Liberalizarea curentului și gazelor pentru populație, liniștea dinaintea furtunii! Își va face Sectorul 3 firmă de furnizare?

Se scumpește energia
Românii riscă să fie surprinși nepregătiți de liberalizarea pieței la gaze și curent electric

Mai sunt mai puțin de doi ani până când toți românii vor trebui să îşi negocieze un contract cu un nou furnizor de curent electric și de gaze naturale, la preţuri de pe piaţa liberă. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrică sau de gaze, un consumator casnic şi-ar putea reduce prețul facturilor. Riscurile sunt însă mari!

În prezent pe piața energiei electrice este liniștea dinaintea furtunii. Deși o pot face încă de anul trecut, românii nu s-au arătat interesați să îşi schimbe furnizorul de energie electrică. Mai mult, cu mici excepții, nici firmele nu sunt interesate să atragă clienţi casnici, pentru că au un consum lunar redus şi pot implica costuri suplimentare pentru furnizor dacă sunt în alt oraş – legate de citirea contoarelor, trimiterea facturilor etc.

Oferte „otrăvite”

În acest ritm, la sfârșitul anului 2017, când piața va fi în întregime liberalizată și toți vom fi obligați să semnăm „pe picior” contracte pe piața liberă, putem cădea ușor în capcana ofertelor păguboase, avantajoase doar la prima vedere! Posibila avalanșă a ofertelor combinată cu nevoia de schimbare a contractului pe ultima sută de metri prezintă riscul unor contracte studiate insuficient. Există posibilitatea ca în loc de negocierea unei oferte mai bune să semneze pentru condiții care implică un preț mai ridicat sau chiar condiții contractuale mai dure.

Soluțiile sunt cel puțin două și pot fi aplicate chiar combinat, spun specialiștii. Prima este aceea ca, pentru a obține prețuri și condiții competitive,  cât de cât, asociaţia de proprietari a unui bloc sau a unui cvartal, să negocieze cu un furnizor și să încerce să obţină un preţ mai mic. Cea de-a doua funcționează de minune în țările din Occident – comunitățile, prin primăriile orașelor sau districtelor și-au înființat, din timp, propriile societăți furnizoare de curent și de gaze. Astfel de societăți sunt o soluție inteligentă pentru rezolvarea provocărilor cu care se vor confrunta cetățenii și care, totodată, le vor oferi o serie de avantaje.

 

Proiect pentru societate comunitară a sectorului 3

liberalizare
Dincolo de faptul că este o ofertă electorală, inițiativa lui Cristian Petrescu este unică față de toate promisiunile celorlalți candidații din România

Cu o singură excepție, niciunul dintre primarii sau candidații la funcția de primar nu a abordat această problemă, cu care se vor confrunta alegătorii lor chiar în mandatul pentru care candidează acum. Problema pare a nu exista pentru ei, cum nu pare a exista nici grija pentru aceia pe care îi cheamă la urne.

Singura inițiativă de protejare a intereselor votanților vine de la Sectorul 3, unde candidatul PMP, Cristian petrescu, propune înființarea Societății de Servicii Comunitare Sector 3. Noua societate va permite reducerea cu 15% a costurilor facturilor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale în urma unui mix de achiziție eficient și a reducerii marjei de profit în contextul liberalizării piețelor de gaze naturale și energie electrică, sprijinind astfel consumatorii. „Practic, societatea va renunța la cea mai mare parte a profitului, pe care o va redirecționa către scăderea tarifelor către cetățeanii sectorului 3”, ne-a declarat Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria sectorului 3.

Aceasta urmează a fi va fi o societate de utilități publice cu capital public-privat, listată la Bursă, cu acționariat majoritar compus din Primăria Sectorului 3, cu domenii de activitate în furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale pentru consumatori casnici și non-casnici.

Mai mulți specialiști în energie și-au exprimat deja susținerea asupra acestui model de protejare a intereselor populației, practicat, dealtfel, în mai multe țări europene. Vom reveni cu detalii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.