A colaborat Marian Munteanu cu Securitatea? CNSAS susţine că nu

Marian Munteanu
Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității în 1990

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va lua marți în discuţie dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, fostul lider al Pieţei Universităţii, după ce instituția ar fi intrat, joi, în posesia expertizei grafologice.

UPDATE CNSAS susţine că Marian Munteanu e Albă ca Zăpada

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a postat pe site-ul instituţiei adeverinţa care atestă că, în urma verificărilor, Marian Munteanu nu a fost colaborator sau lucrător al Securităţii. „Faţă de cererile pe care dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU le-a adresat CNSAS, arătăm că în anul 2004, acesta a formulat cerere de acces la propriul dosar, revenind în cursul anului 2005 şi cu solicitarea de a aproba „în condiţiile prevăzute de lege, eliberarea unei adeverinţe privind neapartenenţa şi necolaborarea mea cu organele de securitate”. La data respectivă, domnia sa era necunoscut în evidenţele CNSAS Prin urmare, au fost întreprinse toate demersurile legale în vederea obţinerii dosarului întocmit pe numele în cauză de către Securitate. După preluarea şi prelucrarea arhivistică a dosarului, la data de 13.08.2009, dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU l-a vizionat la sala de lectură a instituţiei. Precizăm că, legea asigură dreptul de a solicita deconspirarea surselor identificate în dosar, precum şi obţinerea de fotocopii de pe acesta, dar domnia sa nu şi-a exercitat acest drept”, transmite CNSAS. Totodată, instituţia precizează că Marian Munteanu a fost invitat pe 5 iulie „să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele domniei sale”, însă acesta nu s-a prezentat.

În cursul lunii iunie a acestui an, „Adevărul” a reluat povestea legăturii dintre Marian Munteanu și Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, publicată, prima oară, în 1991, de o revistă condusă de Nica Leon. Marian Munteanu, desemnat, pentru o scurtă perioadă, candidat PNL la Primăria Generală a Capitalei, a contestat acuzațiile

Acuzele de colaborare cu Securitatea

Reporterii „Adevărul” au susținut că, în primăvara anului 1988, Marian Munteanu,  student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, ar fi semnat angajamentul cu Securitatea, ca persoană de sprijin. El ar fi primit numele conspirativ „Ioan”, sub care ar fi semnat, apoi, și alte note informative. Aceeași sursă a menționat și că în „Lista de relaţii” scrisă cu mai puțin de o săptămână înainte de semnarea angajamentului cu Securitatea, Munteanu ar fi trecut numele lectorului de limba portugheză, a patru studenţi chinezi, unul iugoslav şi a unuia din SUA, cu care era coleg de facultate. În finalul documentului semnat ca Munteanu, lucrătorii Securităţii precizau, potrivit „Adevărul”, că „prezentul material a fost obţinut pentru cunoaşterea posibilităţilor informative ale candidatului în rândul cetăţenilor străini”.

Marian Munteanu: „Nu am semnat niciodată un angajament”

După publicare informațiilor, Marian Munteanu a afirmat că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea, ba duimpotrivă, că ar fi fost anchetat și persecutat de Securitate.
„În acele anchete am încercat să nu pun în pericol vreodată pe cei din anturajul meu, după cum reiese din documentele publicate, însă acelea nu erau note informative. Nu sunt note informative, repet, ci sunt declarații, așa cum se dau și acum. Ei mizează pe faptul că tinerii de acum nu știu ce însemna să fii arestat de Securitate în 1987. S-au făcut presiuni asupra mea să colaborez, dar nu am semnat niciodată un angajament, tocmai pentru că nu eram o persoană în favoarea Securităţii. Această activitate a continuat și după 1990”, a declarat Marian Munteanu.

CNSAS reia, mâine, discuțiile asupra cazului Marian Munteanu

Marian MunteanuRaportul preliminar care conține concluzii ale expertizei grafologice ar fi ajuns deja la CNSAS, care va lua, marți, în discuție, dosarul, potrvit Eevenimentului Zilei. Expertiza grafologică s-a făcut ca urmare a faptului că Marian Munteanu a contestat public toate documentele din dosar. La cererea oficială a Serviciului juridic al CNSAS, au fost ridicate probe de scris din arhiva Universităţii Bucureşti. Verificarea colaborării lui Marian Munteanu cu Securitatea a fost cerută de Alina Mungiu Pippidi (foto).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.