marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDupă ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea a...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea a redevenit avocat la Galați

-

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe când era cercetat penal pentru înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea, fals intelectual, mărturie mincinoasa, favorizarea infractorului, constituire a unui grup infracţional organizat etc. Adus în țară cu tam-tam și televiziuni, din Kenya, peste mări și țări, Boldea a încasat două condamnări penale. Cum acestea nu sunt definitive, Mihail Boldea a redevenit avocat pledant!

Ați citit bine – legile din România sunt atât de proaste sau interpretate atât de prost, încât s-a ajuns și la situația incredibilă ca un personaj condamnat penal, care are de executat ani grei de închisoare, să poată fi avocat într-un proces în instanță, pentru a pleda cauza clientului său, poate chiar și în fața judecătorului care l-a condamnat pe el, pe avocatul penal. Legea permite astfel de aberații.

Mihail Boldea a redevenit avocat. Avocatul diavolului

Despre Mihail Boldea, avocat în Baroul Galați, se știa la debutul său, prin 2000, că ar fi fost un bun avocat în dreptul penal. Era cunoscut ca apărătorul liderului MISA, Gregorian Bivolaru.

După câțiva ani a ajuns în boxa acuzaților pentru că a pus la cale mai multe tunuri imobiliare. A stat un an și opt luni în arest preventiv, a fost judecat și s-a ales cu două condamnări, una de 6 ani în dosarul Afacerii „Aviasan”, un tun de 24 milioane de euro, dar și o condamnare de 7 ani, în dosarele unor escrocherii imobiliare.

Pentru că cele două condamnări nu sunt definitive, până la judecarea recursurilor, Mihail Boldea a redevenit avocat.

Mihail Boldea a redevenit avocat. Fugar în Kenya, cu Interpolul pe urme

Pe 16 martie 2012, DIICOT Galați a declanșat ancheta în cazurile tunurilor imobiliare în care era implicat Boldea. După mai multe percheziții, Boldea și complicii săi au fost aduși la audieri. El a refuzat să dea declarații și a fost lăsat în libertate. A doua zi nu mai era de găsit.

Pe 17 martie, a trecut granița cu destinația Turcia, de unde a luat un avion spre Egipt, de unde a plecat, mai apoi, în Kenya. Pe numele lui fusese emis un mandat internațional de arestare și era urmărit prin Interpol. A și fost depistat foarte repede, anunțul fiind făcut chiar de președintele Traian Băsescu: „Vă pot spune că este localizat perfect, că în orice moment se poate produce reţinerea lui”. Boldea s-a predat la Consulatul din Nairobi și a fost adus în țară, fiind cazat în arestul IPJ Galați.

Spiritism penal. O femeie decedată în 2000 și-a angajat avocat în 2007!

În multe dintre cazurile în care a fost implicat Boldea apar „fantome”, persoane care nu (mai) există la Evidența Populației, dar care influențează deciziile magistraților.

În acest mod, Primăria Galați a pierdut imobilul de pe strada Cuza nr. 43, printr-un proces împotriva fostei proprietare, Letiţia Bârlădeanu, care nu revendicase imobilul. Casa a fost revendicată de un oarecare Tudorache Postelnicu, asistat de Boldea. La dosar a fost depusă o chitanță de mână din care rezulta că, în 1975, Postelnicu cumpărase imobilul de la Letiția Bârlădeanu cu suma de 1.500 lei!

La rândul său, Letiția Bârlădeanu era reprezentată în proces de un avocat din Baroul Galați, care pleda înfocat pentru cauza clientului lui Boldea, confirmând valabilitatea chitanței din 1975. Instanța s-a pronunțat, imobilul a ajuns la Postelnicu și apoi la bunica prietenei lui Boldea, care l-a vândut.

Ulterior s-a descoperit că Letiția Bârlădeanu decedase în ianuarie 2000, dar în 2007 ea „apărea” ca parte în proces, fiind reprezentată de un avocat din Baroul Galați cu care „semnase” , în 2007, un contract de asistenţă juridică!?

Mihail Boldea a redevenit avocat . Alte „fantome” și un act „legalizat” cu timbre cu Regele Mihai

Altă revendicare cu „fantome” e cea a imobilelor de pe străzile Eroilor nr. 1, şi Domnească nr. 55 – tot imobile ale Primăriei Galați și tot în 2007.

Atunci Boldea i-a asistat pe Virgil și Iulian Melisatos, care revendicau cele două imobile moștenite de la părinți. Boldea a depus la dosar un act de notorietate din 1942, prin care doi domni, Jean Anastasiade şi Jean Ioanide, declarau că Melisato Panait şi Gherghina sunt „proprietarii caselor de pe str. Domnească No. 55 şi Eroilor No. 1, din 1936”. Actul notarial avea timbre judiciare cu Regele Mihai.

Problema e că strada Eroilor nu a avut niciodată acest nume înainte de 1990. S-a numit pe rând „Codreanu”, „Vâşinschi”, „Primăverii”, devenind „Eroilor” abia în 1991, în memoria eroilor din decembrie ’89. Cum se putea şti în 1942 cum se va numi strada după 1990?

În 2012, referatul DIICOT confirma spiritismul penal: „În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că numiţii Melisato Virgil şi Melisato Iulian nu există”.

Mihail Boldea a redevenit avocat. Altă retrocedare, dar cu o „fantomă” în carne și oase

Cel puțin la fel de spectaculos este cazul imobilului de pe strada Morilor nr. 130 din Galați, în care au fost implicaţi doi bărbați care, în 2008, lucrau în campania electorală a lui Boldea, împreună cu alţi doi complici.

Ei au încercat să îl convingă pe Gh. Bălănuţă, de 82 de ani, proprietarul imobilului, să le vândă casa la un preţ cu mult sub preţul pieţei. Bătrânul a refuzat, a fost bătut, s-a refugiat pe străzi și în cele din urmă a ajuns la azil. Cu actul casei în original au încheiat la notar o procură falsă pentru unul dintre ei, prezentând un bătrân din comuna Suceveni ca fiind Gh. Bălănuţă. Era tot o „fantomă”.

Apoi, au încercat să vândă imobilul unui coleg de partid al lui Boldea, omul de afaceri Radu Gheorghe, care locuieşte pe Morilor nr. 132. S-a spus pe la colțuri că Boldea ar fi fost mijlocitorul discret al acestei afaceri. Tranzacţia nu a mai avut loc pentru că omul de afaceri a cerut ca la notar să fie adus cel pe care îl ştia ca fiind proprietarul imobilului şi cum bătrânul nu a fost adus, a sesizat poliţia. Cei patru au fost condamnaţi de Tribunalul Bacău la pedepse cu închisoarea. Boldea a devenit deputat.

Mihail Boldea a redevenit avocat . În Dosarul „Aviasan”, 68 de ani de închisoare

Cel mai mare tun imobiliar în care a participat Mihail Boldea e Afacerea „Aviasan”, în care cele 40 ha ale fostului aeroport utilitar de la Galaţi, în valoare de 24 milioane euro, au ajuns în posesia unei grupări din care făceau parte Mircea Marosy, ginerele fostului primar și președinte CJ Galați, Eugen Durbacă, acum deputat Pro România, Valentina Cojocaru, cunoscută drept apropiată a lui Durbacă, Matei Oprea, fratele directorului registrului Comerţului Galaţi, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Galați, Costache Roșca Caloinescu și fostul deputat PC, Bogdan Ciucă. În acest caz, Boldea a fost mai mult decât avocat, iar din mecanism nu lipsește o „fantomă”.

Aerobaza „Aviasan”, situată la nord de Galați, în comuna Vânători, făcea parte din SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla. La Galați, societatea era doar proprietarul construcţiilor, cele 24 ha fiind islazul comunei Vânători. După privatizarea Aviaţiei Utilitare Tuzla, Marosy, Cojocaru și Oprea, asociați la Fitoplant SRL Galați, au cumpărat construcțiile aerobazei și au apelat la serviciile lui Boldea pentru a revendica terenul în instanță.

La dosar au fost depuse mai multe documente falsificate, printre care un antecontract de vânzare-cumpărare pe care Mihail Boldea îl semnase în numele Fitoplant cu un oarecare Daniel Severin, un fals reprezentant al Aviației Utilitare Tuzla, care se obliga să vândă cele 40 ha către Fitoplant SRL, la prețul de 300.000 lei. Severin nu avea nicio legătură cu Aviația Utilitară, fiind un tânăr din Brașov care își pierduse cartea de identitate pe Litoral. În numele acestei „fantome” a fost angajat un avocat care a pledat pentru ca grupării să îi fie acordat terenul. Judecătoria Galați a dispus ca Fitoplant SRL să devină proprietara terenului de 40 ha, care a fost împărțit în loturi şi vândut și revândut prin Biroul Notarial „Ciucă şi Asociaţii”.

După mai multe NUP-uri, dosarul a fost redeschis în 2012 și a fost trimis în judecată în 2013. Magistrații de la Curtea de Apel Brașov au dispus pedepse de 181 ani de închisoare. Ginerele lui Durbacă a fost condamnat la 104 ani de închisoare, din care va executa 7 ani. Mihail Boldea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals și uz de fals, dar a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru participare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Instanța a mai reținut în sarcina sa 14 infracțiuni de șantaj asupra primarului și consilierilor locali din Vânători, care se opuneau luării cu japca a celor 40 ha.

În total, Boldea a fost condamnat la 68 de ani de închisoare. Prin contopirea pedepselor, magistrații au dispus ca Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare. Hotărârea nu e definitivă, așa că va fi recurs. În dosarul 2178/1/2016, înregistrat la ÎCCJ în iunie 2016, au fost până acum 19 amânări. Următorul termen e pe 26 noiembrie.

Mihail Boldea a redevenit avocat . Celelalte „tunuri” i-au mai adus șapte ani de închisoare

În martie 2012, procurorii DIICOT Galați au declanșat ancheta penală împotriva lui Mihail Boldea și a complicilor săi pentru tunuri imobiliare cu imobilele de pe străzile Cuza nr. 43, Domnească nr. 55, Eroilor nr. 1 etc. Dosarul a fost trimis în instanță în martie 2014. În dosarul 4767/1/2012, instanța de la Curtea de Apel Iași a pronunțat sentința nr 32/30.07.2018, prin care cinci dintre complici au fost achitați, iar alți doi, Costică Caranfil și Petrică Tănase, au primit câte 9, respectiv 10 ani de închisoare.

În privința lui Boldea, judecătorii au dispus 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și un an pentru favorizarea infractorului. Instanța a hotărât ca Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor de un an de închisoare, dispunând ca inculpatul Boldea Mihail să execute în final pedeapsa de 7 ani de închisoare, cu executare. Nici această sentință nu-i definitivă, așa că urmează recursul la ICCJ.

Mihail Boldea a redevenit avocat . După arest, doctor în Drept, cu tema „Amnistia”

Mihail Boldea a fost un an şi opt luni după gratii, în arest preventiv. La cinci luni de la eliberarea din arest, pe 4 aprilie 2014, şi-a susţinut doctoratul cu lucrarea „Amnistia”, pe care a prezentat-o în faţa unei comisii doctorale compuse din conf. univ. Constantin Sima, prof. Alexandru Boroi, prof. Tudor Amza şi conf. univ. dr. Gabriel Liviu Ispas, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Îndrumătorul tezei de doctorat i-a fost profesorul Alexandru Boroi. Deși era judecat pentru infracțiuni penale grave, Boldea a devenit doctor în Drept.

Din boxa acuzaților, la bară: Mihail Boldea a redevenit avocat în Baroul Galați

După ce, în 2012, fusese suspendat din avocatură, la începutul lui 2018 Mihail Boldea a redevenit avocat. Asta în condițiile în care avea deja o condamnare de 6 ani în Dosarul „Aviasan” și era judecat în dosarul de la Curtea de Apel Iași. În art. 50 din Statutul Profesiei de Avocat se spune că un avocat e suspendat de la începerea urmăririi sale penale. „Dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care împotriva avocatului s-a pus în mișcare acțiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, se spune în art. 50.

În 2015, Boldea și-a dorit să revină în avocatură și a deschis acțiune în instanță la Curtea de Apel București împotriva Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) și a Baroului Galați, cerând anularea hotărârilor prin care fusese suspendat. A invocat prevederile Legii 51/1955, referitoare la exercitarea profesiei de avocat, care la art. 28, alineatul (a), spune că un avocat poate fi suspendat „în caz de incompatibilitate, pe durata existenţei acestei stări”, incompatibilitatea fiind stabilită prin decizia unei instanțe, iar la art. 27, alineatul (d), menționează că exercitarea profesiunii de avocat încetează „dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii”.

Cum nu există o sentință care să îl declarare incompatibil, nu poate fi suspendat din avocatură, iar din moment ce sentințele penale nu sunt definitive, nu i se poate interzice să practice avocatura. Instanța i-a dat dreptate lui Boldea, a urmat recursul, dar și la ICCJ a rămas definitivă decizia Curții de Apel. Astfel, Mihail Boldea a redevenit avocat, deși are două condamnări penale care, însă, nu sunt definitive. Acum, Mihail Boldea este iarăși pe tabloul avocaților definitivi din Baroul Galați. Mihail Boldea a redevenit avocat.

Articol realizat de Tudor Bălănescu

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Rareş Bogdan se opune alianţei cu PSD: Înseamnă că suntem complet cretini!

0
Rareș Bogdan a declarat că sigura soluție pentru PNL este de a merge în opoziție deoarece trebuie să învețe ceva în urma rezultatelor obținute și, mai el, se pare că „ne-am culcat pe o ureche după locale și europarlamentare". CITEŞTE...