Finanțările din politică. La PDL, mita trecea pe la partid; la PSD și PNL, banii ajungeau la baroni

Finanțările partidelor. Din anchetele DNA se poate desprinde ușor circuitul banilor murdari folosit de  politicieni. Astfel, oamenii importanți din PSD și PNL obțineau bani și bunuri în nume propriu și apoi deveneau influenți în partid. În schimb, în PDL, mitele se colectau direct în numele partidului.

Gheorghe Ștefan, unul dintre cei mai importanți lideri ai fostului PDL a fost condamnat ieri definitiv la trei ani de închisoare, după ce la apel i s-a menținut pedeapsa de trei ani de închisoare în dosarul privind finanțarea prin șpagă a formațiunii politice din care a făcut parte. Interesant este că în această cauză, fostul primar de Piatra Neamț, cunoscut cu apelativul Pinalti, a recunoscut faptele și faptul că PDL era finanțat și cu bani negri în perioada 2009-2012.

În același dosar este implicat și Vasile Blaga, însă fostul șef al PDL și co-președinte al PNL nu recunoaște faptele. Vasile Blaga, unul dintre cei mai importanți lideri de partid din ultimul deceniu, a demisionat anul trecut din funcția de co-președinte al PNL, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început să-l cerceteze pentru că a luat o mită de 700.000 de euro. Banii nu au fost ceruți pentru sine, ci pentru partid.

Finanțarea PDL.  Mita la partid

Mai exact, Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, a realizat o convenție cu Horațiu Berdilă, manager la o companie IT – Romsys, prin care firma acestuia din urmă avea acces preferențial la contracte publice.  Astfel, o companie energetică, Transelectrica (condusă atunci de Horia Hăhăianu), a acordat contracte aranjate firmei lui Berdilă. În schimb, afaceristul a cotizat cu 25 de milioane de lei (șase milioane de euro) la pușculița PDL, fostul partid care a fuzionat cu PNL.  Din această sumă, 700.000 de euro ar fi ajuns la Vasile Blaga. Liderul liberal a respins acuzațiile, dar a spus că va lăsa justiție să finalizeze ancheta.

Schema din dosarul lui Vasile Blaga pare copiată cu cea din anchetei Elenei Udrea. Reamintim că în dosarele Gala Bute și în cel al banilor de la Bogdan Buzăianu, fostul ministru PDL este acuzat că a primit o mită de 900.000 de euro, respectiv cinci milioane de euro. Udrea susține că aceste sume, dacă au existat, au fost făcute în conturile partidului, iar ea nu s-a atins de bani.

Mai mult, și fostul ministrul Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, a susținut că mita de două milioane de euro cerută în dosarul Microsoft a fost finanțare pentru PDL.

Finanțarea PSD. Banii la oameni

În schimb, schema corupției aplicată de cel mai mare partid, PSD, pare una complet diferită. Banii din contracte și mitele ajung direct la liderii formațiunii, conform anchetelor DNA, după care aceștia finanțau partidul.

Un astfel de exemplu este deputatul Sebastian Ghiță, un abonat la contractele publice, care este acuzat de DNA că a contribuit cu 220.000 pentru campania PSD pentru a obține un loc în Parlament.

Marian Vanghelie, fostul primar din Sectorul 5, împărțea contractele publice din sector la firme de casă de la care lua 20% comision. Banii, vile și alte bunuri îi reveneau în nume personal, iar apoi acesta susținea financiar PSD-ul.

PNL a copiat schema PSD

Deși PDL a fuzionat cu PNL, schema corupție din acest partid este cea folosită de PSD. Banii erau ceruți de politicieni cu funcții în nume propriu, după care acesștia întâmplător urcau în funcții de conducere.

Adrian David, fostul ministru al Ministerului de Interne, a cerut o mită de jumătate de milion de euro. Bogdan Olteanu a încasat și el un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.