Iohannis a semnat certificatul de deces pentru ordonanța lui Dragnea privind migrația aleșilor locali

remaniere guvernamentală

La trei ani după ce și-a produs efectul și sute de primari au trecut la PSD, ordonanța 55/2014 privind migrația aleșilor locali este oficial moartă. Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală.

Luna trecută, senatorii au reexaminat actul normativ ca urmare a deciziei CCR care a stabilit că prevederile legii de aprobare a OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali sunt neconstituționale. Camera Deputaților a adoptat, în februarie 2015, ca prim for sesizat, proiectul legii de respingere a OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală.

Gestul făcut de președintele Iohannis este însă unul simbolic, pentru că actul normativ și-a produs efectele încă de la aprobarea sa. Nu mai puțin de 540 de primari au migrat de la un partid la altul în 2014 în urma ordonanţei care a suspendat interdicţia unui ales local de trece la un alt partid în timpul mandatului. O analiză a ExpertForum releva faptul că, la vremea respectivă, 17% din cei 3.180 de primari au ales să plece din partidul sub culorile căruia câştigaseră mandatul.

PSD a fost atunci câştigătorul net al ordonanței privind migraţia aleșilor locali, cu 404 noi primari. La nivelul consilierilor judeţeni, din 1.338 au plecat la alte partide 171. Laura Ştefan de la ExpertForum susţinea în 2015 că aleşii locali care au migrat trebuie să-şi piardă funcţiile, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

Cei mai mulţi primari au plecat de la PNL – 268, iar de la PDL – 195. La PDL a migrat un singur primar, iar la PNL – 5. Pe de altă parte, la PLR, partidul condus atunci de Călin Popescu Tăriceanu, au migrat 34 de primari, iar la UNPR au migrat 14 primari. Analiza ExpertForum mai arăta şi că din totalul de 40.022 consilieri locali au migrat 4.378, ceea ce reprezintă aproape 11%.

Migrația aleșilor locali a fost declarată neconstituțională

În august 2014, Guvernul condus de Victor Viorel Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permitea migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.

În mod normal legea le interzice primarilor, consilierilor locali/judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene să se mute de la partidul cu care au câştigat alegerile sub sancţiunea pierderii mandatului. Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de această ordonanţă, a declarat la acel moment că de fapt suspendarea legii înseamnă “eliberarea primarilor de sub jugul partidelor”.

Ordonanţa 55/2014 a fost declarată de neconstituţională de Curtea Constituţională. Argumentul esenţial al CCR a fost acela că prin legiferarea migraţiei se modifică harta politică a ţării fără ca în această ecuaţie să fie inclus cetăţeanul. “În cazul primarilor, CCR a spus că atunci când omul a votat, a votat în considerarea afilierii politice a primarului, altfel s-ar încuraja migraţia politică şi rearanjarea scenei politice fără implicarea cetăţenilor”, a explicat Laura Ştefan. Altfel spus, a fost eludat dreptul de vot al cetăţenilor, deoarece primarii, consilierii locali/judeţeni, şefii de CJ sunt aleşi şi pe considerentul apartenenţei la o formaţiune politică.

CITEȘTE și Liber la traseism politic. Ordonanța care permite migraţia aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.