UPDATE Liviu Dragnea s-a lepădat de Grindeanu. Premierul a fost exclus din PSD, după evaluarea lui Darius Vâlcov, șpăgarul din cimitir

0
261

Ceea ce plutea în aer de ceva vreme s-a produs într-un final miecuri noapte. Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a lepădat oficial de premierul Sorin Grindeanu, căruia i-a retras sprijinul politic, cu toate că el îl desemnase, ca de altfel și pe ceilalți membri social-democrați ai Cabinetului. Grindeanu a reefuzat să-și dea demisia și l-a acuzat pe Dragnea că vrea să acapareze puterea absolută.

UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu. Ambele decizii au fost luate în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care s-a reunit la sediul central al partidului. Şedinţa continuă la această oră.

Toată tărășenia a început miercuri după amiază, când s-a întrunit Comitetul Executiv Național al PSD. După ore bune de discuții în spatele ușilor închise, Liviu Dragnea a anunțat că toți miniștrii social-democrați și-au prezentat demisiile din Guvern.

„Toți membri PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN și nu vorbim de celebrele demisii în alb, cu o singură excepție, ministrul Comunicațiilor, care a trimis-o prin mail. Al doilea lucru de care am luat act este anunțul premierului că-și va prezenta demisia”, a spus Dragnea.

El a mai anunțat că Sorin Grindeanu a transmis că își va da demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să numească un premier tot de la PSD. „Am făcut și o pauză în Comitetul Executiv, așteptând ca în partea a doua a CEx, după ce mulți colegi și-au spus punctele de vedere, ca împreună să găsim cea mai bună soluție. Din păcate, când a început a doua parte, prim-ministrul nici măcar n-a așteptat să ne îndreptăm către un vot care putea să fie într-un fel sau altul, care putea să cuprindă un pachet de măsuri administrative și care să cuprindă niște înlocuiri în guvern, nu neapărat demisia primului ministru sau demiterea primului ministru. Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict și le-am cerut colegilor mei în tot timpul desfășurării acestei întâlniri să nu se discute cu patimă, că e nevoie să facem o analiză foarte serioasă. Primul ministru nu a așteptat să se ia o decizie, ne-a transmis că-și dă demisia, cu condiția ca președintele Iohannis să nominalizeze un premier de la PSD și că putem să-l și excludem din PSD, că nu-l interesează”, a precizat Dragnea.

El a adăugat că, alături de ALDE, PSD este pregătit să formeze un nou Guvern. „PSD este pregătit, împreună cu colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată, care va cuprinde și acțiunile și măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării în actuala stare cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru risca faptul ca în România, în trei luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică. Programul de guvernare cuprinde doar pentru acest an peste 500 de măsuri. (…) Au fost colegi care au spus ieri și azi să nu prezentăm toată situația public, eu nu am fost de acord”, a declarat liderul PSD.

Analiza activității Guvernului, făcută de Darius Vâlcov

Dragnea a mai susținut că, potrivit analizei activității Guvernului, direcția este bună, dar că unii miniștri nu au luat în serios programul de guvernare. De menționat că această analiză invocată de Liviu Dragnea a fost făcută și prezentată de Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, trimis în judecată pentru că a luat mită în cimitir, pe vremea când era primar la Slatina.

CITEȘTE  și UPDATE Darius Vâlcov primea în cimitir şpaga de la Tehnologica Radion. Ministrul Finanțelor și-a dat demisia după ce Klaus Iohannis i-a cerut-o pe Facebook

„Analizând acest document, majoritatea colegilor au tras concluzia, inclusiv eu, că o parte din membrii Guvernului și, din păcate, nu o parte mică, n-au luat foarte în serios programul de guvernare, unii nu l-au luat deloc, nu au reușit să se coordoneze, n-au reușit să stabilească o relație de colaborare strânsă între miniștri și prim-ministru, niște relații care să fluidizeze circuitul documentelor intre ministere, n-a fost o abordare strategică. (…) În Comitetul Executiv am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, o analiză care a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul guvern în ianuarie anul curent. Sigur că exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, sau aveam varianta nu foarte confortabilă să spunem adevărul, indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost acțiune de evaluare care să aibă neapărat de la început ca obiectiv anumite persoane să fie promovate sau demise, ci s-a lucrat la un document și nu s-a lucrat ușor. Nu a fost o acțiune simplă, care să ne arate unde suntem și, foarte important în această zi, în acest for statutar, să luăm decizia corectă, sa stabilim și calea de urmat și cum pute recupera întârzierile”, a explicat președintele PSD.

Sorin Grindeanu: rezist!

La scurt timp după discursul lui Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu a ieșit la rampă la Palatul Victoria și, cu puțin înainte de miezul nopții, a anunțat că nu demisionează din funcție.

El a precizat că va face acest lucru după ce președintele Iohannis va numi un premier de la PSD. „Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Să știți că acest Guvern este Guvernul României, nu este Guvernul CEx-ului și cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru și eu mă simt responsabil. Îmi voi da demisia și repet ce am spus în CEx: atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că este normal față de acele sute de mii de oameni, față de scorul pe care PSD l-a obținut în alegeri ca acest lucru să se întâmple și eu nu vreau atât cât pot alte scenarii să poată să intre în discuție, tocmai pentru aceasta fac acest lucru”, a declarat Grindeanu, la Guvern.

De remarcat faptul că, din punct de vedere constituțional, Klaus Iohannis poate începe negocierile cu partidele pentru desemnarea unui nou prim ministru abia după ce postul va fi vacant – prin demisie a lui Sorin Grindeanu sau prin demiterea Guvernului, în urma unei moțiuni de cenzură.

Premierul încă în funcție Sorin Grindeanu a declarat că inclusiv miercuri seară în preajma reuniunii CExN al PSD i-au fost propuse mai mute funcții de demnitate publică pentru a renunța la poziția de prim-ministru.

„Vreau să clarific câteva lucruri din CEx, pentru că am văzut câteva nuanțe care nu au fost chiar așa. (…) L-am auzit mai devreme pe domnul Liviu Dragnea spunând că nu era sigur că acest CExN se va termina cu retragerea sprijinului politic și încercarea de a mă demite. Eu acum nu aș vrea să vă spun că lucrurile nu stau așa, dar vă spun cum stau. Și anume: de ce în toată această perioadă — și nu o să nominalizez — inclusiv în această seară, în câteva rânduri mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru sau viceprim-ministru etc.? De asemenea, l-am văzut pe dl președinte Liviu Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec, dar în același timp a încercat, așa cum vă spuneam, să mă convingă să accept alte funcții. Asta ca să clarificăm această situație care eu zic că merita a fi clarificată”, a declarat Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ


*