Klaus Iohannis a intrat în lupta dintre penali și Justiție. De partea cui este Președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi seară, în contextul în care a vorbit despre atacurile politicienilor la adresa justiţiei şi despre „penalii” care au ajuns în conducerea statului, că este nevoie de o implicare civică maximă. Totodată, acesta a precizat că nu doreşte prin aceste afirmaţii să se creeze impresia că vrea să cheme oamenii să protesteze.

Klaus Iohannis a afirmat că înainte de alegeri atrăgea atenţia românilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului, iar acest lucru s-a întâmplat.

„Este foarte mare nevoie de foarte multă atenţie, de dezbatere publică. Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionant de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie că justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă s-a putut constata foarte uşor că mai mulţi din aceşti politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie sunt în curs de a fi judecaţi penal, fie sunt urmăriţi penal. Şi atunci revin la ce am spus aproximativ acum un an de zile. Înainte de alegeri, am atras atenţia în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic i-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra justiţiei, iar acest lucru s-a întâmplat”, a afirmat Iohannis.

El a spus că, din acest motiv, este necesară o implicare civică maximă, precizând însă că nu vrea să creeze impresia că vrea să cheme oamenii să protesteze.

„De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care îşi doresc o Românie stat de drept şi care doresc o justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore, dar o societate sănătoasă, şi eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România, este obligată să discute public aceste chestiuni fiindcă ele ne afectează, în definitiv, pe toţi”, a adăugat şeful statului.

Despre Dosarul „Belina”

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului. El a spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.

„Cred că vă amintiţi de poziţiile pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva ocazii. Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept persoanele urmărite penal, judecate sau condamnate nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze, în varianta optimală”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că a doua variantă acceptabilă era ca PSD să le retragă sprijinul. „Faptul că PSD face scut în jurul celor două doamne ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ şi nu cunosc detalii din dosar, vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt nevinovate sau vinovate, nu este treba mea şi nici a PSD, vina o stabilesc judecătorii, iar pentru România ar trebui să devină normalitate ca persoanele cercetate, judecate sau condamnate să nu facă parte din conducerea statului”, a afirmat Iohannis.

Avertisment

Şeful statului a mai spus că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.

Iohannis 3

Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilorpentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze „aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.