Leucemia copiilor nu poate fi depistată și tratată în România pentru că nu funcționează aparatura medicală

Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii

O formă de cancer în rândul copiilor nu poate fi tratată şi nici măcar controlată în România, asta deşi există trei aparate de specialitate în ţară. Singura şansă a zecilor de copii bolnavi de este să meargă la o clinică din Roma care acceptă micuţi din România. Preţul tratamentului ajunge la 100.000 de euro.

Zeci de copii sunt trimiși în Italia și uitați acolo de autoritățile române. David Spiridon, un copil de cinci ani care riscă să moară în Italia pentru că oficialii români au pretenţia ca acesta să se întoarcă acasă, când el este ţinut într-o cameră de izolare în care nici părinţii nu intră, este doar unul dintre aceștia.

Chiar părinţii lui David, braşovenii Mihai şi Nicoleta Spiridon, ne-au precizat că au avut surpriza neplăcută să găsească în Roma şi alte cazuri asămănătoare cu al lui David. Ba chiar românii din Italia au devenit un fel de voluntari care spirjină familiile cu micuţi bolnavi de neoroblastom odată ce au ajuns în Peninsulă. Băiețelul a fost diagnosticat în urmă cu cinci luni cu neuroblastom slab diferențiat stadiul 4. Boala este un cancer rar, pe care îl fac unii copii până împlinesc cinci ani, ne spune și mama copilului, Nicoleta Spiridon,mama copilului. Micuții pacienți nu pot fi tratați în România pentru că nu există aparatură, în schimb pot fi vindecați ușor în alte state, precum Italia.

Copiii români ajung în Italia în faze terminale ale bolii, tratamentul scump, ce ajunge şi la 100.000 de euro, fiind decontat de statul român prin formularele S2.

Pentru a avea o șansă de supraviețuire au nevoie să facă transplant de celule stem, asta pentru a supraviețui chimioterapiei severe la care a fost supus micul pacient în lupta sa cu cancerul. Acest transplant nu este însă decontat de statul român, care le cere copiilor aflați la terapie intensivă sau izolare să se întoarcă în țară, deși ar muri pe drum, pentru a face operația de tansplant.

Cancer agresiv

Este o formă rară de cancer abdominal, însă foarte agresivă, ne spune, din prima, Simona. Ea este unul dintre voluntarii români care sprijină familiile cu micuţi diagnosticaţi cu neuroblastom şi care ajung în Italia la tratament. Ea ne explică şi cât de aberantă este decizia comisiei de la Tîrgu Mureş, care a considerat că operaţia de transplant de celule de stem se poate face şi în România, odată început tratamanetul de chimioterapie împotriva neuroblastomului.

“David este într-o cameră izolată. Este în carantină. Nici mama sa nu intră la el. Cum poţi să crezi ca medic că el poate fi adus în România, operat aici şi apoi se poate întoarce în Italia. Nu se poate aşa ceva”, ne spune aceasta.

David
David

Boală cunoscută

Simona ne spune şi că, deşi ea se ocupă din 2009 de astfel de cazuri, în ţară nu s-a schimbat nimic. Nu există tratament, aparate funcţionale, practici de tratare a bolii. Zice că nu ar fi corect să spună că vreun copil a murit din cauza lipsei de măsuri a statului român, dar ştie decese pentru că boala a fost descoperită prea târziu în România. Şi David a fost diagnisticat iniţial cu altă boală, după ceva timp i s-a pus un diagnostic corect”, ne spune aceasta.
Uitați în altă țară

Micuții care pleacă din România cu speranța că vor fi tratați în Roma au parte de surprize neplăcute. Deși medicii italieni sunt gata sa-i opereze imediat, autoritățile din Romania rămân blocate în birocrație.

„Sunt foarte mari întârzieri şi cu plăţile şi cu decontările. Am aşteptat o săptămâna până când să primesc aprobarea din România pentru operaţie”, ne spune Maria, mama unuei fetiţe de zece ani.

Simona adaugă și ne precizează ca în multe cazuri decontarea prin S2 se face doar pentru o parte din tratament.

„Nu este normal sa te aștepți ca un copil sa întrerupă tratamentul în Italia, sa vina apoi în România, apoi din nou sa meargă în Italia”, spune ea. “De apreoape un deceniu primim şi ajutăm astefel de cazuri din România. Toate au fost cu probleme”, mai adaugă Simona.

Aparatele lipsă

Pentru descoperirea bolii şi monitorizarea tratamentului este nevoie să se realizeze o scintigrafie.

“Sunt aparate şi în România, în Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Nici unul nu funcţionează. Aceşti copii trebuie să vină tocmai în Italia pentru analize. Pentru că este o formă urâtă de cancer la copii, ea poate să reapără şi după reuşita tratamentului. Un bolnav de neuroblastom este în pericol mereu până la 14 ani”, ne mai spune Simona.
La fel ca săptămâna trecută

În ceea ce priveşteşte situaţia lui David Spiridon, deşi am fost asiguraţi că se va găsi o soluţie şi copilul nu va fi lăsat să moară, până ieri nu s-a făcut nimic. Familia îşi făcea speranţe într-o scrisoare care ar urma să ajungă inclusiv la ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. În rest, este tot o familie de români uitată de autorităţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.