Iohannis o întreabă vineri pe Dăncilă „cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă”

mutarea ambasadei la Ierusalim

Președintele României a spus că o va întreba, vineri, pe Viorica Dăncilă, „cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă”, în contextul în care premierul şi liderul PSD s-au implicat în politica externă, fără niciun mandat din partea șefului statului.

Preşedintele a făcut declaraţii în faţa presei la sfârșitul vizitei de la Bacău.

Dragnea și Dăncilă s-au deplasat în Israel „pentru nu știm ce”

Dăncilă
„Dragnea încearcă să folosească tema mutării ambasadei, pentru a câștiga recunoaştere internaţională

Președintele a declarat, la finalul vizitei efectuate la o întreprindere care fabrică piese și componente pentru industria aeronauticăcă Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea puteau „măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuşi, dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a deplasat în Israel pentru nu ştim ce, se întâlneşte cu nu ştim cine şi nu ştim ce înţelegeri vor face. Dacă ar fi mers în mod transparent, înţelegerile nu ar mai fi secrete”, a spus Iohannis, referitor la prezenţa lui Dragnea.

El a precizat, referitor la declaraţia anterioară privind vizita în Israel a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care spunea că nu ştie „ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evrei”, că nu a folosit „noţiuni peiorative”, dar că îşi cere scuze dacă cineva se simte jignit. „Să fiu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios”, a spus şeful statului.

Șeful PSD vrea să câștige recunoaște internațională cu teme inoportune

Iohannis a comentat și implicarea lui Dragnea în problema mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim: „Şi eu m-am întrebat, când s-a lăudat preşedintele Camerei Deputaţilor la televizor că a rezolvat problema ambasadei, în ce calitate a rezolvat această chestiune şi cum s-a gândit să intre în această dezbatere”. Preşedintele a dat de înţeles că nu a primit memorandumul privind mutarea ambasadei de la Palatul Victoria şi că încă nu ştie dacă s-a trimis o propunere de ambasador pentru Israel.

Eu nu văd nicio problemă cu Israelul. România şi Israel au o relaţie excelentă, eu m-am zbătut pentru această relaţie. Nu avem o problemă bilaterală. Dar politicienii de la noi care doresc să se profileze în politica internă, cum ar fi domnul Dragnea, încearcă să folosească astfel de teme, inoportune pentru a căştiga capital electoral, recunoaştere internaţională. Trebuie să îl întrebaţi pe el ce vrea de fapt, fiindcă e greu de înţeles cum a ajuns să vehiculeze astfel de temă”, a conchis Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

*