Ioan Buda, șeful Poliției de frontieră, ține sub preş corupția din interiorul instituţiei

Garda de Coastă
Chestorul Ioan Buda, șeful Poliției de frontieră

Tot mai desele cazuri de corupție înregistrate în rândul polițiștilor de frontieră par a fi simple accidente birocratice în ochii Inspectoratului General al poliției de frontieră (IGPF) condus de chestorul Ioan Buda. Recentul caz de corupție în care ar fi fost implicați șefi din structura Poliției de Frontieră nu a generat niciun fel de plan de măsuri anticorupție din partea Inspectoratului, deşi era un caz tipic de corupţie instituţionalizată.

Dacă informările de presă oficiale ale instituției abundă de rezultatele pozitive ale muncii polițiștilor de frontieră (inclusiv cazul, din 19 noiembrie, în care un polițist a fost lăudat pentru că ar fi refuzat mita de o sută de euro oferită de un transportator), cazurile de corupție în care sunt implicați șefi din Poliția de frontieră sunt trecute sub tăcere.

Pește și whisky pentru șefi = protecție pentru Cotoi

Ioan Buda
Chestorul ioan Buda nu a dispus nicio măsură împotriva corupției din interiorul instituției

Cel mai recent caz de corupție, descoperit de procurorii DNA la jumătatea lunii noiembrie, a fost cel al unui șef din Poliția de Frontieră Giurgiu și adjunctului Poliției de Frontieră Calafat, este ținut „la capac” de Inspectoratul condus de cghestorul Buda. Cei doi șefi din Poliția de Frontieră au fost acuzați că au făcut „o cercetare administrativă formală” în cazul unui al treilea polițist de frontieră, de la care au primit, în schimb, trei pești și o sticlă cu whisky. Procurorii au arătat că, în toamna acestui an, Costel Simion, în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat lui Ionuț Damian, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din ITPF Giurgiu (șef ierarhic al celor doi), să efectueze o cercetare administrativă formală în cazul activității de serviciu a agentului de poliție Ovidiu Cotoi, de la Sectorul Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel).
În urma efectuării “cercetării” respective, lui Ovidiu Florinel Cotoi i-a fost dată o sancțiune simbolică, ”desi faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicata”. De asemenea, în 11 noiembrie, pentru a “recompensa” activitatea desfășurată de șeful lor, Costel Simion i-a solicitat, în mod direct, agentului de poliție să-i remită unele bunuri pentru a le da lui Ionuț Damian, ”cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu”.

Costel Simion i-a promis și oferit lui Ionuț Damian bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și ”posibil și alte aspecte privind propria carieră”.

Pe 12 noiembrie, anchetatorii DNA au găsit în mașina lui Simion bunuri alimentare și băuturi care urmau să fie predate lui Damian, în zona Sectorului de Poliție de Frontieră Vedea, conform unei înțelegerii verbale dintre ei. Cei trei polițiști de frontieră au fost reținuți de DNA, pe 12 noiembrie, respectiv Ionuț Damian, comisar șef de poliție, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, de DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență, Costel Simion, comisar șef de poliție, adjunct al șefului Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Calafat, pentru instigare la abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită și cumpărare de influență, și Ovidiu Cotoi, agent de poliție la Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, pentru dare de mită. Tribunalul Dolj a decis, pe 13 noiembrie, arestarea celor trei polițiști pentru 30 de zile, decizie menținută, pe 18 noiembrie, de Curtea de Apel Craiova, care le-a respins contestațiile.

Chestorul Ioan Buda, corigent la măsurile anticorupție

Ioan Buda
Cazurile de corupție din Poliția de frontieră tratate cu indiferență

Cazul de mai sus este departe de a se înscrie în situațiile ordinare, tipice de corupție. „Aici nu vorbim de cazuri de corupție la graniță, de mită oferită de persoane din afara Poliției pentru a înlesni sau permite operațiuni ilegale, aici este vorba de o situație strict din interiorul instituției, care ține de corupția instituționalizată. Pentru aceasta trebuia adoptate măsuri speciale, însă nici chestorul Ioan Buda, nici alte cadre din conducerea IGPF nu au întreprins nimic. Mai mul ca sigur, cazul celor trei nu este unul izolat, nu e o excepție, ci ar putea fi chiar o practică în interiorul instituției”, ne-au spus surse din interiorul IGPF.

Cetățeanul.net a întrebat oficial IGPF care au fost măsurile dispuse de Poliția de Frontieră vizavi de acest caz și motivul pentru care nici chestorul Ioan Buda nici alți oficiali nu au comunicat public niciun pubnct de vedere în acest caz. Răspunsul a fost unul dezamăgitor: „având în vedere faptul că Tribunalul Craiova a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile, conform art. 65, alin.3 din actul normativ sus-menţionat (Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului -n.r.), faţă de poliţiştii de frontieră a fost dispusă măsura suspendării din funcţie (…) În ceea ce priveşte comunicarea publică, facem precizarea că acest caz a fost instrumentat de Direcţia Naţionala Anticorupţie, acţiunea fiind mediatizată de această instituţie printr-un comunicat de presă”. Un răspuns sec, practic fără conținut, la fel cum pare a fi ctivitatea anticorupție coordonată de chestorul Buda.

 

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Ce are una cu prefectura? aia vorbesc intre ei sa-si dea 3 pesti si trebuia sa stie si seful lor al mare? Si normal ca nu a dat la presa, ca nu ai cu ce sa te lauzi…e ca si cum l_ai acuza pe Tari ca nu mediatizeaza cazurile parlamentarilor saltati de DNA..

    • Noi am cerut o reacție oficială la un caz de corupție în interiorul instituției, despre care ni s-a spus ca nu ar fi un caz izolat. Solicitarea am făcut-o ulterior confirmării arestării preventive a celor trei. Lipsa unei minime reacții la corupție într-o instituție care a mai fost victima unor scandaluri chiar mai mari, precum și nemenționarea unor minime măsuri în interiorul sistemului reprezintă un real și serios semnal de alarmă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.