Gabriel Dumitrașcu: Gabriela Firea nu cheltuie banii europeni pentru modernizarea termoficării din București

înființarea Termoenergetica modernizarea termoficării din București
Liberalul Gabriel Dumitrașcu a votat proiectul

Modernizarea termoficării din București nu va genera un sistem eficient decât dacă se va regândi sistemul și vor fi redimensionate capacitățile, a explicat marți vicepreședintele PNL București Gabriel Dumitrașcu, fost director general al RADET.

El a arătat că Municipalitatea, condusă de Gabriela Firea, are la dispoziție sute de milioane de euro pentru acest lucru, dar care nu au fost accesați.

”Plecăm de la un concept găunos. În strategia de termoficare a Bucureștiului se arată că pierderile la limita centralei sunt de 5%, când este de notorietate faptul că ele au depășit 20%. Apoi, se precizează în același document, pierderile pe rețeau de distribuție ar fi de numai 4%. Puține capitale europene se pot lăuda cu pierderi de numai 9%”, a spus Gabnriel Dumitrașcu, referindu-se la modernizarea termoficării din București.

El a amintit faptul că, anul trecut, pentru modernizarea termoficării din București Primăria Capitalei a cheltuit peste 1,2 miliarde de lei prentru preluarea creanțelor ELCEN și doar 50 de milioane pentru investiții în rețea. ”În mod normal, raportul trebuia să fie invers”, a spus fostul șef de la RADET.

Modernizarea termoficării din București. Redimensionarea conductelor și cinci noi centrale

Un prim pas pentru modernizarea termoficării din București ar fi redimensionarea capacităților, a conductelor în primul rând.

Gabriel Dumitrașcu a explicat plastic faptul că actualele conducte au diametrul prea mare, deoarece ele au fost gândit în perioada în care erau mult mai mulți abonați la sistemul cetralizat: ”E a ca un autobuz care înainte transporta oameni inclusiv pe scară și acum are mai puțini călători, nu are cum să fie eficient, pentru că se plătesc mai puține bilete, dar costurile sunt aceleași”.

Un alt element esențial în ce privește modernizarea termoficării din București este construcția a noi surse de cogenerare (centrale care produc și agent termic, și energie electrică) în zonele deficitare. Una dintre acestea este partea de nord-est a Bucureștiului.

În contextul în care aceste centrale se vor construi – în regim privat – nu va mai fi nevoie ca agentul termic să fie transportat prin conducte a căror lungime ajunge și la 23 km, cu pierderi pe măsură. Un alt obiectiv, în viziunea lui gabriel Dumitrașcu, este construcția incineratorului de deșeuri urbane, care și el poate funcționa în regim de cogenerare. Pentru acest lucru, avem la dispoziție 180 milioane de euro bani europeni, din care Primăria nu a accesat un cent.

Modernizarea termoficării din București. Transportul și distribuția trebuie să rămână monopol de stat

Pentru regândirea sistemului de transport și distribuție a agentului termic – care trebuie să rămână monopol – Gabriel Dumitrașcu spune că trebuie investiți 550 milioane de euro, din care 179 milioane de euro pot fi accesați nerambursabil.

Operarea sistemului de transport și distribuție trebuie concesionată  unui operator, deținut de municipaliate sau privat, în urma unui proces competitiv  bazat pe capabilitatea tehnica si managerială, dar  și pe garanțiile financiare oferite, pentru îndeplinirea unor indicatori de performanță cheie: pierderile de apă, pierderile de energie termică, costurile totale de transport și distribuție, capacitate operatională și intervenție, capabilități de a atrage capital și investitii, precum si costul final al energiei.

Fostul șef al RADET spune că trebuie desființate punctele termice de cartier și înlocuite cu module termice la baza fiecărui bloc. Astfel, ar scădea semnificativ pierderile din rețea, iar apa caldă ar ajunge la bloc la o temperatură de peste 80 de grade Celsius. În consecință, costul gigacaloriei ar scădea de la 440 la 300 de lei.

Modernizarea termoficării din București, folosită de Firea ca armă politică

Actuala administrație caută soluții pentru supraviețuirea sistemului de termoficare, ca sursă de putere politică, susțin liberalii.

”Doar acesta e motivul real pentru care administrația Firea-PSD susține fuziunea a două sisteme mamut, ELCEN și RADET, depășite de timp, nereformate și păguboase pentru bugetul bucureștenilor, susținute printr-un sistem centralizat și nediferențiat de acordare a subvențiilor. Administrația  Bucureștiului, pentru a se menține la putere, are nevoie de cât mai mulți angajați, inclusiv în termoficare, ca și în companiile municipale, care să depindă de bugetul acordat de Primărie și care în schimbul asigurării unor salarii să le acorde voturile, dar și de votul cetățenilor nevoiași ai Bucureștiului, al căror vot îl cumpără cu actualul sistem nediferențiat de subvenții. În spatele acestor false îngrijorări socialiste stă adevăratul interes al burgheziei roșii, să-și numească politrucii în pozitii de conducere pentru a avea acces discreționar la contracte care au în spate bugete anuale de peste două miliarde de lei. Firea e un Dragnea mai mic. Dragnea vrea controlul economiei de stat prin Fondul Suveran, Firea vrea controlul Bucureștiului prin compania energetică integrată care să preia și productia de energie termică”, a spus Gabriel Dumitrașcu despre modernizarea termoficării din București.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.