvenţă.
  • United Euro Distribution SA – 24 milioane de lei: 10 milioane recunoscute la insolvenţă şi 14 milioane de lei, suspiciune evaziune prin neplata TVA la un contract cu o firmă din Bulgaria. Acţionarii sunt Signus România Distribution şi cei patru oameni de afaceri: Ivănescu, Bucura şi fraţii Dobronăuţeanu.
  • Euroavipo SA – 235 milioane de lei: 2 milioane de lei recunoscute în procesul de insolvenţă, 27 milioane de lei solicitate de Direcţia Judeţeană de Finanţe Buzău şi 206 milioane de lei ca TVA cerut de Direcţia Finanţelor Publice Galaţi.
  • Hecta Viticol – 184 milioane de lei, descoperite de controalele ANAF

Am încercat să-l contactăm pe Dobronăuţeanu prin intermediul companiei Murfatlar şi cu ajutorul emailului de la Federaţia Internaţională de Şah. Nu a binevoit să ne explice situaţiile pe care i le-am sesizat. Nici George Ivănescu nu a dorit să răspundă la mesaje sau apeluri.

Rodica Găliceanu, avocata celor patru afaceriști de la Murfatlar, tot o pasionată de șah – fiind arbitru federal, ne-a transmis că nu are nicio implicare în eventuala acumulare de datorii. “Eu mă ocup de alte probleme, nu am tangenţă cu astfel de situaţii”, ne-a declarat avocată. Rugată să ne pună în legătură cu clienţii săi, aceasta ne-a spus doar “Să văd ce pot face, o să le trimit numărul dumneavoastră şi apoi dumnealor vor decide dacă vă vor contacta”.

Murfatlar retea suprapusa

Nicio reacţie

În legătură cu această gaură la bugetul de stat, procurorii DIICOT au făcut între 2013 şi 2014 două percheziţii la Poşta Câlnău fără a se lua vreo măsură. Dosarul este „ascuns”. Conducerea DIICOT chiar a refuzat să răspundă timp de trei luni la solicitările legate de posibila evaziune de peste un miliard de lei de la Murfatlar și despre umările descinderilor de la Poșta Câlnău.

Reprezentanţii ANAF nu au dorit să ofere informaţii despre grupul de firme. “Am trimis solicitarea dumneavoastră, când o să primesc răspunsurile o să vi le trimit”, a fost singurul răspuns primit de la purtătorul de cuvânt al Administrației Fiscale. Nici procurorii Anticorupţie nu au răspuns la solicitările legate de Murfatlar și funcționarii ANAF. Inițial ni s-a cerut lista firmelor și persoanelor la care facem referire pentru a ni se răspunde exact. După ce am trimis lista, ni s-a transmis rapid că informațiile cerute nu pot fi oferite în acest moment.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.