Lista candidaților penali la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Chiar și liderii partidelor sunt certați cu legea

OUG 114/2018 este o măsură foarte bună Cresc alocațiile pentru copii Moţiunea de cenzură a fost respinsă propunerile PNL lovitură coaliţiei PSD-ALDE

Trei dintre liderii principalelor partide, candidați la alegerile parlamentare din 11 decembrie, au probleme cu legea („penali”), fiind în vizorul anchetatorilor. Al patrulea s-a retras în ultima clipă.

De remarcat că liderii tuturor marilor partide au avut probleme cu procurorii, însă Vasile Blaga, co-președintel PNL, a ales să nu mai candideze. Astfel, liderul PSD, Liviu Dragnea, șeful ALDE – Călin Popescu Tăricean și Traian Băsescu, președintele PMP, sunt cercetați, trimiși în judecată sau chiar condamnați definitiv. Cu toate acestea, niciunul nu s-a ferit să se prezinte în fața electoratului pentru a cere un loc în Parlament de pe poziții eligibile.

„Penali” din PSD

penali
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea. Liderul social-democraților este condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraude în timpul referendumului organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în anul 2012. În acest an, Dragnea a fost pus sub urmărire penală alături de fosta sa soție, Bombonica, în dosarul angajărilor fictive.

Victor Ponta. Nici fostul lider social-democrat nu are o imagine tocmai bună. Fostul premier este judecat pentru fals în dosarul în care a fost trimis în judecată și prietenul să Dan Șova, fost ministru. Victor Ponta mai este cercetat și în dosarul care-l vizează prietenul său Sebastian Ghiță în dosarul finanțării dubioase a vizitei lui Tony Blair în România.

Ecaterina Andronescu. Fostul ministru al Educației este urmărită penal în dosarul licențelor Microsoft alături de alți opt foști miniștri din guverne diferite. Andronescu este anchetată pentru abuz în serviciu, dar și primire de foloase necuvenite.

Lia Olguţa Vasilescu. Primărul Craiovei este trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani pentru finanțarea campaniei electorale din 2012. De curând, dosarul a fost trimis la Tribunalul București.

Iulian Iancu. Candidează pe prima poziție la Camera Deputaților în Constanța. El este cercetat penal într-un dosar disjuns din cel al fostului judecător constituțional Toni Greblă.

Niculae Bădălău. Acesta este acuzat, pe lângă trafic de influență, de faptul că ar fi protejat interesele unei firme implicată în evaziune fiscală prin demersuri făcute la nivelul conducerii ANAF. A fost pus sub acuzare în 2013. Bădălău deschide lista candidaților pentru Senat la Giurgiu.

Cătălin Nechifor. Ocupă locului trei pe lista de candidaţi ai PSD din Suceava la Camera Deputaţilor. El este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită.

Florin Cârciumaru. Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat DNA pentru un conflict de interese. Mai exact, fiica lui Cârciumaru ar fi achiziționat la un preț foarte mic o pensiune de la o firmă ce ulterior a primit contracte mari de la primăria condusă de Florin Cârciumaru. Dosarul nu a ajuns în sala de judecată până în acest moment.

Mircea Drăghici. Trimis în judecată într-un dosar de corupție alături de fostul președinte al CJ Argeș, fostul baron PSD, Constantin Nicolescu. DNA spune că au pus bazele unui mecanism fraudulos de scurgere a banilor publici către o firmă de consultanță.

Ovidiu Donțu. Este pe poziția 3 la Senat în Suceava. El este cercetat de DNA pentru luare de mită. Este suspectat că fi primit bani pentru a aranja o licitație de transport public.

penali
Titus Corlatean

Titus Corlățean. Fostul ministru de Externe a fost salvat de colegi atunci când DNA a cerut Senatului avizul în vederea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu în cazul alegerilor prezidențiale din 2014. Candidează cu șanse la un post de deputat.

Lucian Şova. Deputatul este și el cercetat penal în dosarul fostului judecător de la Curtea Constituţională, Toni Greblă.

Gabriel Vlase. Deputat din 2004, care este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă. El deschide lista de candidaţi PSD din Bacău.

Radu Babuş. Deputatul de Constanţa este cercetat alături de Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea unor suprafeţe de teren din judeţul Constanţa.

Cătălin Nechifor. Ocupă locului trei pe lista de candidaţi ai PSD din Suceava la Camera Deputaţilor. El este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită.

Paul şi Alexandru Stănescu. Cei doi frați deschid lista PSD Olt pe locuri eligibile, candidaţi pentru un post de senator, respectiv deputat.

Dan Ciocan. El vrea reînnoirea mandatului de deputat. Firmele controlate de cei trei au fost percheziţionate de DNA, dar încă nu a fost pus sub urmărire penală niciunul dintre ei.

Radu Oprea. Acesta este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Candidează pentru un nou mandat de parlamentar în Prahova.

Andreea Cosma. Ea este fiica fostului baron prahovean, Mircea Cosma. Aceasta este acuzată de complicitate la abuz în serviciu în privinţa vânzării ilegale ale unor terenuri.

Radu Preda. În acelaşi dosar cu Lia Olguţa Vasilescu a fost trimis în judecată şi Radu Preda, cel care ocupă locul doi pe lista de candidaţi PSD din Dolj la Senat, cu şanse maxime de a fi ales. Preda, administratorul public al Craiovei, a fost deferit justiţiei pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani.

Adrian Țuțuianu. Problemele cu legea nu l-au împiedicat nici pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, să prindă un loc de candidat la Senat, chiar dacă este cercetat pentru trafic de influenţă şi urmărit penal pentru abuz în serviciu.

PRU încearcă să ofere imunitatea lui Ghiță & Co

penali
Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță (foto). Fostul lider PSD este cercetat penal în mai multe dosare pentru fapte de corupție, și candidează din partea PRU pentru un loc la Camera Deputaților.

Gheorghe Nichita. Fostul primar al Iașului, este judecat pentru luare de mită în dosarul patronului grupului de firme UTI. A mai fost trimis în judecată, în dosarul în care şi-a spionat fosta amantă, pe Adina Samson, cu ajutorul poliţiei locale Iași. Candidează pentru Camera Deputaților.

Veronica Diaconu. Are o condamnare, pe fond, de 6 ani de închisoare pentru corupție în legătură cu terenuri în valoare de zeci de milioane de euro. Candidează pentru un loc în Camera Deputaților.

Simion Baciu. Fostul ofițer MAI a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită de la candidați ce doreau permis de conducere. Fostul comisar șef dorește acum un post în Senatul României.

Problemele și pe listele de la PNL

Dumitru Verginel Gireada. Candidatul la Camera Deputaților are o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia a vizat infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice și uz de fals.

Viorica Cherecheș. Acesta este mama lui Cătălin Cherecheș, primarul suspendat al municipiului Baia Mare. Medic de meserie și manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, femeia și-a împrumutat fiul, în 2008, cu 1,5 milioane de euro.

afis-viorica-chereches

Victor Paul Dobre. Fost ministru delegat pentru Administraţie în 2012, acesta a fost la un pas de a fi urmărit penal în dosarul „Referendumul”, însă Camera Deputaților nu a încuviințat cererea procurorilor de a-l urmări penal. Acum vrea din nou să fie deputat.

Virgil Guran. Actualul deputat a fost condamnat de Judecaătoria Turda, în anul 2005, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual şi trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Tribunalul Cluj a constatat apoi că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.

Listele ALDE, magnet pentru „penali”

penali
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu. Actualul preşedinte al Senatului a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. El ar fi mințit în fața procurorilor care investigau retrocedarea frauduloasă a pădurii Snagov și a fermei Băneasa.Candidează pentru un post de senator pe lista din București.

Varujan Vosganian. Pe 12 februarie 2015, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian a scăpat de urmărire penală, după ce senatorii au respins cererea DIICOT, în dosarul „Gaze ieftine”.

Daniel Chiţoiu. Fostul ministru al Finanțelor a scăpat de urmărire penală în dosarul Autorității de Supraveghere Financiară. Procurorii nu l-au putut cerceta pentru că pe 11 martie 2014 deputații au respins cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Daniel Chițoiu. El candidează la Neamț pentru Camera Deputaților.

Ovidiu Silaghi. În septembrie 2013, DNA a anunţat că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

Tudor Pendiuc. Fost primar al Piteştiului este trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Vrea să fie senator de Argeș

Steluţa Cătăniciu. Aleasă deputat în 2012 pe listele PNL, Cătăniciu are o decizie definitivă de incompatibilitate pentru conflict de interese.

Gigi Chiru. Condamnat în anul 2015 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală. El a transmis prin poştă alegătorilor din Constanța bonuri valorice medicale. Sentința nu este însă definitivă. El cere votul constănțenilor pentru a deveni senator.

Eugen Durbacă. Este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, într-un dosar disjuns din cel în care fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată pentru că a obținut fraudulos un teren de aproape 40 de hectare aparținând SC Aviația Utilitară Tuzla SA. Vrea să devină deputat.

Dian Popescu. Fost PNL-ist, el a fost condamnat în 2014 la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Ion Ariton. În 2015, el a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute. Acesta este acuzat de procurorii DNA că în anul 2011, în perioada în care era ministru în guvernul Boc II, i-a determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei de box profesionist.

Ilie Niță. Suceveanul a fost urmărit penal pentru înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire şi cercetat de poliţie pentru braconaj şi pentru furtul unui coş de fum de la o grădiniţă din comuna Udeşti. Este primul pe lista pentru Senat.

Steluţa Cătănciu. Aceasta, candidată la un loc de deputat în Cluj, este declarată incompatibilă şi în conflict de interese.

Traian Băsescu deschide lista la PMP

penali
Traian Băsescu

Traian Băsescu. Chiar liderul de partid urmărit penal pentru spălare de bani în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, care deschide lista la Senat în Bucureşti.

Titu Bojin. Acesta, candidat în Timiș, este trimis în judecată pentru conflict de interese şi abuz în serviciu.

Valerian Vreme. Fost ministrul al Comunicațiilor în Guvernul Boc şi actual deputat ales pe listele PDL, el este urmărit penal în dosarul Microsoft II, după ce Camera Deputaţilor a încuviinţat în 2014 cererea DNA, care îl acuză de abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru. Candidează din Bacău pentru Camera Deputaților.

Haralambie Vochițoiu. Potrivit DNA Alba, „se efectuează acte de urmărire penală pentru folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Vrea să fie senator.

Dan Andronic. El este trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de Remus Truică, prinţul Paul, dar şi de milionarii israelieni Tal Silberstein, Benny Steinmetz şi Moshe Agavi. Acesta este acuzat de acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Manolache. Are un dosar penal pentru vătămare corporală și fugă de la locul accidentului.El a accidentat un polițist local care încerca să îl oprească pentru că circula pe contrasens. Vizează un post de senator.

Aurel Olărean. Este primul pe lista PMP Suceava. Acesta a fost suspendat din funcţia de primar al orașului Rădăuți după ce a fost arestat preventiv în septembrie 2014, fiind acuzat de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu.

Eugen Tomac. Procurorii fac verificări privind modul în care ar fi cheltuit sume mari de bani, pe vremea când Tomac era la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Candidează la Camera Deputaților în București.

Nici UDMR nu are listele curate

Tánczos Barna. DNA a anunțat că senatorul UDMR Tanczos Barna este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu retrocedarea unor terenuri ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa, prejudiciul fiind de aproape 16 milioane lei.

„Independentul” Elena Udrea

Elena Udrea. În cele patru dosare penale deschise pe numele sau, Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta, spalare de bani, fals in declaratii, luare de mita si complicitate la abuz in serviciu. „Gala Bute”, finanțarea ilegală a campaniei electorale a fostului președinte al țării, Traian Băsescu, „Microsoft” sunt printre cele mai importante. Udrea vrea un nou mandat de deputat.

penali
Foștii soți Elena Udrea și Dorin Cocoș

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.